Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chrlit na nás kde co bez minimální snahy si o tom něco reálně zjistit je dnes u novinářů velká móda, vždyť na to naskočila i naše ministryně Černochová ohledně raket v Polsku a ta má přitom možnost si zprávu ověřit od polských partnerů a neudělala to, protože Poláci věděli od samého začátku co se stalo.

1 0
možnosti

Oni si novináři mohou vybrat, který zdroj budou citovat a rozebírat - podle toho, kam je táhne jejich vlastní politické přesvědčení a politické nařízení nadřízeného.

0 0
možnosti
Foto

Britská veřejnoprávní stanice BBC přiznala, že udělala chybu, když informovala, že nemocnice v Gaze byla bombardována při izraelském náletu. Ve čtvrtek BBC zveřejnila opravu na svých webových stránkách a uznala, že bylo „špatné“, když korespondent BBC Jon Donnison spekuloval o tom, kdo udeřil v nemocnici, způsobem, jakým to udělal. Prohlášení BBC přichází poté, co nedávno čelila kritice za to, že odmítla označit Hamás za teroristickou organizaci a místo toho použila termín „militanti“, přestože Hamás je ve Spojeném království od roku 2021 uznán za teroristickou organizaci.

https://www.ynetnews.com/article/hknlenjmp

1 1
možnosti

Názory se liší a nelze jednoznačně určit, čí to byla práce.

Palestinci pro změnu celkem úspěšně operují 4 pumami, které izrelská letadla vypustila a ta poslední z nich se velice přesně trefila do středu budovy. Nevím, zda ten její charakteristický svist palestinci nějak zmanipulovali - ale záběr z mobilu vypadal dost věrohodně v neprospěch Izraele.

0 0
možnosti

Izrael pristoupil na hru hamasu a ten mu to dava sezrat.

Ano mel malo moznosti, ale prece jen nejake mel.

0 7
možnosti

Ve zprávách obou stran nehledejte pravdu. Lžou obě.

2 7
možnosti

J32a14n 14R70á74ž

19. 10. 2023 21:12

Seriózní média se za blamáž vzniklou automatickým převzetím informací vyprodukovanými PR managementem Hamásu už omluvila. Nějak mi uniklo, zda se omluvila i ČT.

6 1
možnosti

ČT od začátku zveřejňovala informace od obou stran. Lze vytknout, že zpočátku tak, jako by byly rovnocenné.

0 0
možnosti

Nezapomeňte že důvěryhodné zprávy vám vždy přináší naše ČT.

Přes 300 lidí zahynulo při izraelském bombardování nemocnice v Pásmu Gazy, tvrdí palestinské úřady,“ zněla první zpráva ČT24 na sociálních sítích.

1 6
možnosti

P79a63v82e24l 93K77h10a75i28l

20. 10. 2023 11:37

To si představujete, že ČT tam pošle přepočítávače?

3 0
možnosti

J69o15s53e46f 18U54l69m64a96n

19. 10. 2023 17:51

Je to příšerné. Já mám různé muslimksé kanály přidány ke sledování a po zásahu té nemocnice se tam rozjela nechutná kampaň. Výpovědi svědků, kteří údajně holýma rukama vyhrabávali těla mrtvých ze suti, samo říkali, že mrtvých je 500 a že jich jistě bude přes 1000 (jak jste uvedl v článku). Do toho videa vřeštících fanatiků v různých muslimských zemích od Libanonu přes Turecko po Tunisko, video s nápisem "děti hrající si na nemocničním dvorku předtím, než tam dopadla izraelská raketa" a tam opravdu závěry malých dětí, jak sbírají odpadky a hrají různé hry, přičemž samotné video bylo zjevně natočeno v době blízko poledne (na základě polohy slunce), kdežto k zásahu nemocnice došlo veřer, kdy už byla tma, navíc jsem se na to místo koukal a žádný takový "nemocniční dvorek" tam ani není. Na pozadí totiž byla vidět bílá budova s poměrně výraznou texturou, která tam nikde v okolí není. Čili bylo to natočeno bůhví kdy bůhví kde. Ale prezentováno to bylo tak, aby to co nejvíce útočilo na city a samozřejmě se našla spousta "spravedlivě rozhodčených Vaňků". Jedním z takových "Vaňků" byl i britský lékař, který měl o případu taky (předem) jasno viz "tiskovka mezi mrtvými lidmi. Teď už ale na stejných kanálech o nemocnici ani slovo a našli si jiné záběry. Tihle lidé se neštítí ničeho.

26 0
možnosti
Foto

„Hamás přišel vyzbrojen nejen zásobníky do svých pušek, ale také plnou baterií v telefonu. Plně chápali, že jim jde o teroristický útok nejen v reálném světě, ale i na internetu, aby oslavili svůj čin a ovládli narativ,“ řekla Achiya Schatzová, šéfka izraelské organizace FakeReporter, která sleduje dezinformace na internetu. S ohledem na to, že obsah Hamásu zapovídají hlavní sociální sítě včetně Facebooku, Instagramu, TikToku nebo X, skupina používá k šíření příspěvků nemoderované telekomunikační platformy v čele s Telegramem. Ačkoli právě zde Hamás publikuje svá nejnásilnější videa, nemusí se obávat jejich odstranění. Majitel Telegramu, ruský miliardář Pavel Durov, v minulém týdnu prohlásil, že platforma „významně neposiluje propagandu“ a je naopak „jedinečným zdrojem informací z první ruky“. A jak říká bezpečnostní analytik Brian Fishman ze společnosti Cinder: „Pro skupinu je velmi důležité, když může své poselství předat širšímu okruhu lidí. A někteří z těchto lidí se stanou multiplikátory síly, protože tento materiál převezmou a zveřejní ho na dalších platformách. Je to model, který jsme viděli u Islámského státu.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/izrael-palestina-hamas-socialni-site-telegram-terorismus-pr-kampan.A231019_130341_zahranicni_dtt

10 0
možnosti

Přesně tak... Asi jako zde níže v diskusi Michal Sedmík 19. 10. 2023 11:17, který nám tu říká, že „na dvoře nemocnice, kde došlo k výbuchu, měl přebývat až tisíc vysídlených lidí. Tím lze vysvětlit předpoklad velkého množství obětí“.

3 0
možnosti

Když jsem četl první titulky i zde, tedy že Izrael bombardoval nemocnici, 500 mrtvých , pochopitelně jsem se dost zarazil. V článku to sice už bylo relativizováno ale kdo by četl články že? navíc zrovna na takovéhle titulky okamžitě začali poukazovat islamisté, konec konců věří jim dodnes.

Takže nebylo by pomalu třeba poněkud "umravnit" zejména titulkáře? Třeba tím aby měli osobní odpovědnost za zjevně desinformační titulek? Protože jim je jedno že dopad jejich honby za kliknutími, může mít i dost tragické následky.

On to není jen tenhle případ. Naše vláda se neustále prsí jak chce bojovat s desinformacemi, jak jsou nebezpečné, co začít právě u takovýhle titulkářů?

Soudím, že pár trestních oznámení za šíření poplašné zprávy, případně pár rozsudků, by mohlo poněkud ze řetězu utrhnuté titulkáře poněkud probrat.

27 0
možnosti
Foto

Jeden aspekt celé kauzy dobře popsal Martin Bartkovský na stránkách Reflexu : Narativ o izraelském bombardování nemocnice převzala světová média i mezinárodní organizace. Lékaři bez hranic, kteří v Gaze působí, dali na Twitter očitá svědectví svých pracovníků přímo z nemocnice. „Operovali jsme na sále, když jsme slyšeli velkou ránu a strop se nám zřítil na hlavu,“ popisoval incident člen Lékařů bez hranic Ghassan Abu Sittah.

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/121357/martin-bartkovsky-vybombardovana-nemocnice-v-gaze-muze-za-to-izrael-hamas-nebo-dezinformace.html

A snad i těm s dlouhým vedením už došlo, že na budovu nemocnice al-Ahlí ve městě Gaza žádná bomba ani raketa nedopadla, že se tedy těm „Lékařům bez hranic“ strop této nemocnice nemohl po výbuchu zřídit na hlavu...

15 1
možnosti

Podle výpovědi Richarda Sewella z jeruzalémského anglikánského vzdělávacího střediska (nemocnice Al-Ahlí patří anglikánské církvi) pro BBC na dvoře nemocnice, kde došlo k výbuchu, měl přebývat až tisíc vysídlených lidí. Tím lze vysvětlit předpoklad velkého množství obětí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-izrael-vini-hamas-z-vedome-lzi-co-vime-o-vybuchu-nemocnice-v-gaze-238589

1 6
možnosti
Foto

I v tomto článku se píše: "Ověřit počet obětí je nemožné. Podle BBC, jejíž reportéři se dostali i přímo na místo, k této informaci nemají přístup žádné nezávislé organizace."

7 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista