Hříchy ministra Drábka

Volební víkend je za námi a mimo jiné skončil, až na čestné výjimky, porážkou stran vládní koalice. Ve zděšení či údivem nad vítězstvím „rudo-oranžové“ fronty v krajích však můžou snadno zaniknout právě hříchy některých představitelů stávající vlády. 

Ač ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) stříhá metr do konce svého působení na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), nemíní těch posledních pár dnů nebo týdnů promarnit. Jedním z hříchů, které si za své dvouleté působení na ministerstvu mohl připsat, je kontroverzní reforma sociálních systémů. Ať už je to vysoce problematický nový systém výplaty sociálních dávek, systém DONEZ (docházka nezaměstnaných v přesně daných termínech na určité kontrolní místo), veřejná služba a nyní také sKarta, ministr Drábek sklidil za své kroky značnou kritiku.

Jednou z forem kritiky byly i krátké klipy, které v rámci kampaně n Stop sociální reformě, vytvořila iniciativa ProAlt. Tyto klipy porovnávají informace v propagačních klipech samotného ministerstva se zkušenostmi těch, kterých se reformy přímo dotýkají. V klipech hovoří nezaměstnaná postižená systémem DONEZ, ředitel Úřadu práce v Litoměřicích nebo muž na vozíku, který má problém s přístupem k bankomatu České pojišťovny, ze kterého by si měl už brzy vybírat svůj invalidní důchod prostřednictvím tzv. sKarty.

Klipy byly původně umístěny na serveru Youtube, dnes zde ale diváci najdou jen černou obrazovku s anglickým nápisem, že klipy byly staženy z důvodů porušení autorských práv MPSV. Použití částí propagačních videí k otevřené kritice systému šikany nezaměstnaných nebo závislých na různých formách státní sociální podpory se tedy stalo naprosto nepřijatelné, i když jsou tyto klipy placeny z veřejných rozpočtů. Je na místě se ptát, zda je jediným důvodem, proč MPSV žádalo o stažení klipů, ochrana práv autorů propagačních videí, nebo zda se nejedná o příhodnou záminku pro odstranění velmi konkrétní kritiky činnosti ministerstva. 

Autor: Kateřina Kňapová | pondělí 15.10.2012 10:05 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1549x
  • Další články autora

Kateřina Kňapová

Není sex jako sex

24.8.2011 v 12:33 | Karma: 21,88

Kateřina Kňapová

Svoboda sprostoty?

3.8.2011 v 8:47 | Karma: 16,54