Snižováním sociálních dávek budeme nutit ke krádežím?

 V tom smyslu se vyjádřila jedna z kandidátek na prezidenta. Protože jsem se nesetkal a ani neslyšel o případu, že by někdo kradl chleba, mléko nebo jiné základní potraviny, nechápu asi plně tento výrok. Domnívám se, že nejčastěji se kradou peníze a v obchodech to, co se dá zpeněžit případně nadstandardně spotřebovat jako elektronika nebo alkohol, cigarety nebo sladkosti.

 

                  Domnívám se taky, že většina bezdomovců  před  krádežemi  dává přednost popelnicím, už proto, že v obchodech  nemají  velkou šanci, protože svým vzhledem budí pozornost.  Asi nejsem sám, kdo se domnívá, že nezanedbatelná část dávek se utratí právě za alkohol, cigarety a hrací automaty.  Před několika lety mělo snižování sociálních dávek u našich sousedů, na Slovensku, vliv na migraci obyvatel. Mluvilo se o tom, že se někteří občané Slovenské republiky přestěhovali do Česka.  Musím přiznat, že tuto informaci nemám ověřenou.  Co znamenají u pokladen některých obchodů oznámení, že za poukázky je možno koupit jenom potraviny?

                   Kandidátka na prezidenta měla  pravdu,  když říkala, že se otázka nepřizpůsobivých občanů neřeší.  Je taky otázka, zda je současná politická garnitura schopna tuto otázku řešit.  Už jenom otázka, co má sociální sít řešit je pro ni nejasná. Má pomáhat těm co ji potřebují proto, že chtějí pracovat a  nemohou najít práci, nebo těm co nemají o práci zájem i kdyby jim byla nabídnuta?  

                Několikrát diskutovaná otázka formy podpor sociálně slabých je taky neřešena.  Poukázky, karta na čerpání v obchodech s potravinami, nebo hotové peníze?  Co znamená zneužívání sociálních dávek?  Jakou  představu mají ti co mají otázku sociálních dávek řešit? Stejně si myslím, že pro ně je nejdůležitější řešení vlastních příjmů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vavřinec Karst | neděle 9.12.2012 10:55 | karma článku: 17,69 | přečteno: 1163x