Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poloviční Keynesové

John Maynard Keynes, od jehož úmrtí uplyne v dubnu 70 let, je citován vždy, když se v soukolí nekonečného růstu něco zadrhne a je potřeba přidat plyn. Ale na brždění asi nikdy nedošlo.

Lord Keynes je vyvoláván z hrobu většinou v souvislosti s teorií, že v dobách krize a deprese je přímo zdravé se státně zadlužit a vypůjčené peníze umístit tak moudře, že se tím zvýší agregátní poptávka (viz vyjádření hradního pana inženýra, že z krize je nutné se "proinvestovat"). Až se to díky státní intervenci votočí a nastane konjunktura, nejenže zadují trouby andělské a nastane ráj na zemi, ale hlavně se z přebytků rozpočtu, který nakyne vyšším výběrem daní, splatí předchozí schodky. Více o tom třeba zde.

Při pohledu z odborného ústavu se to zdá jako akceptovatelná teorie a jako odpověď na depresi 30. let minulého století to asi i fungovalo (škarohlídi sice tvrdí, že velkou hospodářskou krizi smázla definitivně až válka, ale proč si takovými nehezkými myšlenkami kazit multikulturní snídani, že).

Je úkolem pro ekonomického historika aby v análech našel, zda to takto skutečně v nějaké podstatné národní ekonomice dlouhodobě fungovalo (dlouhodobě znamená více hospodářských cyklů a ne dva tři roky).

Stačí jen malé zpomalení růstu HDP a už se mluví o "nastartování ekonomiky", "pozitivních impulsech" a tak. Když se to najednou zmátoří (jako že se to vždycky zmátoří, bez zásahů nebo s nimi) je třeba ochránit "křehký růst" a "podpořit nevýrazné oživení".

Za posledních 15 let zaznamenal český rozpočet jen a pouze různě vysoké schodky, a to za situace, kdy jen třikrát došlo k meziročnímu poklesu indexu růstu HDP pod bod mrazu. 

Tedy, podle Keynesovy teorie, jsme měli většinu z posledních třech pětiletek splácet dluhy. Nestalo se, a to ani v období více než 5% růstů HDP.

V jednom kuse se krize nekrize podporuje křehký růst a postupně jsme se prostimulovali až ke kumulovanému schodku státního rozpočtu ve výši 1,7 bilionů Kč, což je mimochodem skoro 140% plánovaných příjmů rozpočtu za rok 2016. Další "drobky" (přibližně 125 mld.) dluží obce, kraje a zdravotní pojišťovny. Takže veřejný dluh ČR je přes 1,8 mld. Kč. V přepočtu na jednoho nešťastníka je to skoro 180 tis. Kč.

Dále jsou zadluženy všeliké státní mimorozpočtové spolky, o jejichž existenci často ani nevíme nebo si to neuvědomujeme, protože jsou maskovány za akciové společnosti (např. České dráhy, ČD Cargo), nebo za státní podnik (Česká počta) nebo dokonce za státní organizaci (Správa železniční dopravní cesty).

Suma sumárum, vzhledem ke struktuře výdajové části rozpočtu, se jedná o zcela nesplatitelnou částku.

Klid, on to nikdo splácet nechce, a to ani po troškách, protože "v dlouhém období jsme stejně všichni mrtví" (Keynes) a jak údajně řekl bývalý buldoser a kafemlejnek české politiky - dluhy se neplatí. A měl pravdu - řešení to skutečně nemá a bude nutné, aby se dlužníci celého světa chytli za ruce a oznámili věřitelům, že to zresetujeme a začneme znova.

Zejména v okamžiku, kdy se systém zmátoří a vrátí se zpět běžné úrokové sazby (což může, pravda, trvat taky několik pětiletek, viz Japonsko). Ale až se vrátí, bude naše dluhová služby (tzn. úroky a další transakční náklady na obsluhu dluhu), tak veliké, že se budeme škrábat na hlavě. V rozpočtu pro rok 2016 je vyčleněno na obsluhu dluhu celkem 54 mld. Kč, a to jsou úroky velmi nízké. Pro srovnání - rozpočet ministerstva kultury na rok 2016 je 11,3 mld. Kč, rozpočet ministerstva vnitra 58,5 mld. Kč a plánovaný schodek je 70 mld. Kč.

Otázkou je, kdo jsou věřitelé a jestli si náhodou nedlužíme hodně sami sobě. Chudáci spořílci v penzijních fondech a majitelé státních dluhopisů ...

 

Poloviční Keynesové se sice sami zařazují tu do doleva tu doprava (a nyní moderně nikam, nebo ještě moderněji "vždy dopředu"), ale chovají se úplně stejně. Z celé teorie si vybrali jen to, co se jim hodí. Když je zle, tak to tam sypou (Keynes to přece říkal a vždycky to fungovalo) a když je dobře ... tak to tam sypou taky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Jelínek | neděle 3.4.2016 12:00 | karma článku: 16,49 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Karel Jelínek

Jak nahradit ruskou ropu a plyn usilovným šlapáním na kole

Mezi různými fantastickými recepty, jak se během pár letních měsíců vypořádat s naším aktuálním energetickým problémem, se objevila i samovýroba elektřiny skrzevá šlapání na hračce, která připomíná jízdní kolo. Může to fungovat?

5.4.2022 v 16:19 | Karma: 40,58 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - jak to pokračuje?

Zkraje března 2022 jsem váženým čtenářům blogu iDNES poreferoval o našem soukromém pokusu aspoň trochu pomoci zvládnout uprchlickou vlnu. Jestli někoho zajímá, jak to bylo dál, je tu správně ...

30.3.2022 v 21:21 | Karma: 47,42 | Přečteno: 18854x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - den první

Co dělat (dílo s tímto názvem napsal Lenin)? Dá se nějak pomoct? Tohle je záznam osobní zkušenosti s akcí "pořiď si svého vlastního uprchlíka".

8.3.2022 v 18:18 | Karma: 45,85 | Přečteno: 23601x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Malá vonička současných populárních melodií z Ruska

Ruský pop nebo nedejbože rock se u nás nikdy moc neprosadil. Je to věc buď pro fajnšmekry nebo pro masochisty, záleží odkud se na to člověk podívá. I dnešní Rusko má své Lišky, Bartoně a Plameny. A ti svoji práci dělají dobře.

2.3.2022 v 13:13 | Karma: 16,12 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Jsou politici (nejen v EU) dostatečně kvalifikováni?

Tuhle padla u nás v hospodě otázka vohledně toho GrííínDýlu: Copak to ti politici nevidí, že to je úplně mimo, hlavně technicky a časově? Nevidí, protože to vidět nemůžou. Nejsou totiž pro takové rozhodování vůbec kvalifikováni.

25.1.2022 v 15:15 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4722x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na letišti v Amsterdamu zemřel člověk, ocitnul se v běžícím motoru letadla

29. května 2024  18:24

Na letišti Schiphol v Amsterdamu ve středu odpoledne zemřel člověk poté, co se ocitnul v běžícím...

Boje v Gaze mohou trvat do Vánoc, o poválečné podobě pásma se stále jedná

29. května 2024  18:20

Válka v Pásmu Gazy potrvá zřejmě ještě dalších sedm měsíců. Ve středu to uvedl izraelský poradce...

Řekli mi, že nepochodím. Téměř všichni soudní úředníci stávkovali za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  18:15

Asi devadesát pět procent soudních úředníků vstoupilo ve středu podle justičních odborů do...

New York ovládla Manhattanhenge. Název nebeské show se inspiroval Stonehenge

29. května 2024  17:28

Dvakrát do roka se obyvatelům a návštěvníkům amerického New Yorku naskytne úkaz známý jako...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1726x
No tak určitěěěěě ...

Seznam rubrik