Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záhadné chování našich sdělovacích prostředků

Nejnovější zprávy o neutuchajících bojích v některých čtvrtích syrského Aleppa a jeho nejbližším okolí chtě-ne­chtě i v našich sdělovacích prostředcích odhalily pravou tvář bojovníků Džabhat Fatah aš-Šám.

Ve skutečnosti totiž nejde o nějakou „syrskou opozici“, ale o teroristy z Fronty an-Nusrá, nově nazývané Fronta pro dobytí Sýrie. Podle západních analy­tiků v řadách Fronty an-Nusrá dnes v Sýrii válčí zhruba 2000 islamistů jak z Ruskem ovládaných částí Kav­kazu, tak z postsovětských středoasij­ských států, což zvyšuje hrozbu jejich destabilizace. Není tedy divu, že Rusové trvají na oddělení bojovníků „syrské opozice“ od radikálů z Džabhat Fatah aš-Šám (Fronty an-Nusrá) a na odsunu ozbrojených složek této teroristické organizace z Aleppa, což Bílý dům odmítá. Extremistická Fronta an-Nusrá, napojená na al-Káidu, je součástí koalice sunnitských radikálních skupin zvané Džaíš al-Fatah, podporované Saúdskou Arábií a Katarem. Jejím cílem je vytvoření islám­ského státu na území Sýrie, přičemž někteří izraelští experti dnes považují Frontu an-Nusrá za daleko nebezpečnější než samotný Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) , tedy tzv. Islámský stát.

Ovšem situaci na syrském bojišti komplikuje fakt, že Rusové mezi své nepřátele zařadili i Muslim­ské bratrstvo (je jedním z největších is­lámských hnutí se znaky islámského fundamentalismu a Rusko, stejně jako Izrael, jej řadí mezi te­roristické organizace, přičemž v arabském světě již Muslim­ské bratrstvo za teroristickou organi­zaci prohlá­sily i Spojené arabské emiráty, coby konfederace sedmi ropných arabských království). Také v Egyptě bylo novou vládou Muslimské bratrstvo zakázáno a označeno za teroristickou organizaci, kte­rou je třeba eliminovat. To se však nelíbilo americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který na tuto situaci reagoval zastavením vojenské pomoci Egyptu.

Na nejnovější vývoj událostí v Sýrii, a tedy i v Aleppu (arabsky Halab, turecky Haleb), mají velký vliv též milice označované za „mezinárodní džihádisty“, v nichž se bojů aktivně účastní občané asi padesáti států z celého světa, včetně mnohokrát vzpomínaných Čečenců. V této skupině údajných „povstalců“ svým jasným ideologickým cílem i účinným způsobem boje obzvláště vyniká právě svaz Džabhát an-Nusrá il-Ahl aš-Šám. Plný název této organizace, obvykle zkra­covaný na Džabhát an-Nu­srá, v překladu znamená „Fronta na podporu lidu Velké Sýrie“. Ovšem stoupenci Fronty an-Nusrá nemluví o dnešní Sýrii, nýbrž o „aš-Šámu“, tedy o území, které je označováno jako „Velká Sý­rie“. Ta má zahrno­vat též Libanon, Izrael a Jordánsko. Je pravda, že islamisté z přejmenované Fronty an-Nusrá hod­lají svrhnout režim Bašára Asada. Jenže deklarují i boj proti židovskému státu Izrael a je­jich hlavním cílem je šířit islám po celém světě.

Navíc se ze záplavy informací o nezdařeném červencovém puči v Turecku a následné likvidaci tamější opozice i v našich sdělo­vacích prostředcích vytratily informace o Erdoganově obratu, neboť Erdogan své regionální zájmy již ladí nejen s Ruskem, ale i s Izraelem. Jinak řečeno, vývoj si­tuace v tomto regionu v poslední době vyústil v podporu Bašára Háfize al-Asada těmi nejvýznamnějšími hráči. Proti jeho odstranění vojenskou silou není jen Rusko s Čínou nebo Írán, ale též Izrael, ba i Turecko. Je tedy pro nás záhadou, proč naše sdělovací pro­středky velebí „mírotvorce“ Baracka Obamu a jeho Bílý dům, jenž dosud trvá na odstranění Asada, kvůli čemuž stupňuje tlak na Ruskou federaci.

Ještě více záhadným se pak zdá být fakt, že se naše sdělovací prostředky v případě komentování sou­časného dění v Sýrii vyhýbají názorům a komentářům dvou nejpovolanějších odborníků, totiž naší velvyslankyně v Sýrii a našeho velvyslance v Izraeli, kteří nedávno v „politicky nekorektním“ vystoupení na půdě Institutu 2080 otevřeli, jak se u nás říká, přítomným posluchačům oči.

Zde odkaz na záznam  jejich komentáře situace na Blízkém východě, zveřejněný 13. 9. 2016 prostřed­nic­tvím YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=0JwUL3qY8M8

 

Post scriptum

Z nejnovějších zpráv: zástupci Ruska a Turecka v pondělí 10. října 2016 v Istanbulu podepsali dohodu o vybudování plynovodu TurkStream, který má vést plyn z Ruska do Turecka a odtud dál do Evropy. Dohodu podepsali ministři energetiky obou zemí za přítomnosti prezidentů Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v pondělí na společné tiskové konferenci s Putinem také oznámil, že po normalizaci vztahů obou zemí předpokládá urychlení příprav na výstavbu jaderné elektrárny, kterou má Rusko vybudovat v jihoturecké provincii Mersin na pobřeží Středozemního moře.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Wágner | pondělí 10.10.2016 9:09 | karma článku: 39,35 | přečteno: 2326x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pavel dal „políček“ Bartošovi. Je pro odklad digitalizace stavebního řízení

22. května 2024  15:53

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,18
  • Průměrná čtenost 2417x
příležitostný publicista