Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Že by naše vláda usnula ?

Vypadá to, že spí hlubokým spánkem. Neboť sociální sítě a některá média nejen že zaplavili odpůrci vyhlašovaných restrikcí, ale růžky tu vystrkují i odpůrci vakcinace.

Ti se rekrutující převážně z řad popíračů pandemie choroby covid-19, sužující druh Homo sapiens po celém širém světě. Homo sapiens sice značí člověka moudrého, avšak u některých tvorů tohoto druhu lze o jejich moudrosti pochybovat. U některých zas moudrost vystřídala naivita a pověrčivost, pro kterou sedají na lep výtečníkům, co oprášili některé staré mýty. Třeba těm, co nás znovu varují před geneticky modifikovanými organismy, zkratkou  GMO, tedy organismy, jejichž genetický materiál byl v laboratořích umělou cestou změněn či přesta­věn (rekom­bi­nován) tak, aby získaly novou vlastnost. Například u rostlin se tak činí proto, aby byla rostlina odolnější vůči určité chorobě, hmyzu nebo suchu, nebo aby se zvýšila výnosnost plodin. Ovšem EU zavedla velmi přísná pravidla a komplexní povolovací postupy, pokud jde o jejich pěstování a uvádění na trh. A od dubna 2015 mají všechny země EU možnost zakazovat pěstování GMO na svém území.

Naproti tomu se geneticky modifikované organismy po celé Evropě uplatňují v medicíně, třeba při přípravě diagnostických souprav, v nichž se bakterie a viry vážou na rekombinantně připravené protilátky, čímž umožňují velmi přesnou a rychlou diagnostiku infekčních onemocnění. Také léčivé přípravky vyrobené pomocí geneticky modifikovaných organismů (GMO) jsou již zcela běžné. I v našem Registru povolených geneticky modifikovaných organismů najdeme léčivé přípravky jako CAR T-buňky CD44v6, CART 19, Inhibitory replikace HIV, nebo modifikovaný onkolytický lidský adenovirus typu 5, který není u zdravých jedinců schopen množení.

Biotechnologie se totiž stále výrazněji prosazují v oblasti zdravotnictví a farmacie. Zde se hovoří o skupině tzv. rekombinantních léčiv, kam patří např. vakcíny proti infekci lidským papilomavirem, která může vést k rakovině děložního čípku, vakcína proti hepatitidě B, ale i různé typy inzulínu a také mnohé léky na vzácná onemocnění. Geneticky modifikované mikroorganismy jsou zde použity výhradně v procesu výroby, konečný produkt obsahuje pouze chemickou nebo biologickou účinnou látku. Údaj o tom, že se jedná o rekombinantní technologii výroby, u těchto léčiv najdeme na obalu i v příbalovém letáku.

Druhou, prozatím daleko menší skupinu, tvoří léky obsahující viry coby živé geneticky modifikované organismy, tedy GMO léčiva. I tyto léčivé přípravky jsou označovány jako rekombinantní. Veterináři již mají k dispozici několik nových vakcín, např. Purevax Rabies k očkování koček proti vzteklině nebo ProteqFlu k očkování koní proti chřipce. A není bez zajímavosti, že prvním GMO léčivem pro humánní použití se stala také očkovací látka – v roce 2011 byl schválen nosní sprej proti chřipce Fluenz pro děti, obsahující oslabené rekombinantní viry. Kromě použití ve vakcínách mohou být GM viry nástrojem genové terapie v případech některých vrozených poruch, nebo onkologických onemocnění.

Ale co je důležitější, ve všech sdělovacích prostředcích se dnes se hovoří o RNA vakcíně Pfizeru a BioNTechu a RNA vakcíně od americké biotechnologické společnosti Moderna (její název je složen z pojmů „modifikovaná“ a „RNA“). Obě RNA vakcíny byly hotové již pár týdnů po přečtení genomu viru nazývaného SARS-CoV-2, tedy původce nemoci covid-19. Od té doby se důkladně testují, čemuž se u žádné vakcíny, kterou mají dostat lidé, farmaceutické společnosti nevyhnou.

Jeden i u nás se šířící mýtus pak přichází s tvrzením, že vakcína BNT162b2 od Pfizeru, kterou již očkuje Velká Británie, obsahuje virus SARS-CoV-2, jímž se můžeme nakazit. Ve skutečnosti se však jedná o vakcínu založenou na messengerové RNA (mRNA). I když je její výroba, ve srovnání s tradiční výrobou vakcín, relativně snadná a rychlá, žádná mRNA vakcína či léčivo až dosud nebyly schváleny pro použití u člověka. To proto, že jde o úplně nový princip. RNA vakcíny fungují tak, že vpašují do buněk lidského těla něco jako návod na výrobu (neškodného) virového proteinu v podobě mRNA. Buňka protein vyprodukuje a imunitní systém se na něj vrhne jako na cizorodou látku. Když pak do těla člověka očkovaného takovouto vakcínou vnikne pandemický virus, tak ho „vyškolený“ imunitní systém rozpozná a zlikviduje (zájemcům o toto téma doporučuji článek o RNA vakcínách, publikovaný 09.12.2020 na Oslu). Jinak řečeno, farmaceutické společnosti, které pracují s RNA, k výrobě vakcíny samotný virus vůbec nepotřebují.

Naproti tomu vakcína z Oxfordu, kterou u nás také budeme očkováni, virus potřebuje. Jenže o virus SARS-CoV-2 tu nejde ani náhodou. Britská vakcína AZD1222, vyvinutá britsko-švédskou farmaceutickou společností AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, dříve známá jako ChAdOx1 nCoV-19, je vyráběna z oslabené verze adenoviru, který způsobuje infekce u šimpanzů. Tedy vakcína využívá metodu, kdy se část genomu viru definující protein, jímž se napojuje na buňku, vnese pomocí genetického inženýrství do virového nosiče, jímž je adenovirus. Na podobném principu vznikala i Gam-COVID-Vac v Rusku (s velkou slávou přejmenovaná na Sputnik V), což  je vektorová vakcína založená na adenoviru.

Pokud některá z diskutovaných dnes vakcín obsahuje virus SARS-CoV-2, pak je to čínská BBIBP-CorV, kterou vyvinul Pekingský institut pro biologické produkty, jenž vlastní státní Čínská národní farmaceutická skupina Sinopharm. Základ při vývoji vakcíny tvořily tři kmeny SARS-CoV-2 izolované ze vzorků bronchoalveolární laváže nebo výtěrů z krku tří hospitalizovaných pacientů při propuknutí COVID-19, které jsou rozptýleny na fylogenetickém stromu vytvořeném ze všech dostupných sekvencí, což naznačuje pokrytí hlavních populací SARS-CoV-2. Vzniklá vakcína aktivuje v těle velké množství protilátek, které mohou blokovat napadení buněk, a tím zamezit množení viru, přičemž BBIBP-CorV vykazuje účinnou produktivitu a dobrou genetickou stabilitu při výrobě vakcín. Tedy čínská vakcína BBIBP-CorV obsahuje inaktivovaný kmen viru SARS-CoV-2, původce nemoci covid-19. A nutno zde podotknout, že Čína již brzy začne vyvážet vakcínu společnosti Sinopharm do mnoha zemí. Přestože o čínské vakcíně stále panují pochybnosti, některé země si s koronavirovou pandemií nedokáží poradit samy a žádají Čínu o pomoc. Což výrazně posílí čínský vliv ve světě. 

Čínská vakcína se nám dozajista vyhne. Otázkou však zůstává, kterou vakcínou (kdy a kde)  se my vlastně budeme očkovat. Vakcína od Moderny se bude celkem dobře transportovat a distribuovat, protože se uchovává při teplotě minus dvacet stupňů, zatímco ta od Pfizeru a BioNTechu při minus 75 stupňů Celsia, čímž nebude moc vhodná pro očkování v ordinacích praktických lékařů. Naproti tomu vakcínu AZD1222, dodávanou britsko-švédskou farmaceutickou společností AstraZeneca, bude možné uchovávat v běžné chladničce. Nicméně ve Velké Británii se vakcínou od Pfizeru, dováženou z belgické továrny, už očkuje. A sousední Německo, přestože na finální povolení objednané vakcíny ještě čeká, buduje očkovací centra. Naproti tomu u nás je v případě vakcinace pořád jaksi ticho po pěšině.

Před pár dny se pod článkem o vakcínách jeden čtenář rozčilovat, že naše vláda nemá žádný vakcinační plán. Načež další přispěvatel do diskuse v odpovědi na jeho nářky situaci pěkně vystihl: No co, maximálně místo vakcíny na kovid dostanete očkování proti rakovině děložního čípku. Vy toho naděláte...

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Wágner | pátek 11.12.2020 11:11 | karma článku: 17,72 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,18
  • Průměrná čtenost 2417x
příležitostný publicista