Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žaloba na T-Mobile - pokračování 14

S operátorem jsem na jeho výzvu prodloužil smlouvu o poskytování telefonních služeb. Smlouva byla prodloužena na základě telefonního hovoru. V hovoru jsem zdůraznil, že podmínky smlouvy jsou neměnné. Operátor po dvou měsících změnil podmínky smlouvy.

Písemně jsem odstoupil od smlouvy. Operátor požadoval plnění smlouvy a účtoval mi za služby (včetně pokut), které jsem nepoužíval. Trval na tom, že smlouva je uzavřená na dobu dvou let. Obrátil jsem se na Český telekomunikační úřad. Ten potvrdil stanovisko operátora. Podal jsem žalobu k soudu. Jako  důkaz jsem předložil výrok „smlouva, ve které některá strana poruší smluvní podmínky, je neplatná“. V logice jde o důkaz sporem, v justici jde o důkaz opaku. Po podání žaloby operátor přestal vymáhat plnění smlouvy a  částečně vrátil peníze, které jsem zaplatil po vypovězení smlouvy. Soudu operátor navrhl (patrně prostřednictvím právnické kanceláře Tříska a Žák) tento výrok: "Žaloba se zamítá, protože žalobce neprojevil naléhavý právní zájem". Pominul důkaz o platnosti smlouvy. V důsledcích navrhl žalovaný tento výrok: „Smlouva (ve které žalovaná strana poruší smluvní podmínky) je platná, protože žalobce neprojevil naléhavý právní zájem“.  Že výrok postrádá logiku, právní kanceláři nevadí. 

Soudkyně si nevybrala žádný z navržených výroků a rozhodla, že spor má opět řešit  ČTÚ. Podal jsem odvolání proti rozhodnutí soudkyně. V odvolání jsem se soudkyně zřekl (v ČTÚ spor proběhl, předloženým důkazem se soudkyně nezabývala). Nadřízený soud nerespektoval mé rozhodnutí o zřeknutí soudkyně a znovu jí nařídil, aby spor rozhodla. Odmítl jsem další jednání před touto soudkyní a požádal, aby spor rozhodl nadřízený soud. Nadřízený soud jinými třemi soudci vydal stejné rozhodnutí, jako v prvním případě. Opět neuvedl který odstavec zákona přikazuje, aby spor byl vrácen soudu I.stupně. Neuvedl, proč se občan nemůže zříci soudce, který jednou rozhodl. Soudkyně pak vydala rozhodnutí, ve kterém nařídila nové jednání u soudu I. stupně. Podal jsem návrh na rozhodnutí k Nejvyššímu správnímu soudu (24.9.2012).

Nejvyšší správní soud mi sdělil toto: strana 1, strana 2.

Podal jsem Stížnost k Ústavnímu soudu.
Ústavní soud mou stížnost zamítl: strana 1strana 2

S rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasím.  Podal jsem Ústavnímu soudu následující rozbor:

Komu: soudkyně Dagmar Lastovecká

Kopie: soudci ÚS

Kopie: předseda vlády, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předseda Senátu

Vážená paní soudkyně.

Svým usnesením II. ÚS 4864/12 jste jménem Ústavního soudu odmítla mou stížnost. Uvádíte důvody, které Vás k tomu vedly.

Domnívám se, že jste se řádně nezabývala mým návrhem. 

V probíhajícím soudním procesu bylo nesporně porušeno mé právo podle článku 2. odst. 4. Ústavy: „Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno.“  Toto mé právo bylo porušeno Městským soudem. Požádal jsem Nejvyšší správní soud, aby pochybení napravil. NSS se odmítl mou stížností zabývat. Jednám proto podle článku 36. odst. 2. Listiny práv: „Kdo tvrdí, že byl na svých právech zkrácen rozhodnutím orgánu veřejné správy, může se obrátit na soud, aby přezkoumal zákonnost takového rozhodnutí, nestanoví-li zákon jinak. Z pravomoci soudu však nesmí být vyloučeno přezkoumávání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod podle Listiny.“  Váš soud je v České republice jediný, který se ještě může mým právem „činit, co není zákonem zakázáno“ zabývat.  Podle znění těchto odstavců nejsem povinen být před ÚS zastoupen jinou osobou.

