Vytápění nemusí být problém

Vytápění může být problém a říká se, že zima je horší než hlad. Při srovnávání nákladu na vytápění chybí možnost, kterou jsme řešili vytápění našeho domku. Investiční náklady byly  nízké a provozní náklady nižší než topení dřevem.

Když jsme bydlelí v řadovce měli jsme i vytápěnou garáž, zádveří a všechny místnosti, nebyly ještě regulační ventily a ceny energií byly nízké. Pamatuji dobu minulého režimu, kdy se regulovala teplota v panelákovém bytu otevíráním oken. V domku, kde teď bydlíme, nebylo možné připojení na nejvýhodnější připojení na plyn a jediné řešení byla krbové kamna nebo elektrika. Jeden rok jsme topili pouze přímotopy, což je pohodlné ale nejnákladnější. Několik roků jsme  řešili vytápění krbovýmí kamny, ale toto není tak výhodné jak se zpravidla uvádí a dřevěné brikety jsou o dost dražší než dřevo. Ideální je dřevo pokud má někdo vlastní les nebo jeho výhodný zdroj. Pokud ale vezmeme v úvahu práci spojenou se zajišťováním dřeva, provozem, regulaci, spotřebu kyslíku a prašnost v místnosti, tak stojí za úvahu si proti topení  dřevem připlatit za komfort. V současnosti máme v obytných místnostech instalované klimatizační jednotky vzduch-vzduch a jsme spokojení. Máme sice chladno v zádveří  a na chodbě a klimatizaci pouštíme převážně pokud se v místnosti pohybujeme ale je to jistě nejmíň nákladné řešení. Protože s takovým řešením jsme uvažovali již při stavbě ušetřili jsme investice do rozvodů ústředního topení, radiátorů a elektrokotle nebo tepelného čerpadla za pár set tisíc. Náklady na 3 klimatizační jednotky (tepelná čerpadla) včetně montáže přišly asi na 77 000 Kč. Navíc je používáme v létě k chlazení. 

Když jsem se díval na srovnání nákladů na vytápění na https://vytapeni.tzb-info.cz/22937-aktualizovane-porovnani-nakladu-na-vytapeni-jaky-zpusob-vytapeni-je-nejvyhodnejsi zarazilo mne, že nejlevněji vychází topení obilím. Při tom jsem si vzpomněl na fakt, že solení vjezdu k domu kuchyňskou solí je levnější než posypovou solí. Ve srovnávací tabulce by bylo topení klimatizací (tepelnými čerpadly) nejlevnější. Takové řešení doporučuji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vavřinec Karst | neděle 3.4.2022 23:48 | karma článku: 13,77 | přečteno: 863x