Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A to je ta krásná země, země česká, domov můj

Jezdíte do zahraničí? Na dovolenou, za příbuznými, na služební cesty? Vracíte se domů rádi? Ano? Ne? Proč?!

Všichni víme, že v Německu je pořádek, všimli jsme si, že Italové za posledních dvacet let poněkud ztratili svůj jižní temperament, v Chorvatsku nás již nevidí tak srdečně rádi jako v letech osmdesátých, ale se Slováky se naopak máme mnohem raději, než za společného státu. V USA nás překvapí neformální, až příliš kamarádské chování lidí, se kterými se vůbec neznáme. Skoro není možné si na chodníku prohlížet mapu, protože se stále někdo ptá, zda potřebujeme poradit. Norsko je zelené a v Holandsku vyrazí na kole denně za prací, do školy a nakupovat deset miliónů cyklistů.

Norsko, Holandsko, USA … co mají tyto země z našeho pohledu společného? 

Zaujmou lepší mezilidské vztahy a méně každodenního stresu!  Už po několika dnech pobytu si náš člověk uvědomí, jak volně se v některých zemích cítí. Uvědomí si, jak moc jsme v Česku prosáklí spěchem, stresem, agresivitou, bezohledností, lhostejností a neférovým jednáním. Není to jen názor můj vlastní, ale potvrdily mi to i rozhovory s několika cizinci, mými přáteli, kteří k nám často jezdí.

Všudypřítomný stres, nestíhání a netolerantní chování jednoho k druhému nás v naší zemi provází od rána do večera. Na cestě do práce, v práci, ve školce i ve škole, na silnici, v obchodě.

Všeobecná nedůvěra jako pud sebezáchovy

Za seriózně vypadajícími nabídkami bank na hypotéku, za reklamou supermarketů na nový jogurt a zlevněný kečup, za návštěvami podomních obchodníků s elektřinou či pojistkami i telefonáty z call center, se skrývají většinou obchodní triky, kde cílem je napálit zákazníka. Tedy podat zkreslenou informaci a prodat mu produkt, který by si nekoupil, kdyby byl objektivně informován.  Občan musí být tedy stále ve střehu, nemůže se spolehnout na poskytované informace, musí si dát pozor, aby omylem něco neobjednal a stále kontrolovat, jestli něco z neznalosti nezapomněl zaplatit. Za rohem číhá exekutor.

Stres ve městě

Agresivní jízda mnoha řidičů a nedodržování pravidel na silnici je běžnou záležitostí. Netolerance k řidiči, který bloudí, nebo jede z nějakých důvodů pomalu, neustálé kličkování a předjíždění. Ve městě je obvyklé předjet kolonu pruhem pro autobusy a na dálnici pruhem odstavným. Jízda po českých silnicích mi připadá doopravdy vyčerpávající.

Dobrá. Nepojedu autem a zvolím autobus. Každý ví, že místo je třeba vybojovat. Díky své slabé průbojnosti se však do autobusu dostanu většinou až mezi posledními. Ale už od dětství mám tuto potřebu zažitou ve svém chování. Aniž bych si to jakkoli uvědomovala, zcela stejným způsobem, jak jsem zvyklá z domova, jsem nastupovala do prostředků hromadné dopravy v Amsterdamu či v Las Vegas. Vždy až po nástupu jsem si uvědomila, že jsem v autobuse první a mám možnost si vybrat dobré místo a že jsem všechny v tichosti nevědomky předběhla.

Ani chodec však není stresu ušetřen. Volně pobíhající psi bez náhubku po sídlišti a psí výkaly, které řada majitelů samozřejmě neuklízí, jsou opět příkladem bezohlednosti a lhostejnosti k lidem i okolí. Sdělení majitele, že jeho ohromný pes mi nic neudělá a že jen skáče, je pro mě stejně uklidňující, jako by byla informace člověka, sedícího na lavičce v parku s odjištěnou zbraní a mířícího na kolemjdoucí, že si jen hraje a střílet nebude.

A co děti? Mají stresu dostatek?

Matky s malými dětmi, za jejichž hračky a oblečení utratí nehorázné prostředky, se k dětem chovají nervózně, netrpělivě a netolerantně, neustále je za něco peskují, okřikují nebo přímo křičí a vyhrožují. 

Trávila jsem nějaký čas u příbuzných v Belgii. Překvapilo mě, že tam chodí děti do školky rády, dobrovolně a to i o prázdninách. U nás převládá ve školkách režim převlékání, procházek a povinného odpoledního spaní, který možná vyhovuje paním učitelkám, nikoli dětem. Provozní doba školky mnohdy nerespektuje dobu pracovní. Už jen stihnout „včas“ vyzvednout dítě ze školky je stres.

Hlídala jsem svoji čtyřletou neteř na koupališti. Holčičku štípla vosa těsně nad horním rtem. Začala hlasitě křičet. Než jsem stačila vytáhnout z tašky ručník a vodu pro improvizovaný obklad, stál už nade mnou muž středního věku a nabízel svou vychlazenou láhev vody. Za několik dalších vteřin se před námi objevil asi čtrnáctiletý hoch a podával neteři právě koupený nanuk pro zchlazení a na uklidnění. Zážitek je z Belgie a pozorný chlapec byl Izraelec. Zkušenost mi říká, že takhle by to na českém koupališti pravděpodobně neprobíhalo. Pravděpodobně… V tomto případě dávám i naší zemi šanci na poli drobné pomoci bližnímu.

Bezohlednější vyhrává?

Spěch, stres, agresivita, bezohlednost, lhostejnost… je to zbytečné a je to škoda. Nevím odkud, proč a kde se tato atmosféra u nás bere?

Možná je důvodem to, že politici, ekonomové, zaměstnavatelé dávají důraz jen a jen na materiální statky a peníze. Jsou tak hluční, že skoro nic jiného už není slyšet.

Všechno má prý růst: HDP, DPH, obrat, zisk, výnosy. Já však nechci zvyšovat výkon, ani si každé tři roky kupovat rychlejší a silnější auto, nový nábytek, modernější elektrospotřebiče, nechci ani více internetu, volných minut a SMS, ani více televizních kanálů. Chci více kvality. Chci více ohleduplnosti a dobré mezilidské vztahy. Více úsměvů na ulici, více tolerance a fair play jednání. S úsměvem a beze spěchu si popovídat s prodavačkou i sousedy. Chci méně dravosti, do autobusu nastupovat bez strkání a v supermarketu se nebát, že mi někdo vyfoukne vozík s pětikorunou.

Přes tohle všechno…

 …si uvědomuji, jak dobře se máme. Nestřílí se u nás, netrpíme hlady ani naše děti nemusí od útlého věku těžce pracovat. Máme vyspělé zdravotnictví, výborně fungující veřejnou dopravu a dokážeme vyrobit kvalitní výrobky. Až se bude před mým příštím narozením rozhodovat, do jaké společnosti a ve které části světa se narodím, ráda bych si vylosovala opět tak příznivou kartu. Země Česká, domov můj.

Autor: Kateřina Trnková | pondělí 3.9.2012 21:50 | karma článku: 20,95 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Kateřina Trnková

Trest za špatnou ceduli. Déja vu.

Hospodští nedostatečně varují o zákazu kouření. Hrozí jim pokuty (iDNES.cz 31.8.2017). Už před 1. světovou válkou, za vlády stařičkého mocnáře, císaře pána Františka Josefa I. hospodští své hosty varovali:

1.8.2017 v 16:18 | Karma: 15,90 | Přečteno: 465x | Diskuse| Miniblogy

Kateřina Trnková

Husákovi pravnuci

Je to sotva pět let, co mě neteř požádala o pomoc s domácím slohovým cvičením. Studenti gymnázia měli napsat novinový článek, báseň či povídku na téma „Za 20 let“. Bylo tedy třeba vymyslet, co asi se okolo roku 2030 bude dít.

15.9.2016 v 13:24 | Karma: 18,26 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Půjdete na Padesát odstínů?

Ve čtvrtek 12.1.2015, pár minut po půlnoci, má v mnoha kinech premiéru dlouho očekávaný film Fifty Shades of Grey. Počty prodaných a rezervovaných lístků stále rostou. Zvědavost je veliká.

11.2.2015 v 23:58 | Karma: 9,93 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Zpráva o stavu země - transformováno, upgradováno, aktualizováno

V těchto dnech a týdnech si připomínáme 25 let od pádu totalitní vlády Československa. Vzpomínáme, bilancujeme, porovnáváme, co všechno se změnilo (a přiznejme si, že někdy zkresleně)... A změnil se i jazyk český. Je vyzývavější, agresivnější, plný cizích slov a obratů, reportéři změnili intonaci a znásobili rychlost mluvy, přibylo expresivních výrazů. Sáhla jsem do svého soukromého archivu ...

6.1.2015 v 23:46 | Karma: 12,15 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Nový bestseller neznámého referenta

Tak máme zase další aféru. Pan prezident veřejně vytkl panu premiérovi šest chyb v návrhu na jmenování vlády, ve jménech a funkcích. A potrestán bude referent, který to psal.

30.1.2014 v 20:02 | Karma: 18,47 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3290x
Matka, manželka, dcera, sestra, teta, švagrová, snacha, kamarádka, kolegyně, čtenářka, sousedka, …

Seznam rubrik