Na soud jsem se obrátil s triviálním sporem, zda může být platná smlouva, ve které některá ze stran poruší dohodnuté podmínky smlouvy. Soudkyně rozhodla, že spor má opět řešit Český telekomunikační úřad, u kterého se spor řešil před podáním žaloby. Proti rozhodnutí soudkyně jsem podal odvolání takto: „S rozhodnutím soudkyně nesouhlasím a ve smyslu Listiny práv prohlašuji, že tato soudkyně již není mým soudcem a žádám, aby ve věci rozhodl jiný soudce.“ Právo činit, co není zákonem zakázáno, mi upřel Městský soud v Praze. Soudci Městského soudu toto mé nezpochybnitelné právo vetovali, neuvedli odstavec zákona, který jim takové rozhodnutí nařizuje a vrátili (opakovaně) spor soudkyni I. stupně. Tím bylo porušeno mé základní občanské právo „činit, co mi zákon nezakazuje“. Je nepochybné, že jsem byl zkrácením tohoto svého práva poškozen tím, že soud stále probíhá.

Ani Ústava, ani Listina práv mi nezakazuje obrátit se na kterýkoliv soud. Z toho plyne, že mám právo obrátit se na Ústavní soud.

Druhá věta článku 36. Listiny přikazuje soudu, aby se takovými případy zabýval. Listina nepředepisuje povinné zastoupení advokátem.

Vaše rozhodnutí „vyloučit z pravomoci Ústavního soudu rozhodnutí týkající se základního práva občana Janušky“ je v rozporu s čl. 36. odst. 2. (druhá věta) Listiny práv.

Povinné zastoupení v jiných případech je také předmětem mé stížnosti. K tomu jsem předložil konkrétní důkazy. Ústavní soud by předložené důkazy měl vyvrátit, nebo učinit taková opatření, aby k porušování občanských práv nedocházelo. Není mou ambicí předepisovat Ústavnímu soudu, jakým způsobem to má učinit.

Aby nedošlo k nějakému pochybení, či nedorozumění, znovu zopakuji meritum věci. Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“  Toto je snad jediný odstavec zákonného ustanovení, který je identicky uveden jak v Ústavě (čl. 2. odst. 4.) tak také v Listině práv (čl. 2. odst. 3.). Z toho by se dalo usuzovat, jak velkou důležitost zákonodárci tomuto odstavci přikládali. Největším paradoxem je, že právo činit, co není zákonem zakázáno, mi upírá Městský soud. Upírá mi právo zříci se soudkyně, která ve svém rozhodnutí hrubě pochybila. Protože Nejvyšší správní soud se odmítl tímto případem zabývat, domnívám se, že podle Listiny práv je povinností Ústavního soudu spor o má práva vyřešit.

Ing. Karel Januška

Roztoky 7. 2. 2013

Podrobný popis sporu je na internetové adrese: http://dokumentytmobil.wz.cz .

Autor: Karel Januška | pátek 8.2.2013 5:55 | karma článku: 12,30 | přečteno: 883x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  15:25

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

1. července 2024  14:28,  aktualizováno  15:21

Od prvního červencového dne stačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý telefon nebo...

Babiš loni vydělal 130 milionů, většinu z Agrofertu, ukázalo daňové přiznání

1. července 2024  15:01

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš uvedl v majetkovém oznámení za loňský rok příjmy více...

Nezdržujte, musím do práce, vzpouzela se opilá řidička hlídce. Dostala pouta

1. července 2024  15:01

V noci v autě ujížděla městské policii, přejížděla z pruhu do pruhu, jela v protisměru a málem...

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.