Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám rád květen

Květen je měsíc, ve kterém se naprosto pravidelně udějí tři věci: odejde zima, jsou maturity a odehraje se spektákl, nazývaný Mistrovství světa v hokeji (ledním).

Mám rád květen. V květnu definitivně už není zima, tedy s výjimkou roku 2006, kdy napadl sníh a ležel několik dnů. Nohavica tenkrát složil opus Ladovská zima. Globální oteplovači už na tento rok raději zapomněli, protože jim beztak kazil hokejkové grafy (to je takový oslí můstek na ten hokej, co přijde na závěr).

Mám rád květen. Jak rozkvetou kaštany, blíží se maturity. V dnešní podobě je nechápu, ale to nevadí, maturovat už se nechystám. Jsou jakési státní a školní maturity, didaktické testy a tak. Papírové (!) zadání stále rozváží v zapečetěných krabicích špeditérská firma, přestože je rok 2016 a máme za sebou veleúspěšnou akci INDOŠ (internet do škol), takže by se to dalo vyřešit elektronicky (ale co by ministerstvo dělalo s tou utajenou, odstíněnou a prokamerovanou tiskárnou testů v Holešovicích za pár set milionů fufníků českých, že).

Dnes jde nešťastník na ústní maturitu v okamžiku, kdy zhusta netuší jak dopadla písemná část a jen tak aby nezahálel, může si ještě před maturitou skočit na pár přijímaček na VŠ. Termíny jsou někdy vypsány i na neděli, takže se to dá spojit s rodinným nákupem v krajském městě. Takže máme na stole houfy přijatých na VŠ bez maturity (na podzim se to dá prý dohnat). U blbejch na dvorku je větší pořádek a ta blonďatá copatá krasavice, která v životě reálně nepracovala, to moc nevylepší.

Mám rád květen. Příprava na maturity odjakživa (tím myslím od mého jakživa, tzn. co pamatuju) kolidovala s akcí, které se bůhví proč jmenuje "Mistrovství světa" v ledním hokeji. Název je to asi historický, správně by se to mělo jmenovat "Mistrovství Evropy, části Asie a těch pár studentů z Ameriky, co ještě v Evropě nebyli a zrovna mají volno". Většina skutečných mistrů svého oboru v té době hraje někde jinde úplně jinou soutěž a na výlet do Evropy nemá čas.

Rozšíření počtu účastníků přineslo tak atraktivní duely jako Maďarsko-Francie (10. května 2016) a herní systém skoro zaručuje, že někteří silní soupeři se nepotkají při troše štěstí několik let.

Také se světovým pořadatelstvím to není slavné - pokud wiki nekecá, tak z dosud asi devadesáti uskutečněných a do budoucna přidělených mistrovství se v USA konaly tři (1932, 1960, 1962) a v kanadské kolébce jedno (2008). Zbytek pořadatelů je z Evropy a z Asie, pardon z Ruska. Tolik tedy k diskusi o světovém významu "mistrovství světa" v ice hokeji ...

Naši zlatí hoši letos vypadli dostatečně brzo, čímž pro nás mistrovství definitivně skončilo (hráčům a trenérům nespílám, je to jenom hra). Následující víkend aspoň proběhl v klidu. Ta věc zajímala jenom skalní sportovce lampasové trenýrkáře. Na Staromáku se o rozruch starali bublináři a národ se mohl věnovat sekání trávy, grilování a alkoholu jako vždy. Nikdo nemusel tahat placaté televize na dvorek ani mandlovat co dvacet vteřin mobil. Nebylo proč. Tolik tedy k popularitě hokeje coby sportu, když je to bez nás.

V neděli jsem byl na AC/DC, takže jsem nezachytil výsledky finále. Režie koncertu o něm neměla asi potuchy, protože na velkoplošky promítala jen Anguse a Alexeje Růžičku. V pondělí dopoledne (no dopoledne, hned jak jsem vstal, časně kolem jedenácté) jsem projel na mobilu titulní stránky iDnes, Aktuálně a Seznamu - o finálovém zápase tam nebylo nic. Slovy nic. Protože nemám povinnost se proklikávat až kdoví kam, doteď nevím, kdo je "mistrem světa" amoleta pro rok 2016 a už to ani nebudu zjišťovat.

Kdo neskáče, není Čech, praví lidová moudrost. Dle mého je to jinak: Kdo neskáče ... ten neskáče.

Mám rád květen.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Jelínek | úterý 24.5.2016 17:17 | karma článku: 9,43 | přečteno: 110x
  • Další články autora

Karel Jelínek

Jak nahradit ruskou ropu a plyn usilovným šlapáním na kole

Mezi různými fantastickými recepty, jak se během pár letních měsíců vypořádat s naším aktuálním energetickým problémem, se objevila i samovýroba elektřiny skrzevá šlapání na hračce, která připomíná jízdní kolo. Může to fungovat?

5.4.2022 v 16:19 | Karma: 40,58 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - jak to pokračuje?

Zkraje března 2022 jsem váženým čtenářům blogu iDNES poreferoval o našem soukromém pokusu aspoň trochu pomoci zvládnout uprchlickou vlnu. Jestli někoho zajímá, jak to bylo dál, je tu správně ...

30.3.2022 v 21:21 | Karma: 47,42 | Přečteno: 18854x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - den první

Co dělat (dílo s tímto názvem napsal Lenin)? Dá se nějak pomoct? Tohle je záznam osobní zkušenosti s akcí "pořiď si svého vlastního uprchlíka".

8.3.2022 v 18:18 | Karma: 45,85 | Přečteno: 23601x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Malá vonička současných populárních melodií z Ruska

Ruský pop nebo nedejbože rock se u nás nikdy moc neprosadil. Je to věc buď pro fajnšmekry nebo pro masochisty, záleží odkud se na to člověk podívá. I dnešní Rusko má své Lišky, Bartoně a Plameny. A ti svoji práci dělají dobře.

2.3.2022 v 13:13 | Karma: 16,12 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Jsou politici (nejen v EU) dostatečně kvalifikováni?

Tuhle padla u nás v hospodě otázka vohledně toho GrííínDýlu: Copak to ti politici nevidí, že to je úplně mimo, hlavně technicky a časově? Nevidí, protože to vidět nemůžou. Nejsou totiž pro takové rozhodování vůbec kvalifikováni.

25.1.2022 v 15:15 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4722x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1726x
No tak určitěěěěě ...

Seznam rubrik