Děje se to teď!

Pro začátek si dovoluji odcitovat článek 23 Listiny základních práv a svobod: Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.

Tak nevím, když tak koukám kolem... Ono už když se člověk podívá na onu Listinu základních práv a svobod, tak je dnes skutečně poněkud okleštěná a bezzubá. Samé dodatky ve smyslu "pokud zákon neurčí jinak". Jak "jinak", proboha?

Nyní si vymezíme, co to znamená postavit se na odpor. Jde o klasiku. Občanskou neposlušnost. Co je projevem občanské neposlušnosti? Opět cituji.

Prostředky občanské neposlušnosti mohou být například: účast (či naopak neúčast) na určitých shromážděních, vyjadřování (či nevyjadřování) se k určitým tématům, odmítnutí emigrace, odmítnutí amnestie (tedy trvání na řádném dokončení trestního řízení), odmítnutí pracovat (např. prostřednictvím stávky), paralyzování řízení lpěním na byrokratických detailech, zesměšňování různých symbolů, neuposlechnutí výzvy orgánu statní moci (např. policisty), provokativní (z pohledu autorit) chování či vyjádření neloajality

Osobně jsem spíše pro nekonfliktní řešení, ale když se znovu podívám na onu Listinu základních práv a svobod...

A kam jsme to dosud dopracovali...

A jak nám fungují ty zákonné prostředky, že...

Minulý týden se mainstreamová média uvolila konečně nás, ovečky, oficiálně informovat o okupaci Wall Street.

Víme, jak se předtím informovalo o událostech na Islandu.

A nyní zase. V sobotu proběhla v Budapešti další demonstrace. Popravdě, zřejmě kdosi doufá, že po zadání hesla „demonstrace v Budapešti“ ona aktuální zpráva zapadne ve spoustě dalších již neaktuálních odkazů. Nevím, zda mohu vkládat odkazy na konkurenční či „alter“ stránky, takže radši nic. Případným zájemcům však pošlu link. Prý opět až padesát tisíc lidí. Zároveň se demonstruje v Lisabonu. Tam jsou v ulicích „jen“ tisíce lidí.

A média mlčí.

A co my???

Abych se náhodou nedopustila propagace něčeho, co by podle pravidel tohoto webu být propagováno nemělo, povím vám jen jedno. Prý se chystá jakási „taškařice“ na 15. října.

Tak co? Jste ovce nebo odpovědní občané? Líbí se vám, co zanecháte svým dětem? Nebo vám je ještě dobře (stejně jako tomu chlápkovi padajícímu z mrakodrapu)?

 

(P. S. : To je ten článek, jak jsem slibovala, že napíšu, aby si koledoval o výmaz. Tedy první pokus.)

:-)

Autor: Kateřina Bartošová | úterý 4.10.2011 23:50 | karma článku: 16,61 | přečteno: 822x