Součást reformy zdravotnictví.

 Nevím, jak je veřejnost informována o tom, jak v minulém režimu probíhalo přijímací řízení ke studiu medicíny. Sám si to už přesně nepamatuji a bylo by zajímavé, kdyby se k tomu vyjádřil někdo informovanější. Součásti přijímacího řízení bylo kádrování. Adept dostal body za výsledek přijímacího pohovoru. Další body byly za původ rodičů, preferovaný byl dělnický původ. Nezanedbatelná byla stranická příslušnost rodičů, hádejte o kterou stranu šlo. Hodně pomohla angažovanost v ČSM (československý svaz mládeže) později reformovaný na SSM (socialistický svaz mládeže). Nějaký bod byl i pro adepta z pohraničí. Mohla pomoci i přímluva některé správně orientované společenské organizace.

                       Co se nezměnilo byl značný vliv protekce a vliv peněžních toků. Někteří uchazeči mohli mít předem otázky pro pohovor. Jak to vypadá dnes? Nevím, ale myslím si své. Zájemců o studium tak prestižní, jak je studium medicíny, je vždy několikrát více než míst na univerzitách. Zajisté se na medicínu dostanou i výborní studenti bez protekce a uplácení. Když připomenu stejně atraktivní  studium práv, mám na mysli fakultu v Plzni, tak nepřichází v úvahu podobné studium na medicíně, protože odpovědnost právníků je nulová ve srovnání s odpovědností lékařů.

            Chtěl jsem tím v podstatě říci, že reforma zdravotnictví musí zahrnovat i některé změny ve výběru uchazečů o profesi lékaře. Pokud se někdo cpe na medicínu, protože čeká, že bude mít hodně peněz, tak bych se mu nechtěl dostat do péče. Nakonec tak, jako v každé profesi jsou i doktoři výborní, průměrní a najdou se i mizerní. Pokud by součásti přijímacích pohovoru byly i talentové zkoušky na vlastnosti senzibilů, ubylo by chyb lidského faktoru. Ušetřilo by se na zbytečné léky, při léčení špatných diagnóz. Ušetřilo by se na odškodňování zmetků nemocnic. Kdo jen trochu ví co jsou vlastnosti senzibilů, ví  co mám na mysli. Pokud někdo zná dobrého léčitele, ne šarlatána, ví, co znamená dobrá diagnóza. Sám mám s tím velice dobré zkušenosti. Znám případy, kdy pacienti byli nesmyslně vyšetřováni a zbytečně léčení  a pak se ukázalo, že léčitel určil správnou diagnózu.

Kolik, ze stávkujících lékařů šlo na medicínu kvůli penězům? Kolik je mezi nimi takových, kteří se doktory stali díky bodům kádrování?

Autor: Vavřinec Karst | pondělí 21.2.2011 21:24 | karma článku: 13,43 | přečteno: 1702x