Procházka italským trhem

Pokud navštívíte Itálii, zajděte na trh. Italské tržiště, to je směs barev, vůní, chutí i lidí - potěšíte tím všechny vaše smysly! 

Jako turista si užijete kousek té pravé Itálie právě na trhu - hlavně váš sluch. Již z dálky uslyšíte vykřikovat prodavače, kteří přijíždějí z různých koutů Itálie. Někdo doveze oblečení z Neapole, někdo sýry a citrusy z Kalábrie, někdo vína z Veneta. Na trhu máte možnost slyšet několik dialektů na pár metrech. Vypadá to, že prodavač se hádá se zákazníkem. Opak je pravdou - povídají si s vámi tak, jako by vás znali roky.

Stánky s čerstvými květinami, ať řezanými či hrnkovými, to je potěšení hlavně pro váš zrak a čich. Já se vždy přisaji k fréziím a nasávám tu jejich bonbónovou vůni několik minut. Nejen frézie, ale i růže všech barev a velikostí voní na dálku. Je to stejné, jako když jsem dělala v květinách a jezdila jsem nakupovat do velkoobchodu v Břežanech a nebo na Smíchově. Jenže tam jsem si to tak neužila. Ono v té lednici nebylo tak příjemně, jako venku pod slunečními paprsky.

Pány potěší určitě více stánek se sýry, salámy a klobáskami. Zde se však nabaží i chuť - většina prodejců dává své výrobky ochutnat. 

Stejně tak ovoce a zelenina. Aby jste nekupoval ,,zajíce v pytli," můžete ochutnat cokoli. Málo kdo však ochutná neumyté ovoce, maximálně to, co se dá oloupat. Ale k rozlišení kvality vám zde postačí zrak a čich. Čerstvé ovoce je voňavé, né jako to skleníkové s supermarketu.

Na trhu najdete stánky se vším možným. Jídlo, oblečení, boty, domácí potřeby, koberce, drogerii, hračky a dokonce i živá zvířata. Já mám ráda stánek se dřevem a s košíky. Tam si užívá můj hmat. A většinou musím hmátnout i do peněženky - vždyť takové lžíce z olivového dřeva, hmoždíř a nebo různá prkénka - to doma nemůže chybět!

Trh je v každém městečku jednou týdně. Někde větší, někde menší.  Ty největší trhy jsou na akcích, jako je třeba ,,trh mrtvých" v Perugii, trh zemědělců v Bastia Umbra, trh sv.Františka v Assisi.

Každý kraj má kromě týdenních trhů i velké trhy, tzv.fiere (veletrhy).

Nedávno jsem zjistila, že na každém trhu je i několik stánků s použitým oblečením - něco jako second hand v ČR, ale pod širým nebem.

Jeden stánek má jen značkové věci, které stojí pár euro. Italové, ač si potrpí na značkové věci a je krize, zde nikdy nic nekoupí. 

V Itálii jsem nikdy žádný krámek typu second hand, jako u nás v Praze neviděla. Jenom ten bazárek, ale i tam je oblečení málo. Tudíž mne tyhle stánky překvapily. 

Já sekáče navštěvovala už od školy. Baví mne nacházet jedinečné kousky za pár kaček. Tenkrát nebylo moc peněz, tak jsme nakupovali v sekáči spíš z potřeby - teď už je to pro mne jako ,,zábava nebo relax." Někdy ani nic nekoupím, jen se tam hodinu přehrabuji. Jsem trochu úchylná, hrabat se v obnošených hadrech pro zábavu, já vím. Každý máme nějakou ,,úchylku."

Dnes jsem byla na trhu s tchyní. Kolem stánků second handu jsem raději nešla, ti kluci už mě znají a zdraví mě na dálku. Tchyně nemusí vědět všechno.

Na trh chodím skoro každý týden. Znají mě i zelináři a barmani. Pokaždé si dám kapučíno, sednu si na zahrádku v baru a pozoruji ten cvrkot na tržišti.

Trhovci vyřvávají, důchodci se shlukují uprostřed uliček a vypráví si o vnoučatech, dětičky táhnou maminky ke stánku s bonbony, maminky táhnou tatínky ke stánku s oblečením a tatínci by nejradši táhli do baru a nebo odtáhli vůbec.

Proto chodím sama, bez Maurizia - užívám si tu atmosféru aspoň v klidu. 

Kolem poledne se týdenní trh začne vylidňovat (ty větší trhy trvají celý den), hospodyňky jdou vařit, trhovci začínají balit a po obědě už nepoznáte, že na náměstí nějaký trh byl.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | sobota 11.10.2014 0:46 | karma článku: 18,97 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,45