Umbrie - zelené srdce Itálie

Když jsem se na jaře před deseti lety přestěhovala z Prahy, do malého městečka jménem Massa Martana, hned jsem si všimla té zelené. Sytě zelená - skoro až svítivě zelená barva na polích mne hned upoutala.

Tady teď bydlím.Můj synovec David Lukáč

Vedle tmavě zelených hor, světle zelené louky - prostě zelená kam se podíváš.

Tahle barva je tu ve všech odstínech a všude - někdy i na zdi v bytě. Z toho jsem zas tak nadšená nebyla a nekochala jsem se pohledem na plíseň za skříní, jako pohledem na svítivě zelená pole. Ale v podhorském městečku, kde je přes den málo slunce, zato hodně vlhkosti se to dalo čekat. A navíc jsme bydleli v hradbách města, a tam jsou víc jak metrové zdi.

Středověká městečka v Umbrii byla stavěna jako pevnost. Bydlet v hradbách má své výhody. Zaparkujete si krásně před domem, široké zdi udrží v letních měsících v bytě chlad a v zimě nepustí teplo ven a hlavně jde do bytu sluníčko - alespoň z jedné strany.

Byty za hradbami, v centru středověkých městeček jsou tmavé a vlhké. Nákupy musíte nosit v ruce, protože uličky jsou strašně úzké, aby jste tam vjeli, natož zaparkovali.

Jednou jsem takhle vjela do historického centra Perugie s moji Alfou 156. Branou jsem projela na ,,žiletky" a už to mě mělo odradit. Po x metrech jsem se zašprcla. Nešlo to jinam než odbočit do leva a já se tam prostě nevešla. Rudá jak ruská vlajka, musela jsem poprosit dva chlápky o pomoc. Nejdřív se snažili nějak mě navést, ale bylo tam milimetrové místo. Pak si jeden z nich sedl do auta a po dlouhém manévrování Alfičku vysvobodil.

Teď už mám menší auto a již pátým rokem bydlím v Bastia Umbra (pod Assisi) a tady jsou ulice široké. Když jedu do Massa Martany a nebo do Perugie, raději zaparkuji na parkovišti před hradbami a jdu pěšky.

 Dobrá rada pro Vás ,,pokud nemáte Smart, do centra historických městeček nezajíždějte! Já už taky nebudu!

Ale do Umbrie určitě přijeďte!

Nejkrásnější je Umbrie na jaře. Nejen že má tisíce odstínů zelené, ale na jaře všechno kvete, voní a sluníčko nepálí - hřeje. 

V létě jeďte raději do jižní Itálie k moři a v zimě do hor v severní Itálii. Tady není ani moře, ani sjezdovky. Kopců tu máme sice dost, ale sníh je tu tak dva dny v roce. Je tu však spousta úžasných středověkých měst na kopcích (do většiny vás dovezou z parkovišť eskalátory) a výborná, ale fakt výborná kuchyně i víno. 

Umbrie je proslavená černými lanýži - ty pro labužníky patří k nejvzácnějším pochoutkám. Já asi nejsem labužník. A nebo je to tím, že kamarád má restauraci, tudíž na tagliatelle či telecí maso mi jich vždy nastrouhá hromadu. Prostě je zblajznu úplně stejně, jako třeba hříbky.

Co si však vychutnávám je červené víno Sagrantino. Jsem prostě česká holka.

To mi připomnělo jeden večer na sagře. Co to je sagra? Lidově řečeno ,,venkovní žranice." Ale pokud by vám to vysvětlovala nějaká cestovní agentura, podá vám to asi takto:

,,Právě v  jarním období, kdy se už teploty v Itálii stabilizují natolik, že můžete trávit večery venku, začínají víkendové festivaly lokálního jídla."

Já bych Vám doporučila nějakou tuhle žranici navštívit. Ceny jsou mnohem nižší než v restauracích, ale jídlo je srovnatelné, žádné městečko si přece neuřízne ostudu. Prostě neplatíte lokál a obsluhu. Pěkně si vystojíte frontu na jídlo i na pití, a pak si najdete volný stůl. 

Jeden večer na sagře s gnocchi bylo stáčené víno zadarmo, ale gnocchi se platily. Na víno nebyla skoro žádná fronta, na gnocchi se stála fronta půl hodiny - představíte si stejnou situaci v Čechách???

Zrovna volal ten kamarád co má restauraci, jestli s nimi půjdeme na večeři. Dneska je ve městě Cannara sagra della Cipolla (slavnost cibule). Budeme jíst z plastových talířků u dlouhých dřevěných stolů, ale s kamarády si to užijeme možná lépe než lanýže.  

O tom totiž sagra je. Hudba, jídlo, pití a společnost dobrých přátel. Celá akce je vždy zaměřená na jednu hlavní surovinu, jako je třeba dnes cipolla (cibule) nebo jindy salsiccia (italská klobása), lumaca (šnek), peperone (paprika) a spousta dalších. Od předkru až po sladké, dnes bude cibule figurovat v každém chodu - sladké si dnes asi nedám!

Takže jestli máte rádi zelenou, středověká městečka, či lanýže - přijeďte se podívat, stojí to za to! 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | sobota 6.9.2014 12:25 | karma článku: 18,23 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,45