Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záhada poltergeista byla objasněna ! (?)

V éře všudypřítomné angličtiny dnes francouzštinu ovládá jen málokterý z redaktorů našich novin. Kdyby tomu bylo jinak, s největší pravděpodobností bychom se i v našem tisku dočetli něco o tom, jak mělo ve francouzské vesničce Albaret-Sainte-Marie (prefektura Lozere) z regionu Languedoc Rous­sillon nedávno dojít k objasnění záhadného fenoménu.

Podle zprávy četnictva, které po dobu deseti dnů vyšetřovalo podivné události v jednom ze zdejších kamenných domů, všechno začalo v neděli 10. března 2013. To když měl majitelům domu „neznámý pachatel“ usmrtit kočku. Jenže v úterý 12. března v obytných prostorách ná­hle, z ničehož nic, popraskalo nebo explodovalo cel­kem 21 žárovek. Ve středu se kolem pat­rového domu začali pak objevovat z neznámých důvodů uhynulí ptáci a majitelé domu už nepochybovali o tom, že jim kočku nezabil „někdo“, ale „něco“. Ten den se v domě samém začal sám od sebe pohybovat a bez zjevných pří­čin kácet nábytek. Postupně zde pak do­cházelo i k jiným, pro obyvatele domu nevysvětlitel­ným jevům. Jako když se tu začaly spontánně, samy od sebe, otevírat dveře skříní, když se knihovna bez jakéhokoliv lid­ského přičinění sama obrátila vzhůru nohama, když jakási neviditelná síla pohnula velkou lednicí, aby ji následně povalila na zem, nebo když bez zjevných příčin z příborníku vylétly všechny nože. A tak několik novinářů, přinášejících zprávy o těchto událostech, které nezne­po­kojovaly jen obyvatele domu, ale už i policii a hasiče, do­šlo k závěru, že se tu uhnízdil „hlomozící duch“.

      

Kácení nábytku v obci Albaret-Sainte-Marie nebylo zapříčiněno seismickými otřesy, ani to nebyl výsledek kanadských žertů, či podvodného jednání obyvatel domu.

Jak potvrdili seismologové, tyto úkazy nebyly způsobeny zemětřese­ním, tedy seismickými otřesy, původně badateli podezíranými z toho, že zde tropí neplechu. Starosta obce Michel Thé­rond však i nadále trval na tom, že je třeba začít hledat racio­nální, vě­decké vysvětlení zdejších záhadných jevů a přizval k případu odborníka na elektromagnetické jevy, který měl kauzu rychle vyřešit. Záhadné úkazy měly být důsledkem níz­kofrekvenčních elektrických polí pod domem, označovaných za telurické či zemní proudy. Tyto proudy se pak měly jako „silné elektrické pole“ projevovat v domě. „Testy prováděné na spínačích odhalily existenci elek­trického odporu 10-12 krát vyššího, než je norma. Kde mělo být méně než 50 ohmů, tam ex­pert naměřil více než 600 ohmů," oznamoval starosta Thérond veřejnosti. „A když jsme zjis­tili, že veškerý nábytek, který tu popadal, byl umístěn buď u zá­suvky, nebo v blízkosti vypí­nače, dovodit příčinnou souvislost, to nebyla žádná velká věda“, řekl v rozhovoru novinářům. Nakonec pak celou kauzu starosta uzavřel těmito slovy: „Název zde vyskytují­cího se jevu zní - elektromotorická síla."                                        

V případě pojmu „elektromotorická síla“, který vznikal kdysi dávno při objevu galvanických zdrojů elektřiny, se ve skutečnosti jedná o zastaralý název dnešního „elektromotorického na­pětí“. Ve svých úvahách pan starosta a jím pozvaný odborník zřejmě vycházeli z poučky, že vznik indukovaného elektromotorického na­pětí je podstatný činitel umožňující proměnu elek­trické energie v mechanickou práci. Ovšem jak se vlastně nábytek, který je ze dřeva, a tudíž nebude moc dobrý vodič, působením „silného elektrického pole“ či „elektromotorické síly“ mohl spontánně či samovolně pohybovat po bytě, onen přizvaný odborník na elektro­magne­tické jevy, ani pan starosta, nikomu nevysvětlili. Jeden z pracovníků pařížského in­stitutu IPGP (Insti­tut de Physique du Globe de Paris), jako skutečný odborník v deníku LePari­sien v reakci na starostova slova prohlásil: „Nechápu, jak by proudy z podzemí mohly vést k takovým následkům na po­vrchu." A nebyl jediným odborníkem, který starostovo „vědecké“ vysvětlení ve vesnici pozorovaných jevů zpochybňoval.   

Nicméně jak z uvedeného vyplývá, není Albaret-Sainte-Marie (prefektura Lozere) v regionu Languedoc Roussillon nějakou fiktivní či novináři vymyšlenou obcí. Skutečný je i zdejší sta­rosta Michel Thérond. A pokud u expertů objednal nějaká měření v inkriminovaném domě, jistě má v kanceláři uložené protokoly s výsledky. Ostatně protokoly z vyšetřování zdejších podivných, avšak reálných událostí, má také ve svých spisech založené četnictvo. A tak tu nechybí důkazy o tom, že fenomén (v rámci tradic dosud zvaný) polter­geist a samotné „po­hyby bez dotyku“, tedy situace, kdy se různé vybavení domácnosti samovolně pohy­buje bez zjevných příčin, nejsou pouhým výmyslem novinářů či kanadským žertíkem zlomy­slných sousedů, nebo snad dokonce výsledkem podvodného jednání samotných obyvatel domu.

I když Francie není na druhém konci světa, těžko pojede nějaký tým našich fyziků do  Albaret-Sainte-Marie (kam by ostatně přijel, jak se u nás říká, s křížkem po funuse) hledat  fyzikální příčinu zdejších pohybů bez dotyku. Pokud se mají naši odborníci tímto dosud exaktně ne­interpretovaným (neobjasněným) jevem někdy zabývat, potřebují k tomu i třeba jen malou ukázku tohoto jevu, která není vázána výhradně na místa výskytu fenoménu zvaného polter­geist. Tedy takové pohyby bez dotyku, které bývají pozorovány na nejrůznějších místech v nejrůznějších stá­tech světa a mohou být docela dobře pozorovány i u nás.

Jak se v poslední době ukazuje, taková možnost se začala na poli neobjasněných jevů již rý­sovat. Ale o tom si povíme více v zítřejším článku o experimentování.  


Autor: Karel Wágner | čtvrtek 22.1.2015 9:09 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Karel Wágner

Pozemní invaze byla zahájena

Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

28.10.2023 v 15:00 | Karma: 21,04 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Hrůzy války v Gaze

Jako každá válka i ta v Gaze má za následek mrtvé a raněné. Jenže my ani pořádně nevíme jak to tam probíhá a co všechno se tam děje.

25.10.2023 v 9:09 | Karma: 24,57 | Přečteno: 612x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Izrael bude hledat krtky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu 14. října oznámila, že EU s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy.

20.10.2023 v 9:09 | Karma: 27,19 | Přečteno: 568x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Pohádka převyprávěná novináři

Dnes něco málo o pohádce s leteckou pumou, co měla v Gaze zbořit nemocnici, kterou nám převyprávěla většina našich novinářů.

19.10.2023 v 9:09 | Karma: 45,83 | Přečteno: 8879x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Stupidní kritika bombardování Gazy

Masivní izraelské bombardování Gazy není pouhou odvetou za krvavý útok palestinského hnutí Hamás na Izraelce.

15.10.2023 v 12:00 | Karma: 45,44 | Přečteno: 8653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista