Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exorcismus a fenomén clairvoyance

Na tomto blogu jsem jako pilotní článek ve středu 22. února 2012 zveřejnil svůj Ote­vřený dopis dě­kanovi Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, kterým jsem načal dnes uzavírané téma „ob­tížně vysvět­litelných“ mimořádných jevů, vážících se k exorcismu. 

 

Jak bylo již řečeno, podle našich psychiatrů to, co je z hle­diska exorcismu označováno za posed­lost, má přirozenou příčinu v duševní chorobě. Podle některých našich teologů pak nelze zcela od­lišit duševní cho­robu od případ­né po­sedlosti, a to především kvůli psychiatry užívané nedoko­nalé diferenciální dia­gnostice. Neplodnou diskusi na toto téma však trefně uzavřel český psy­cholog PhDr. Mgr. Jeroným Kli­meš, Ph.D., který se mimo jiné zabývá i pastorální psy­chologií, tedy apli­kací psy­cholo­gie v oblasti církevní pasto­rační práce: „Opravdu by mě však zajímalo, kde by pasto­rální te­ologie získala lepší diferenciální diagnostiku, než má sou­dobá psychologie a psy­chi­atrie. Jak znám teo­logy, tak jejich psychologicko-psychiat­rické znalosti jsou vpravdě ubohé. Jak mohou odlišit po­sed­lost od schi­zofrenie, když například nemívají ani tu­šení o mnohočetné poruše osob­nosti? Právě o této po­ruše jsem viděl dokument, kdy jeden pastor v Americe takto vyháněl Ďábla z žen a bylo vcelku zřetelné, že se jednalo právě o tuto poruchu osobnosti, o které se před­pokládá, že může být vyvo­laná auto­ritou druhého člověka“ (Jeroným Klimeš - Exor­cismus, šama­nismus a esoterická di­agnostika teo­logů, klimes.mysteria.cz).                

Dnešní exorcisté, pokoušející se vymítat z údajně posedlých lidí „zlé duchy“, mnohdy za posed­lost skutečně považují disociativní poruchu identity (dissociative identity disorder), dříve známou jako mno­ho­četná porucha osobnosti (multiple personality disorder), pro niž je typická pří­tomnost dvou nebo většího počtu odlišných identit nebo stavů osobnosti, které opakovaně přebírají kontrolu nad cho­váním postiženého jedince. Disociace a disociativní poruchy v psychologii nejsou novými pojmy, ve skutečnosti patří k jedněm z nejstarších. Disociace (ve významu „oddělení“ nebo „roz­dělení“) se může týkat mnoha aspektů osobnosti: odděleny mohou být vzpomínky (amnézie), vlastní já, tělo a emoce (depersonalizace) nebo také já a percepce vnějšího okolí (derealizace). Ale bývá také roz­děleno vědomí, osobnost a identita sama. Mnohdy je exorcisty za posedlost pak považováno i neuro­logické onemocnění známé jako epilepsie, dříve padoucnice (pod názvem epilepsie se skrývají desítky chorob, jež mají jednu věc společnou: vznik opakovaných spontán­ních záchvatů, jejichž zdroj je v mozku), která byla ve starověkém Egyptě a Řecku pokládána za „svatou“ či "božskou“ nemoc, neboť se věřilo, že se nemocní při záchvatech setkávají s bohy a při­jímají od nich důležitá poselství. Podobně bývá za posedlost označována i neuropsychologická po­rucha známá dnes jako Tourettův syndrom (poprvé celistvě popsaný neurologem francouzského původu Gillesem de la Tourette, a to již na sklonku 19. století), který může stát v pozadí neobvyklé gestikulace či grimas, někdy doprovázených vykřikováním vulgárních slov.            

Poněkud překvapivé je však zjištění, že novodobí exorcisté při rituálu údajně vnímají „duše ze­mře­lých“. I naši exorcisté mají dle jejich vyjádření leckdy pociťovat přítomnost ně­jaké nehmotné by­tosti, která se prohlašuje za zemřelého člověka, hovoří k nim ať už ve zlém, či v dob­rém, vypráví podrobnosti z dřívějšího života, nebo snad dokonce sděluje svá stanoviska. Při­tom z církevního hle­diska je vý­klad takovéto komunikace sporný, neboť je do jisté míry svázán usne­sením 2. ly­on­ského koncilu (1274) a Florentského koncilu (1439), že po smrti je duším ze­mřelých ihned sta­no­ven jejich věčný osud buď spásy nebo zatracení, což apriori vylučuje volný a neome­zený po­hyb duší po smrti. Na druhé straně pak z ně­kterých textů Písma může podle exorcistů vyplý­vat, že kromě nebe a pekla musí ještě existovat zvláštní mezistav, zvaný očistec. Někteří exorcisté proto při­pouštějí, že mohou přicházet do styku s dušemi z očistce. 

Paradoxně však jakákoliv komunikace s dušemi zemřelých, které by měly sdělovat tazatelům svá stanoviska, poskyt­nout podrobnosti ze svého dřívějšího života, nebo jiné informace, je podle kato­lické církve boha­pustým, škodlivým spiritismem. Dokonce i podle exorcisty Raula Sal­vucciho je nepřijatelné domnívat se, že by naši blízcí, kteří ze­mřeli smířeni s Bohem, mohli s námi komuniko­vat. Zde také platí, že jakákoliv komunikace s dušemi zemřelých je katolickou církví považována nejen za nepatřičnou, ale přímo nepřípustnou. Tento postoj byl nakonec výslovně vyjádřen i v ně­kolika do­ku­mentech: v dekretu Svatého oficia ze dne 4. srpna 1865, v Santa Penitenziaria z 1. února 1887 a hlavně v dekretu Svatého oficia z 24. dubna 1917.             

Současní exorcisté se vesměs shodují v tom, že při exorcismu nastupují „silné projevy po­sedlosti“, provázené ob­tížně vysvět­litelnými jevy, kterými se na konci 19. a začátkem 20. století zabývala metapsy­chologie, později pak parapsychologie. Podle exorcistů by pravá posedlost měla mít něko­lik rozpo­znávacích znaků. Jeden z nich je uváděn jako „schopnost poznávat vzdálené nebo skryté věci“, což je vlastně jen lidská schopnost, označovaná za fenomén clairvoyance, nebo též za te­legnozi. K tomu například i u nás známý lé­kař a duchovní Philippe Madre podotýká: „Odhalování skrytých věcí je rov­něž nespolehlivou známkou, avšak současné poznatky z oboru parapsycholo­gie nám nedovo­lují učinit závěr, že se jedná o fenomén ryze přirozený, jelikož poznatky této ml­havé vědy jsou zalo­ženy na zkoumání různorodých případů a je v nich bez rozlišování směšováno mimopři­rozené s metapsychickým. Toto kritérium samo o sobě nemůže potvrdit, že jde o posed­lost“ (Phi­lippe Madre - Tajemství Boží lásky a služba uzdravování. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 1999).              

Zde je třeba vzpomenout zajímavé souvislosti, na které u nás ve 40. letech minulého sto­letí upo­zornil ka­tolický te­olog a filozof, uni­verzitní profe­sor Alexander Spesz (1889-1967). Profesor Spesz ve své publikaci Špiriti­zmus či parapsychologia? (vydal Spolok sv. Vojtecha roku 1947) po­ukazuje na fakt, že katolická církev zaujala smířlivé sta­novisko k fenoménu clairvoyance prostřed­nictvím dekretu sv. Officia z 26. března 1942. Neboť sv. Kongregace poprvé v dějinách církve ne­předpo­kládá účast zlého du­cha v takovýchto jevech a pro­hlašuje, že se nechce dotknout vědec­kých otá­zek s tímto fenomé­nem spojených, čímž se de facto přiklání k názoru, že tu jde o přiro­zené, a ni­koli nad­přirozené jevy. Přičemž katolická morálka po­važuje existenci fenoménu clair­voyance či te­legnoze za proká­zanou, neboť se necituje kánon, jenž výslovně vzpomíná pověry, ale jen kánon, kde je po­jednáno pouze o důstojnosti duchovních.   

Jestliže se církev nechtěla „dotknout vědeckých otázek s tímto fenoménem spojených“, nezna­mená to však, že se jich nedotýkali vědci, shromažďující na počátku 20. století poznatky metapsy­chologie. O feno­mén clair­voyance (telegnozi) se v minulosti zajímala celá řada našich vědeckých kapacit, jako filozof a botanik Josef Vele­novský, psychiatři Jan Šimsa a Oskar Fischer, nebo biolog a bio­fy­zik Ferdinand Herčík. O tento fe­nomén se však zajímal i profesor Jaroslav Stuchlík (1890-1967), psychiatr, psycho­log a so­ciolog, vý­znamná a mnohostranná osobnost českosloven­ské me­dicíny. Profesor MUDr. Jaroslav Stuchlík vystu­doval psychiatrii v Curychu u profesora Paula Eu­gena Ble­ulera (1857-1939), k jehož asistentům patřili Carl Gustav Jung i Ludwig Binswanger a často sem z Vídně zajížděl přednášet Sigmund Freud. Stuch­líkovi byly dobře známy názory a pub­likované články C. G. Junga, se kterým se seznámil v Curychu. A právě švýcarský psycholog a psychiatr Carl Gustav Jung (1875–1961) roku 1952 zavedl spolu se švý­carským fyzikem Wolfgan­gem Pau­lim pojem "synchronicita" (z řec. synchronos = současný) pro pří­činně nevysvětlitelné (akauzální) se­tkání dvou nebo více udá­lostí v čase, které tím na úrovni prožívání subjektu získá­vají význam. Pojem synchronicity je spojo­ván s objektivním nahro­maděním jevů, které si žádají společnou inter­pretaci, v čase nebo prostoru, ač­koli mezi nimi není přímá kauzální souvislost, čímž se vymykají novodobé představě o náhodě. Fyzik Wolfgang Pauli sám se za­býval synchronicitou v souvislosti s principem neurčitosti zavede­ným do moderní fy­ziky, kdy klasické pojetí kauzality ve vý­kladech mnoha fyzikálních jevů se­lhává.          

Ve skutečnosti se s prvními zdokumentovanými projevy fenoménu clairvoyance vědecký svět se­známil už prostřednictvím švédského přírodovědce a teologa Emanuela Swedenborga (1688-1772), jenž si v mládí vyvinul svůj vlastní přístup k intenzivnímu soustředění a meditaci, hra­ni­čících s transem. Swedenborg podrobně popi­soval i ně­které události, od nichž byl vzdálen stovky kilo­metrů (např. požár ve Stockholmu), na což upozor­ňoval již ve 20. létech minulého století je­den z našich předních psychologů Vilém Forster ve své publi­kaci Okultní úkazy a jejich psycholo­gický výklad, později pak i Vladimír Vondráček v pub­likaci Fantastické a magické z hle­diska psy­chiatrie. O fenomén clairvoyance se vědci začali zají­mat v době, kdy docházelo ke shromaž­ďování prvních po­znatků o hypnóze. Je obecně známo, že popis hypnózy byl prvně podán marký­zem de Puységu­rem (1751–1825), jed­ním z badatelů, kteří se fenomén clair­voyance pokoušeli oprostit od původ­ních nánosů magie. Neboť markýz de Puysé­gur, coby Mesmerův žák, na svém statku v Champagni se cvičící v "magneti­zování" sedláků, obje­vuje roku 1784 hypnózou vyvolaný stav som­nambulismu. Podle tehdejších Puy­ségurových zpráv se u osob v takovémto transu proje­vovala jasnovidnost a některé z nich údajně jako by "četly v myšlenkách magnetiséro­vých", při­čemž byly též schopny "nalézt skryté předměty". Puységu­rem popisované jasno­vidné schopnosti na bázi somnambulismu se setkaly s mimořádným ohlasem ve­řejnosti a po celé Francii se koncem 18. století vyrojily "magnetické kroužky", tak jako se Amerikou zhruba o sto let později lavinovitě ší­řily kroužky a spolky spiritistické.            

Podobně se o fenomén clairvoyance zajímal i James Braid (1795-1860), který zavedl po­jem "hypnóza". Je ovšem s podivem, že se při rekapitulaci historie hypnózy v publikacích našich před­ních odborníků poněkud zapomíná na chirurga Jamese Esdaileho (1808-1859), který je uznáva­ným průkopníkem hyp­noticky navozené anestezie při operacích, publikujícím poznatky o feno­ménu clairvoyance v časopi­sech i ve svých knihách, podobně jako John Elliotson (1791-1868), známý fyziolog a vydavatel časo­pisu Zoist. Se zdo­kumentovanými projevy jasnozřivosti už v prvé půli 19. století seznámil vědec­kou obec i La Roy Sunderland (1804-1885), původním povoláním kazatel Metodistické biskupské církve. Jeho publikace, které mu vydobyly věhlas a oslovovaly ba­datele po celé 19. století, se zabývaly hypnózou a hypnotickým transem. Kromě hypnózy samé se jako pragmatik zabýval i prokazatelnými projevy transem ovliv­něných schopností subjektů, tedy i projevy jasnozřivosti či clairvoyance. 

Jestliže je dnes ve vědeckých kruzích v případě fenoménu clairvoyance „ticho po pěšině“, nemů­žeme se divit, že se exorcisté domnívají, že při vymítání zlých duchů jim například začal skrze děvče v transu vyjevovat jejich tajné hří­chy jakýsi „zlý duch“ či „démon“. Pak se také nemůžeme divit, že na internetu najdeme i našimi exorcisty propago­vané pověry z mnohde u nás do­sud prak­tikova­ných spi­ritistic­kých seancí: „Jestliže jsi vy­volával du­chy a získával jsi od nich odpo­vědi na otázky, přede­vším pokud tyto odpovědi byly lo­gické, mu­síš počítat s tím, že jsi navá­zal kontakt se zlým duchem nebo v nej­lepším případě se za­vrženou duší.“ Nemám důvod nejrůz­nějším svědkům projevů telegnoze nevě­řit. Jsem plně přesvědčen o tom, že se skutečně setkávali a dodnes setká­vají nejenom s logickými, ale i pravdivými odpo­věďmi na své otázky, kla­dené údaj­ným duším ze­snulých příbuzných a přátel či jiným „duchům“, nebo že snad ně­která osoba v transu jim vyjevo­vala jejich tajné hříchy. Při­čemž případná skeptická ná­mitka, že něco takového není možné, je zcela irelevantní.                                                                         

Již od starověku totiž platí jedna logická zásada: A posse ad esse con­sequentia non valet (Z mož­ného skutečné ne­vyplývá), podle které na skutečnost nelze usuzovat z pouhé možnosti, nebo ne­možnosti. Namísto spekulací je lepší se jednoduše poohlédnout po známých historických faktech. Podle hrubých odhadů bylo v roce 1890 po celé Ame­rice (především díky protestantským církvím) ve spi­ritistic­kých spolcích a sdruženích or­ganizováno kolem 13 miliónů spiritistů, v roce 1912 pak do­chází u nás k založení Bratrského sdru­žení čes­koslovanských spiritistů, jejichž počet měl dle teh­dejších odhadů dosahovat již cirka 200 000 osob. Každý z těchto spiritistů se tehdy zúčastňoval vyvolá­vání údajných du­chů a obdržel při tom odpo­vědi na své otázky - většinou nejenom logické, ale i prav­divé, utvrzující je v jejich učení. A nešlo tehdy jen o nějaké desítky či stovky, ale doslova ti­síce takovýchto případů, mnohdy i řádně zdokumentova­ných. Celá řada psychologů a psychiatrů, označujících samo učení spiri­tistů za pouhé bludy a pověru, však všechny ty překvapivě logické a pravdivé informace, kterých se spiritis­tům dostávalo od médií v transu (údajně posedlých duchy), tehdy označila za zcela jasný pro­jev fenoménu clairvoyance. Tedy za projev přirozené schopnosti některých lidských je­dinců „poznávat vzdálené nebo skryté věci“. 

Ovšem ani více jak dvacet let po převratných událostech z roku 1989, kdy padla mnohá tabu, se feno­mén clairvoyance u nás dnes ve vědecké literatuře nevyskytuje. A tak se zde vtírá kruciální otázka: proč vlastně v žádném z našich odborných periodik, určených psychologům, nebo psychi­atrům, nena­cházíme žádné popisy projevů takovýchto lidských schopností? Inu, velkou roli zde bezpochyb hrají jasné dozvuky výhrad oponentů, kteří se v dobách hluboké totality při dehonestaci snah o mapování fe­noménu clairvoyance obrnili marxistickou ideologií. Mezi přední cenzory a oponenty patřil u nás napří­klad docent MUDr. Ivan Horvai, autor skeptickým hnu­tím dodnes vzpo­mínané publikace Zázraky očima psychiatrie, vydané Státním nakladatelstvím po­litické literatury v Praze, kde Horvai říká: "Skutečné události jsou povrchně, nevědecky, nesprávně zhodnoceny, často lidmi s nedostatkem hlubších odbor­ných znalostí, jejich pří­činy jsou nesprávně rozpoznávány a jejich zcela přirozený původ je mylně za­měňován za vědecky nevysvětlitelný, vzniklý nadpřiroze­ným způsobem, t.j. zázračný". Odtud pak obavy mnoha našich odborníků, že jim snad bude vytý­kán "nedostatek hlubších odborných znalostí" i v pří­padě popisu projevů clair­voyance či telegnoze, jejíž "příčiny jsou nesprávně rozpoznávány".                   

Spojovat projevy te­legnoze či clairvoyance s nadpřirozenem je ve skutečnosti absurdní, neboť žádný z badatelů (pří­padně i koketujících s metapsychikou, parapsychologií či psychotroni­kou), kteří se u nás za po­sledních 100 let projevy clairvoyance zabývali a seznamovali s tímto fe­nomé­nem veřejnost, neoznačil clair­voyanci za zázrak, nebo snad za jev „vědecky nevy­světlitelný, vzniklý nadpřiroze­ným způsobem, t.j. zázračný", na­tož pak za projev něja­kých duchů. Proto se také snažím v posledních letech naši veřejnost přesvědčovat o tom, že tzv. pro­jevy medi­umity ze spiritistických seancí v podobě nejrůznějšího klepání, bouchání, pří­padně podivného průvanu, mlžného oparu či ozóno­vého odéru (v dávných dobách považovaného za puch pekelných moc­ností), nemají nic společ­ného s žádným nadpřirozenem, s žádnými ne­čistými silami, s žádnými du­chy či dušemi zesnulých pří­buzných a přátel, že také žádné tzv. mé­dium ve skutečnosti nikdy ne­navazuje kontakt se záhro­bím, a že v případě pravdivých a logic­kých odpovědí takovéto informace vždy pochá­zejí od ži­vých lidí z masa a kostí.

 

Věda a spiritistická tabulka:

http://www.videacesky.cz/navody-cheaty-pokusy/veda-podvodu-spiritisticka-tabulka

Jak údajný duch „napadl“ novodobou mladou spiritisku:

http://www.youtube.com/watch?v=Dh4uK3YHsNQ

 

DOPORUČENÁ LITERATURA

James Esdaile - Natural and mesmeric clairvoyance with the practical application of mesmerism in surgery and medicine. Schulze and Co., London 1852

Vilém Forster - Okultní úkazy a jejich psychologický výklad. J. Otto, Praha 1923

Ferdinand Herčík - Život na ruby. L. Mazáč, Praha 1945

Rudolf Souček  - Záhady duševního života ve světle vědy. Nová osvěta, Praha 1947

Alexander Spesz - Špiritizmus či parapsychologia? Spolok sv. Vojtecha, Trnava 1947

Josef Velenovský - Přírodní filosofie I/II. Vlastním nákladem, Praha 1922

Vladimír Vondráček, František Holub - Fantastické a magické z hlediska psychiatrie. Kolumbus, Bratislava 1993

Karel Wágner - Poltergeist existuje! Československý spisovatel, Praha 2011

 

Věda, duchové a přízraky:

http://www.vii.sk/video/4x4ns726ga/5-dimenze-3-dil-duchove/

 

Autor: Karel Wágner | pondělí 19.3.2012 9:09 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2311x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista