Referendum je cesta k demokracii

Když jsem si přečetl několik článků o tom, že referendum je cesta do pekla, nabyl jsem dojem, že pro někoho jsem boží hovádko (vůl). Jde o to, co si autoři představovali pod pojmem referendum.

 

Většina autorů někdy v obsáhlých příspěvcích uvádí „Rozhodují v nich totiž nekvalifikovaní lidé o věcech, kterým nerozumí“. Tato věta je dostačující k pochopení obsáhlých článků a uvažuji o tom, zda v honoráři za článek nehrál roli počet slov. Podle mne mají autoři nekvalifikovanou  představu o tom  co to referendum může být. Autoři ale mají zřejmě kvalifikovanou  představu, že občané jsou stádo na úrovni domácích zvířat. Dokonce bylo i řečeno Referendum je cesta do pekel, přímá demokracie zrůdná věc. V jedné eseji se s nástinem vývoje lidstva se objevila i zmínka o IQ. Nesdílím názor,  „naštěstí pro celou naši společnost jsme tu již dlouho žádné referendum neměli“

 

 Náklady na referendum konané současně při volbách by poměrně málo zvýšily cenu voleb. Voliči by dostali dotazník s otázkami a nikdo by je nenutil rozhodovat. Měli by tři možnosti ano-ne-nevím. Otázky v dotazníku by musely být jednoznačně a srozumitelně formulovány. Tak jak je omezen věk pro účast u voleb by bylo možné omezit odpovědi na některé otázky například dosaženým vzděláním, které by se uvádělo v dotazníku. Naše strana a vláda by se mohla dovědět něco víc o svých poddaných.

 Jeden autor nadhodil otázku proč to Švýcarům jde a vysvětloval to historii? Já se domnívám,že asi proto, že jejich sdělovací prostředky jsou schopné objektivně informovat o otázkách referenda. Poslední ukázka informovanosti u nás souvisela s COVIDem 19 který neřešili odborníci ale politici. Nasazovali psí hlavu profesoru Beranovi propagujícímu levný isoprinosin, ignorovali názor SUKLU přeceňovali úlohu drahých roušek a chválili očkovací vakcíny o jejich účincích se dnes objevují různé (někdy hrůzné) informace.

Objevují se obavy, že by se mohlo vyvolat referendum o vystoupení z EU. To by bylo možné pouze jako  V4. Pokud by se voliči informovali, jaké naschvály  by se daly čekat od EU pochybuji , že by hlasovali pro odchod z EU. Referendum o vstupu do EU byl výběr mezi zlým a horším. Zajímavá otázka by byla „Souhlasíte s manželstvím pro všechny?“.  Zastánci souhlasného názoru  jsou přesvědčeni o tom, že 60% občanů s tím souhlasí. Já jsem asi divným, když pro mne je rodina máma, táta a děti. Jako rodič(ka) se necítím.  Táta a táta nebo máma a máma je pro mne domácnost. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vavřinec Karst | pátek 2.2.2024 0:19 | karma článku: 17,58 | přečteno: 329x