Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Norský invalida nesmí vycestovat ze svojí země bez povolení státu

Této informaci se mi vůbec nechce věřit, ale je to tak. Bohatí Norové žijí jako v luxusním vězení. Díky novým telefonním tarifům mluvíme asi dvě hodiny. Ona zní neuvěřitelně naštvaně a unaveně. Díky její náladě si nebere servítky.

Nedávno byla na skok v Athénách, protože měla narozeniny. Měly jsme se tam setkat, ale já zůstala tady z důvodu onemocnění. Volala mi z Athén, kde seděla jen tak v tričku a hltala řecké podnebí a pohostinnost. Má tam svoje přátele z dob, kdy působila asi pět let v Athénách. Tam jsme se také poznaly.

"Tady je to pravý kapitalistický diktát, skoro stejný jako byl u nás za totality," slyším naštvanou kamarádku.

Do hovoru nevstupuji, protože Ona pokračuje ve svém rozhořčení. Poslouchám, jak norský stát řídí lidi, jak na sebe Norové bonzují, jak se nezdraví, jak je to ubohé na malých městech, kde je možná jedno bistro a jeden malý supermarket. Ještě více se rozčílí, jak jsou Norové nafoukaní a hloupí.

"Prostě díky tomu, že stát umožňuje svým Norům velké výhody, tak jim může všem kontrolovat účty. Takový invalida nesmí bez povolení státu vyjet za hranice. Právě tady propukla velká aféra, protože odsouzení invalidé, kteří vycestovali žádají po státu odškodnění. Někteří byli i uvězněni, chápeš to? A teď to tady všechno prasko, je z toho velká aféra," povídá dál už úplně vytočená kamarádka.

Nechce se mi věřit, že právě Norsko takto uzurpuje svoje občany, ale když si vzpomenu na Barnevernet a na strach z této zvláštní organizace, tak nemám důvod jí to nevěřit. Nikde jsem takovou informaci nezachytila, ale vím, že moje kamarádka je velmi fundovaná osoba a určitě by neřekla ani jeden výmysl či neposkytla nějakou konspirační teorii.

Na moji otázku, proč na sebe Norové bonzují, dostávám odpověď, že všechny severské národy na sebe bonzovaly vždy více nežli jižní. Norové bonzují proto, že jim stát určuje jejich pravidla života která jim zabezpečují pohodlný život. Norský student dostává 6 tis. norských korun, aby nebyl závislý na rodičích, nežli si najde práci, tak dostává tzv. minimální mzdu, která mu umožní si žít v pohodě, ale podle zákonů. Všichni jsou státem ekonomicky zajištěni, takže sebemenší a nevýznamné porušení zákonů, třeba parkování auta, je okamžitě nahlášeno a zasahuje orgán, který dává kruté pokuty. Norští bonzáci pak doma tajně pijí alkohol. I díky tomuto faktu se nedruží, aby to na ně někdo zase nepráskl. Hrozný život.

"Bože a co tedy jinak dělají?" ptám se, protože na co se jinak mám ptát?

"Žerou svoje sušené ovce a slané ryby a myslí si, že jsou nejlepší na světě nebo chodí po horách, nedělají jinak nic. A nejhorší na tom je jejich zdravotní péče, jak za krále klacka," ukončí větu a mě tato informace zaskočí.

Poslouchám, jak se suší ovčí maso, jak smrdí, když ho sedm hodin vaří, jak to bylo nádherné v Řecku, kde si opět uvědomila, že to byla její nejlepší země. Neříká to proto, že jsem Řekyně, ale protože ona má Řecko skutečně ráda, i když jsme se mnohokrát dostaly do střetu ohledně řeckého pojetí života, kdy Ona nechápala řecký přístup. Já  ho také moc nechápala, ale bránila jsem je.

"Takže počítej s tím, že až půjdu do důchodu, tak se k Tobě stěhuji do Veliky," říká a začne se konečně smát.

Její víkendový pobyt v Athénách byl podnětem jejího rozčílení, kdy začala porovnávat  dvě neporovnatelné země, vlastně s Českem tři země. Norsko, které se řídí jenom zákony a kdo je nezná má smůlu a Řecko, které ty zákony porušuje, tak jako se porušují v Česku. Nezmiňuji samozřejmě kauzy, které jsou šílené zrovna tak, jako je šílené zakázat norskými invalidům cestovat. Podle toho, co jsem slyšela si tady žijeme královsky. Ti, co rádi pijí, tak pijí. Nikdo neodebírá děti za napomenutí, není tu prohibice, je tu slušné zdravotnictví, které bylo vynikající, stále je dostupné všem lidem. Až na to parkovné před nemocnicemi, o tom někdy jindy.

Jestli je, jako že je, pravda to, že norský invalida musí nahlásit státu, že jede do vedlejšího Švédska např. za sestřenici nebo do Španělska za sluncem, tak pak je to šílené žít v takové zemi, která nemá sice žádné dluhy, která je jako jedna z mála bohatá, ale je velmi chudá na normální lidský život. Už jenom skutečnost, že je někdo invalida a je uvězněný ve vlastní zemi je nenormální a nelidské.

Víte, co se říká, že nafta přináší černé slzy. Norská nafta přinesla mnoho omezujících zákonů, protože vláda má tolik peněz, že si může se svými občany dělat, co chce. Tak to asi není kapitalismus, to je něco horšího.

 

 

 

 

 

Autor: Katerina Kaltsogianni | pondělí 10.2.2020 7:06 | karma článku: 38,17 | přečteno: 2394x
  • Další články autora

Katerina Kaltsogianni

Chce být Prymula prezidentem nebo premiérem?

Vzít funkci ministra zdravotnictví, to už chce notnou dávku odvahy nebo velkou dávku naivity, protože toto ministerstvo hostilo tolik nevydařených ministrů, že na chodbě je celá galerie těch, kteří byli ministry po roce 1989.

23.9.2020 v 7:22 | Karma: 14,87 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Koronafronty připomínají čekání na mandarinky

Už vím, proč jsem napsala předchozí článek "Za komoušů to bylo lepší." Nevěděla jsem, co mě vedlo k této úvaze, ale včera mi to totálně docvaklo. Jsem v Řecku, kde jsou přísná pravidla, najednou musím stát frontu. Něco příšerného.

5.9.2020 v 10:47 | Karma: 17,83 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Za komoušů byla větší legrace

Neznám člověka, který by si přál vrátit minulý systém zpět, protože kdo by chtěl žít v nesvobodném světě a pod taktovkou SSSR nebo i jenom Ruska. No jo, ale my nyní žijeme pod taktovkou Číny a EU, která neví, že existuje Česko.

3.9.2020 v 7:41 | Karma: 22,45 | Přečteno: 734x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

To je situace s tím Erdoganem a s COVIDEM

Nestačí, že se Řekové naprosto bojí koronaviru, nepouští sem cizince, na hraničních přechodech jedou kontroly naplno, nestačí testování lidí v letadlech, ještě jsou na Krétě francouzské a řecké stíhačky 4. generace. Proč asi?

1.9.2020 v 5:16 | Karma: 20,06 | Přečteno: 609x | Diskuse| Ostatní

Katerina Kaltsogianni

Proč dnes tančí po celém Řecku věřící i nevěřící?

Protože je 15. srpna, kdy se slaví svátek Sv. Panny Marie.Bez Panny Marie si nedovedu vůbec Řeky představit. Není rodiny, která by neměla ikonu této svaté Marie. Samozřejmě, že ji mám i já, protože mi tady zůstala po mamince.

15.8.2020 v 17:00 | Karma: 19,62 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1582x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik