Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chcete vidět na vlastní oči jak řádí poltergeist ?

I když se v našich sdělovacích prostředcích již mnohokrát psalo i hovořilo o nejrůznějších proje­vech „hlo­mozícího ducha“, tedy o fenoménu zvaném poltergeist, většina čtenářů, diváků a poslu­chačů ještě nikdy žádné autentické záběry takovýchto úkazů vlastně neviděla. A tak jsem se roz­hodl zde představit autentické záznamy jevů, o nichž se v našich novinách a časopisech obyčejně hovoří jako o poltergeistově řádění.                                                                

Údajným duchům a duším ze záhrobí lidé připisovali a dodnes mnohdy ještě připisují nejrůznější neob­vyklé či výjimečné jevy, přičemž s podivnými úkazy, označovanými za projev poltergeista, se člověk setkával kam paměť lidstva sahá. Někdy se lidé duchů jen lekali a báli, jindy je zas v rituálech přivolávali a žádali o pomoc či radu, přičemž se snažili s nimi komunikovat. Ve druhé půli 19. století pak v Americe tyto snahy vyústily ve spiritistické hnutí, následně se šířící po celém světě. Avšak vedle nadše­ných propa­gátorů tzv. záhrobního života se na seancích záhy začali objevovat i nejrůznější bada­telé, vyba­vení měřícími přístroji.Tito badatelé se řídili rozumnou zása­dou, podle které jsou fakta a teorie dvě rozdílné věci, pročež také nespojovali faktické fyzikální jevy ze spiritistických se­ancí se spiritis­tic­kými teoriemi nebo naukami, aby pak někteří z nich mohli na­konec pro­hlašovat, že  tyto přírodní úkazy, považované spiritisty za projevy nadpřirozena „nedokazují existenci du­chů o nic více, než pád stromu". Přesto však zástupci oficiální vědy existenci (objektivní realitu) očitými svědky po­zo­rova­ných neuvěřitelných skutečností odmítli uznat.  

V dobách spiritistického boomu ještě neexistovaly žádné magnetofony, kterými by se daly nahrávat rozličné zvuky (ťukání, klepání a bouchání, ale i rány podobající se úderům palicí či kladivem) ob­jevující se v židlích, ve stolech a skříních, ale i v podlaze, na dveřích, na stěnách či stropě míst­ností. Spiri­tisté se tak snažili za­chytit alespoň některé fyzikální jevy na svých fotografiích. V roce 1925 do­konce vydal lékař a spisovatel Arthur Conan Doyle v knižní podobě svoji sbírku spiritistic­kých foto­grafií nazvanou The Case for Spirit Photography, ve které se snažil archivním snímkům zjed­nat plné uznání. Některé původní fotografie ze spiritistických seancí se nedávno objevily i v publi­kaci An­drease Fischera a Veita Loerse - Im Reich der Phantome, Fotografie des Unsichtbaren (Cantz, 1997). Zde však platí, že po tom, co se na počátku 20. století objevily duchařské fotografie pořizo­vané tzv. dvojexpozicí, nelze žádnou ze spiritistických fotografií pova­žovat za nezvratný dů­kaz exis­tence spiritisty popiso­vaných dějů a událostí.

A tak začali badatelé volat po průkaznějším svědectví těchto jevů, totiž po filmových zázna­mech. Zá­sadní zvrat při­nesly šokující výsledky experimentů psychologa Ken­netha Batchel­dora z 60. let minulého století, jež potvr­zovaly, že stůl za podmínek, po­dobají­cích se dřívějším spi­ri­tistickým se­ancím, se může pohybovat a vznést se nad podlahu samovolně, bez přítom­nosti ja­kéhokoliv mé­dia, bez nejrůznějších triků a bezděč­ného užití síly přítomných osob, přičemž byly Batchel­dorovy ex­peri­menty doloženy fotodokumentací i filmovým zázna­mem. Pro špatné světelné podmínky expe­ri­mentů však byl jeho obrazový záznam vědeckou obcí označen za nepře­svědčivý. A i když se ve druhé půli minulého století objevilo několik podobných vi­deozáznamů, všechny na­konec po­tkal stejný osud.                                         

Při rozsáhlých možnostech dnešní digitální techniky, kdy je možné pořizovat záznam třeba i  mo­bilním telefonem, však exis­tuje již celá řada soudobých zvukových i obrazových svě­dectví fyzikál­ních jevů, považovaných za strašení či řádění poltergeista, autory zveřejňovaných na in­ternetu. Na YouTube můžete shlédnout po­měrně zajímavá svědectví „polterge­istova řádění“, která nevznikala jako vtip internetových rece­sistů, ani podle návodů jak projevy poltergeista napodobit (např. Viper Paranormal). U těchto svědectví už nejde o nějaké triky s vyskakující vařečkou a spadlou utěrkou, ný­brž o au­tentické videozáběry po delší čas se opakujícího „strašení“, kdy nahrávka není jak se říká FAKE, ale REAL. Najdete v nich jak samo­vznícení hořáků plynového sporáku, tak „bláznění“ elek­trických spotřebičů jako topinkovače a mik­rovlnky odpojených od proudu, nebo samovolné spouštění vody (ve sprše i na záchodě), dokonce zde najdete i syrová vejce vyskakující z jakoby explodujících skořá­pek. Na­jdete zde polter­geis­tovo kle­pání a bou­chání, poletování a samovolný posun nejrůz­nějších před­mětů, samovolné oteví­rání a zavírání všelijakých dvířek i dveří v bytech, poltergeistem rozhazo­vané prádlo, rozbíjené sklenice a ná­dobí, ale i šílenou pračku, poskaku­jící pohovku a roz­zuřenou skříň, dokonce zde „hlomozící duch“ pod dohledem kamery povalí knihovnu na zem.

Snad vůbec nejzajímavější jsou videa, která na YouTube v roce 2010 začali nahrávat dva uživa­telé. A to jak americký uživatel „mellowb1rd“ vystrašený z úkazů, kterými jej potrápil poltergeist, údajně se objevující v jeho bytě po té, co si zahrával se spiritistickou tabulkou, tak australský uži­vatel „NQGHOSTHUNTER“, který v prosinci roku 2010 začal zveřejňovat záznamy tzv. poltergeis­tova řádění ze všech prostor svého bytu, i prostor před domem. Ten už některé z těchto úkazů do­kumentoval tak, že je nahrával něko­lika kamerami najednou, tedy současně. A to jak v nočních hodinách, tak i za plného denního světla, přičemž se mu podařilo zaznamenat snad všechny nejznámější atributy (rozlišovací rysy) fenoménu zvaného poltergeist. Zde už nejde jenom o nahrávky ve stylu bezpečnostních kamer, pořízené v nepřítomnosti majitele bytu, ale v řadě pří­padů již o výstižné reportáže, v nichž se autor videa nebojí sám vstoupit do strašidelně působí­cích dějů a hledat nějakou jejich příčinu. V jeho bytě se poltergeist neobjevo­val po ně­ko­lik dnů, jako třeba u nás roku 2006 v Bobrové, ale po několik měsíců. Čímž vlastně vznikal bohatý, do­sud plně nedoceněný soubor vi­deodoku­mentů (viz odkazy dole pod článkem), zajímavý nejen pro milov­níky záhad a tajemna, ale i pro vědeckou obec.                                                        

Proč jsou takovéto dokumentární záběry „řádění poltergiesta“ pro vědeckou obec zajímavé? Jed­noduše proto, že zde již nejde o pouhá očitá svědectví pozorovatelů, ale o svědectví kamer. Ta jsou velmi důležitá především pro naše psychology a psychiatry, neboť díky této sérii autentických záběrů je zřejmé, že v případě zde pozorovaných mimořádných jevů v žádném případě nejde o pouhou sugesci, nějaké halu­cinace či optické klamy, že tu nejde o pouhé subjektivní počitky a vjemy, jak se dříve soudilo. Psychiatrům a psy­chologům konečně tyto soubory autentických záběrů umožňují plně po­chopit, proč vlastně spiritisté považovali takovéto fyzikální jevy (které naši vědci dosud znali jen z literatury) za přesvědčivý důkaz existence duchů či zbloudilých duší a proč nako­nec i vzdělaní a velmi inteligentní lidé v nedávné minulosti propadali spiritistickému učení.                                                                       

Popravdě řečeno, ani to, co se obecně označuje za filmový záznam objektivní reality, ještě nevy­lu­čuje možnost technických triků, kterými jsou diváci obelháváni. A tak se kolem těchto reportáží objevují ve sdělovacích prostředcích nejrůznější spekulace, včetně tolik dnes populárních konspi­račních teorií. I v tomto pří­padě má jít o údajné spiknutí určité skupiny lidí, snažících se ovlivňovat laickou veřejnost, aby uvěřila v existenci nadpřirozených či nečistých sil (např. ďábla či zlých du­chů), kte­rým je třeba čelit obro­dou upadající křesťanské morálky a víry ve smyslu učení církevních otců. A pro­tože mnohé z církví v našem dnešním světě jsou bohaté a mohou disponovat značnými finanč­ními pro­středky, mohou si spiklenci prý zaplatit i ty vůbec nejdražší, nejmodernější technolo­gie, kterými lze vyrábět tak dokonalé digitální triky, že je ve filmové reportáži žádný laik nerozezná od skuteč­nosti. Podle jiné konspirační teorie pak za fenoménem zvaným poltergeist stojí americký projekt HAARP (Vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum), tedy výzkumný projekt chování iono­sféry a procesů v ní probíhajících včetně polárních září, přičemž autorům takovýchto blábolů zcela uniká holý fakt, že se poltergeist objevoval v lidských příbytcích ještě před tím, než byla lidem vů­bec známa elektřina.                                    

Pokud případné digitální triky v reportážích nerozezná laik, neznamená to však, že je nemo­hou ro­zeznat experti v oboru digitál­ního obrazo­vého záznamu a navazujících technologií. Při od­borné expertíze obrazových záznamů pak vůbec nejde o to, na­kolik se zdají být výše uvedené repor­táže z bytů, kde „poltergeistovo řádění“ obtěžuje či terori­zuje jejich obyvatele, uvěřitelné či neuvě­řitelné. Při exper­tíze jde jen o to, nakolik je zde možné vyloučit případné digitální triky. Ovšem ani při vy­loučení di­gitální manipulace s obrazovým zázna­mem daný tým odborníků fyzikální jevy ze zá­znamu nemůže objasnist, tedy je interpretovat. Ve skutečnosti zde stojíme před dalším z praktic­kých příkladů přírody, který proka­zuje neúplnost našeho stávajícího vědec­kého po­znání. To ale ne­znamená, že něco, co neznáme, nemů­žeme poznat. A tak se v případě fenoménu zva­ného poltergeist ocitá na pořadu dne nová kapitola základního výzkumu, v souladu se rčením "zá­kladem každého poznání je prvotní pozorování". Toto staré pravidlo je i v současné době platné, neboť objektivní existenci fenoménů, jejichž popis nenajdeme v žádné z našich sou­časných vě­deckých publikací, ani v žádném z našich odborných periodik, nelze posuzovat meto­dou "ex ca­thedra", tedy od stolu. O jeho reálné existenci či neexis­tenci se výzkumní pracovníci mohou pře­svědčit jenom pozorováním, poplatným výroku Immanuela Kanta, že „každé lidské po­znání začíná pozorováními, odtud jde k pojmům a končí idejemi“.    

Při prvním dojmu se obyčejně průměrný divák snaží u strašidelně působících fyzi­kálních je­vů roz­hodnout pro jednu ze dvou základních logických variant, totiž zda tu jde o ně­jaký pod­vod, nebo o půso­bení ně­jaké pro nás neviditelné entity. A tak se většina diváků (bez náboženské motivace) na­konec rozho­duje, ve­dena zdra­vým selským rozumem, pro podvod, čímž celou záležitost považuje za uzavře­nou. Naproti tomu vědecká obec při studiu fe­noménu zvaného poltergeist nemůže za­měňo­vat vě­decká kriteria za zdravý selský rozum (common sense), neboť hledisko zdravého či selského ro­zumu je hledis­kem metafyziky. Zdravý rozum reaguje na dů­sledky, nikoliv na příčiny jevů (pro pří­klad ze světa fy­ziky nemusíme chodit daleko, stačí se ohléd­nout za to­lik dnes populár­ními na­no­technologiemi a nano­materiály, u nichž vstu­pují do hry komplikované jevy ze světa fy­ziky, které nejsou na první po­hled zřejmé a viditelně se vzpírají tzv. zdravému selskému rozumu). Proto také za nejvhodnější vědec­kou metodu, která u feno­ménu zvaného pol­ter­geist vede k jeho po­znání a ná­sledné inter­pretaci, je označována metoda "ex occasi­one", tedy z nastalé sku­tečnosti, z faktické situace. Na staré anglické přísloví „pu­dink zkoušíme tím, že ho jíme“ sku­tečný badatel nezapo­míná.                                                                                

Ostatně, právě v tom spočívá rozdíl mezi skutečnými vědci a všelijakými všeználky, vydávajícími se v internetových diskusích za vědce. Ti prohlašují, že prokázat existenci (objektivní realitu) feno­ménu zvaného poltergeist je možné pouze laboratorním experimentem, uskuteč­něným za přísně kontrolovaných podmínek, kdy je možné nastavit a popsat podmínky průběhu ex­perimentu. Ve skutečnosti vedle laboratorního experimentu je jednou z vědeckých metod, kterou se testují různé hypotézy, též přírodní (natural) experiment, který se z velké části skládá z pozorování a manipulací s jednou nebo několika proměnnými, přičemž za řádnou vědeckou metodu testování hypotéz je považováno i samo pozorování. Jinak řečeno, při poznávání jevu obecně známého jako polterge­ist, sporadicky se vyskytujícího v dané chvíli jen v dané lokalitě (podobně jako např. kulový blesk), laboratorní experiment vůbec nepředstavuje tu správnou vědeckou metodu. Základem poznání ta­kovéhoto jevu je pozorování, přičemž i zde jed­noduše platí, že pokud nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. To ovšem nezna­mená, že by se nějaký interdisciplinární tým vědců z některého z našich vědeckých ústavů měl vy­pravit například do Austrálie. Stačí, když naši příro­dovědci příště zareagují na hlášený výskyt poltergeista v některém z bytů či domů na území České republiky a dostaví se (poltergeist obyčejně „řádí“ po několik dnů, často i týdnů) na místo s měřící aparaturou a jednoduchým systémem webových kamer pro kontinuální (spojité, souvislé, nepřetr­žité) nahrávky s různými úhly záběru zde se vyskytujících přírod­ních úkazů či jevů. Pochopitelně zde vědci nebudou hledat žádné tzv. paranormální „nečisté či ďábelské“, nebo snad „duchovní či psychické“ údajné síly, ale jen aparaturou a kamerami zaznamenané fyzikální anomálie. 

V případě odkazů na australskou videosérii zde pod článkem (po­blázněná lednička, hlomozící skříň, koupelna s rozzuřenou pračkou) nejde o žádného anonymního uživatele internetu, ale o kon­krétního, zcela reál­ného autora reportáží. Je jím profesionální fotograf Ken Goldstein z Townsville ve státě Queen­sland na severovýchodě Austrálie. Toho také může kterýko­liv tým našich odborníků z jakéhokoliv našeho vědeckého ústavu kontaktovat. Amatérští badatelé pak mohou Kena Gold­steina najít na blogu (http://nqghosthunter.blogspot.com), nebo na Face­booku (NQghosthunter). Aby však nedošlo k nějakému omylu: výše jmenovaný fo­tograf Ken Gold­stein z Austrálie nemá nic společného s Kenem Goldsteinem (známým též jako Kene G) z Ame­riky, tedy s americkým filmovým či televizním producentem a režisérem. Jde o dvě různé osoby bez vzájem­ných vztahů, tudíž o pouhou shodu jmen. V současné době Ken Goldstein z Townsville chystá e-knihu na dané téma, přičemž také hodlá sestavit ze všech jím pořízených vi­deozáběrů „řádění poltergeista“ celovečerní dokumentární film.

POLTERGEIST Z AUSTRÁLIE

Pokud jste ještě nikdy žádné záběry řádícího poltergeista neviděli, pře­hrávejte si uvedené do­ku­menty po jednotlivých odkazech, tak jak jsou zde seřazeny. Nepřeskakujte, prosím, na jiné nabízející se ukázky v oknech YouTube.      

Jak to v bytech začíná: http://www.youtube.com/watch?v=3Ry8Plppnig&feature=relmfu

Na dvou místech bytu současně: http://www.youtube.com/watch?v=-g8vy3Wstok&feature=related

Dupající topinkovač: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=UuEl3EOexE8

Tančící pohovka: http://www.youtube.com/watch?v=6easrAIo5t0&feature=related

Televize a pohovka: http://www.youtube.com/watch?v=4HOA2FZWiJY&feature=relmfu

TV, knihovnička i sporák: http://www.youtube.com/watch?v=qeFfyW3aRS0&feature=endscreen&NR=1

Jak si poltergeist hraje s televizí: http://www.youtube.com/watch?v=NwZeKzjAnUk&feature=related

Hlomozící skříň: http://www.youtube.com/watch?v=9PkAtBDHmVs&feature=related

Poblázněná lednička: http://www.youtube.com/watch?v=Gl3oUtjK3T4&feature=endscreen&NR=1

Shazované obrazy:  http://www.youtube.com/watch?v=hgYy3yYSoAI&feature=endscreen&NR=1

Koupelna s rozzuřenou pračkou: http://www.youtube.com/watch?v=4HV30Imh_hU&feature=relmfu

Poltergeist to ještě nevzdává - poslední nahrávka ze 3. března 2012:

http://www.youtube.com/watch?v=dTPTqEK9xS8   

 

P.s.:

Jak jsem několikrát zmiňoval ve svých článcích i ve své knize, téměř všechno je možné dnes nějak napodobit. V případě ukázek „řádění poltergeista“, za kterým ovšem nestojí žádný duch, ale jen (dosud nezměřené a nepopsané) fyzikální síly, stoupenci skeptického hnutí hledají pouhý podvod. Samozřejmě i experimentální zpochybnění videozáznamu nějakého jevu má při objasňování dosud záhadných a tajemných skutečností svůj význam. Právě z tohoto důvodu bych uvítal na YouTube nahraný výtvor českých skeptiků, kteří údajně dokážou technickými triky jednoduše napodobit tři nejpodstat­nější australské videozáznamy tak, že budou od originálu ve všech jeho atributech k nerozeznání. Zde odkaz:

Jak si poltergeist hraje s televizí: http://www.youtube.com/watch?v=NwZeKzjAnUk&feature=related

Hlomozící skříň: http://www.youtube.com/watch?v=9PkAtBDHmVs&feature=related

Koupelna s rozzuřenou pračkou: http://www.youtube.com/watch?v=4HV30Imh_hU&feature=relmfu

 

 

Autor: Karel Wágner | pátek 6.4.2012 9:06 | karma článku: 24,80 | přečteno: 8521x
  • Další články autora

Karel Wágner

Budeme legalizovat marihuanu?

Užívání drog je dlouhodobý celospolečenský problém, který se už po celá desetiletí jeví být neřešitelný. Neboť návykové látky se staly součástí života společnosti a bylo by těžké je zcela vymýtit.

5.10.2023 v 9:09 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Drogy ve vyloučených lokalitách

Nejvíce vyloučených lokalit se u nás nachází v severních Čechách, kde se z hlediska drogové závislosti situace v posledních letech nemění.

22.9.2023 v 9:09 | Karma: 18,45 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Kolik máme ombudsmanů ?

Tisková zpráva, zveřejněná 4. září 2023 na webu Ombudsman, pojednává o diskriminaci romských dětí v našich školách.

14.9.2023 v 9:09 | Karma: 21,79 | Přečteno: 557x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Potřebné mise romských vzdělanců

V některých lokalitách přibývá romských rodičů, co neposílají děti do škol. A vysvětlují to tím, že nemají na svačiny.

7.9.2023 v 9:09 | Karma: 23,41 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Několik vět k integraci Romů

V roce 2014 Česká televize natočila osmidílnou reality show „Třída 8. A“ v problémové třídě s převahou romských žáků, kam přicházejí noví učitelé s ambicemi i předpoklady zdejší situaci změnit.

25.8.2023 v 10:59 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista