Člověk, pačlověk a lidská práva

Pačlověk je něco, co vypadá jako člověk. Liší se od člověka tím, že je schopný ublížit hrubým způsobem jinému člověku nebo lidem. Protože někteří  lide, zejména politici a humanisté,  si ho pletou s člověkem přisuzují mu lidská práva.  

                Diskuze o tvrdých výsleších podezřelých z terorismu ukazuje rozpornost názoru. Nejlépe to lze pochopit na příkladě. Představte si, že vám bude uneseno dítě a chytí pachatele. Bez pochybností je to ten, který vám unesl dítě a chtěl výkupné. Odmítá prozradit úkryt dítěte, případně pouze za beztrestnost a možnost odcestování do některé země, nevydávající zločince. Pokud policie nevyužije možnost tvrdšího výslechu (poruší jeho údajná lidská práva) dítě zemře. Pokud by to bylo moje dítě, mi by úkryt prozradil. Stačilo by, kdyby mi policie  umožnila s únoscem si  soudružsky a přátelsky  popovídat, půjčili mi pendrek a únosce přivázali k ústřednímu topení.  K mému rozhovoru by mi stačilo, že únoscem by  byl s pravděpodobností nad devadesát pět  procent. Skutečný humanista by byl v takovém případě ten, který by s klidným svědomím nechal své dítě zemřít hladem někde ve sklepě.  Ten kdo jenom vykřikuje něco o lidských právech a v takovém případě by své dítě zachránil je jenom farizej a odsouzení hodný pokrytec.  

Jak byste se zachovali vy?  Jsem zvědav, zda by ti, co odsuzují ve svých příspěvcích  tvrdé výslechy podezřelých z terorizmu  nechali zemřít své dítě. Poznatky vedoucí k likvidaci Usamy byly získané právě díky takovému výslechu.  Podle opravdových humanistů by i atentát na Heydricha byl odsouzeníhodný čin nikoliv hrdinský.  Je jisté, že použití těchto metod by mělo být pod přísnou kontrolou, aby nebylo zneužito. Pačlověk nemusí být zrovna terorista. Je to i vrah a svým způsobem i šmejd.  Pačlověk by měl mít palidská práva, na příklad svobodně se ve vězení rozhodnout jestli se vyčůrá hned nebo později. Jeho výskyt mezi lidmi by měl být minimalizován.

 

Autor: Vavřinec Karst | sobota 20.12.2014 9:15 | karma článku: 16,95 | přečteno: 462x