Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrcholí jednání o novém občanském zákoníku

V těchto horkých dnech, kdy kulminují venkovní teploty, vrcholí i jednání o novém návrhu občanského kodexu. Na svém výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou jej projednávají poslanci z Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Probíhající diskuse je třešničkou na dortu veřejných debat, které trvaly téměř tři roky.

Debatu o změně občanského zákoníku zahájilo Ministerstvo spravedlnosti jako předkladatel na přelomu roku 2008 a 2009 a opakovaně k ní přizvalo odbornou veřejnost. Připomínkám, které zde vyjádřila, Ministerstvo věnovalo maximální pozornost. I nyní existuje při ÚPV PS expertní skupina, která se schází jednou týdně v průběhu celého léto. Odborníci zde mají možnost vystoupit k jednotlivým paragrafům a diskutovat je přímo s autory a předkladateli zákona. Jako místopředsedkyně Ústavně právního výboru a pravidelný účastník těchto diskusí mohu říci, že ačkoli jsou často velmi dlouhé a náročné, jsou podle mého názoru vždy konstruktivní a přínosné. Jejich výsledkem jsou návrhy legislativních změn, podle nichž je kodex dolaďován tak, aby občanům České republiky sloužil co nejlépe.

Připravovaný kodex zavádí spolu s novými pravidly také nové termíny. Podle mého názoru však není ale třeba se jich tolik obávat, a to i když uznávám, že někdy připomínají první republiku. Připomeňme si však například velkou změnu občanského zákoníku z roku 2000, která způsobila i značnou obměnu terminologického slovníku. Přes původní výhrady byl ale tehdy přijat zcela bez problémů.

Je přirozené, že i v novém občanském zákoníku každý z nás narazíme na některé úpravy, které nám nebudou zcela po chuti. Za sebe bych mohla jmenovat například nemožnost pronajímatele dát výpověď nájemci bytu bez udání důvodu, ač s dlouhou výpovědní lhůtou. Diskutabilní je podle mého názoru také to, že pronajímatel nemůže zakázat chování zvířat v pronajímaném bytě. Otázkou může být taktéž zrušení zákonného předkupního práva pro ostatní spoluvlastníky v případě, že toto spoluvlastnictví vzniklo dohodou. Pro občany bude zajisté velikou změnou také návrh nové koncepce dědictví, která zejména klade důraz na posílení vůle zůstavitele. Avšak nejsou vždy jakékoliv velké změny odborností zprvu kritizovány? Není pozice oponenta vždy o něco málo jednodušší než akceptace nové úpravy?

Výše uvedené může být pouze příkladem toho, co stálí kritici oponují ve svých článcích zejména v odborných mediích. Nicméně je třeba připomenout, že většina těchto kritiků se dobrovolně vzdává pozvání a účasti na jednotlivých expertních jednáních či jejich přednesené výhrady často bývají nekonstruktivní. I přesto je však jejich účast ze strany poslanců, autorů i předkladatele návrhu vítána proto, aby došlo k vysvětlení nejasností tváří v tvář s těmi, kteří tento kodex znají nejlépe – autory navrhovaného kodexu. Veškeré výhrady, které jsem ke kodexu zatím vyslechla jsou dle mého názoru ve srovnání s celkovým pozitivním dopadem kodexu zanedbatelné a neměly by stát v cestě přijetí tak důležitého právního předpisu, kterým občanský zákoník bezesporu je.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kaslová | neděle 4.9.2011 11:34 | karma článku: 6,23 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jana Kaslová

Nepřestávají mě překvapovat – některá česká média

Reagovat na bulvární články je do velké míry práce marná. Pravděpodobnost, že se má reakce dostane nezkreslená až ke čtenářům je, řekněme, malá. Jelikož jde ale v textu, ke kterému se odkazuji, i o otázky obecnější, v důsledku snad až o zkreslující pohled na ženu-političku, nedá mi to ...

14.9.2011 v 18:24 | Karma: 14,19 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Ostatní

Jana Kaslová

Která česká obec je nejpřátelštější rodině v roce 2011?

Řada obyvatel České republiky má tu výhodu, že žije v obci, která dobře pečuje o rodiny s dětmi a pyšní se titulem Obec přátelská rodině. Další obce a města, které by se tímto oceněním chtěly pochlubit, právě před týdnem odeslaly své přihlášky do stejnojmenné soutěže. Získat mohou nejen formální ocenění, ale také neinvestiční dotaci na nové pro-rodinné projekty.

8.9.2011 v 11:47 | Karma: 6,07 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jana Kaslová

Kdy se dočkáme platby kartou na poště?

Jestliže chceme zaplatit složenky nebo potěšit blízké dopisem, počítáme s tím, že si na poště čas od času musíme vystát frontu. S čím bychom se ale smiřovat neměli je to, že na pobočkách České pošty nemůžeme platit platební kartou. Když se konečně dostaneme k okénku a zjistíme, že u sebe nemáme dostatek hotovosti, nezbývá nám než hledat nejbližší bankomat a celé kolečko podstoupit znovu.

7.9.2011 v 13:24 | Karma: 21,24 | Přečteno: 4920x | Diskuse| Ostatní

Jana Kaslová

Dopřejme čerstvým tatínkům den volna

Přestože současná vláda podporuje takzvané aktivní otcovství, stávající Zákoník práce novopečeným tatínkům brzké zapojení do péče o dítě zrovna neusnadňuje. V Česku totiž muži nemají možnost vzít si po narození potomka ani den pracovního volna.

6.9.2011 v 11:38 | Karma: 6,25 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

Jana Kaslová

Nechme cyklovozíky vyjet z šedé zóny

Rodiče, kteří chtějí se svými malými dětmi trávit čas aktivně, třeba projížďkou na kole, naráží v Česku na omezení. Vozit děti v přívěsném vozíku za kolem je totiž proti platným zákonům. Za rodinný cyklovýlet hrozí dokonce pokuta.

5.9.2011 v 13:10 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1382x
Působím jako poslankyně TOP 09 za Hlavní město Praha. Vzděláním jsem právnička, v současnosti zastávám pozici místopředsedkyně Ústavně právního a Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Jsem vdaná, mám malého syna Kubíka a na cestě další miminko.

Seznam rubrik