Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žaloba na T-Mobil, pokračování 20

Jednoduchý spor, který naše justice není schopna vyřešit, je popsán na „dokumentytmobil.wz.cz“. Počal v roce 2010. Požádal jsem soud, aby rozhodl, zda v prolongované smlouvě s telefonním operátorem lze měnit smluvní podmínky. Soudkyně rozhodla, že spor má opět řešit ČTÚ, u kterého jsem se domáhal rozhodnutí nejprve. 

Operátor (prostřednictvím právního zástupce) navrhl zamítnout žalobu, protože jsem „neprojevil naléhavý právní zájem“. Soudkyně rozhodla, že spor má opět řešit ČTÚ. V odvolání jsem prohlásil, že beru na vědomí rozhodnutí soudkyně, ale požaduji, aby rozhodl jiný soudce (II. stupně). Městský soud nerespektoval mé rozhodnutí (i když mám právo činit, co mi zákon nezakazuje) a znovu jí nařídil, aby spor rozhodla. Na jednání jsem soudkyni sdělil, že není mou zákonnou soudkyní (písemně jsem se jí v odvolání zřekl) a jednání odmítám. Nadřízený soud jinými třemi soudci vydal stejné rozhodnutí, jako v prvním případě. Opět neuvedl, který odstavec zákona přikazuje, aby spor byl vrácen soudu I. stupně. Neuvedl, proč se občan nemůže zříci soudce, který již jednou rozhodl. Soudkyně pak vydala rozhodnutí, ve kterém nařídila nové jednání u soudu I. stupně. Takovému rozhodnutí jsem se nepodřídil, a podal jsem návrh na rozhodnutí k Nejvyššímu správnímu soudu. V něm jsem požadoval, aby nařídil Městskému soudu rozhodnout primární soud. Ten to odmítl s odůvodněním, že takovou pravomoc nemá.

Dne 10. dubna 2013 jsem obdržel druhé rozhodnutí soudkyně I. stupně. V něm rozhodla, že spor skončil mimosoudní dohodou. Nárok na vyrovnání mých přeplatků neuznala, neuznala nárok na zaplacení jednání před ČTÚ. Podal jsem odvolání. Argumentuji tím, že v prolongované smlouvě dohodnuté podmínky nelze měnit. Operátor ukončil vymáhání plnění smlouvy pod tíhou nepřímého důkazu.

Odvolací soud rozhodl (22. října 2013, ale do datové schránky mi bylo rozhodnutí doručeno 6. prosince 2013.), že spor má opět řešit ČTÚ. O důkazu opaku se nezmínil. Čili potvrdil první rozhodnutí soudkyně (které bylo předcházejícím rozhodnutím odvolacím soudem zrušeno).

Podal jsem dovolání ke Správnímu soudu (při Krajském soudu v Praze). Soudkyně I. stupně mi vyměřila doplňující soudní poplatek 2000 Kč (zaplatit do tří dnů). Obratem jsem jej zaplatil. Soudkyně I. stupně po mně následně žádala, abych do tří dnů uvedl svého zástupce (jako je tomu u dovolání k Nejvyššímu soudu). To jsem neučinil, protože jsem se obracel na Správní soud.

Soudkyně bez mého vědomí zaslala soudní spis Nejvyšším soudu v Brně. Ten rozhodl, že „nejsem občan s právnickým vzděláním“, a proto nemám právo se na NS obracet. Podal jsem stížnost předsedovi Obvodního soudu P4, protože jsem se na Nejvyšší soud neobracel. Zástupkyně předsedy OS P4 mi sdělila, že řízení bylo zastaveno (a postoupeno opět ČTÚ). Připomínám, že již jednou Městský soud rozhodl, že má rozhodnout soudkyně I. stupně. Zaplatil jsem soudu poplatky za to, aby znovu potvrdil to, co už jednou zrušil.

Podal jsem stížnost předsedovi Městského soudu v Praze. Předseda mi sdělil, že postup soudu byl správný.

Podal jsem žalobu, aby mi stát zaplatil částku, kterou jsem zaplatil jednak operátorovi, náklady u ČTÚ a soudní poplatky zaplacené soudu.

 Požadovat po soudech, aby postupovaly v souladu se zněním Ústavy a Listiny práv je sice možné, ale soudy takové požadavky arogantně odmítají. V žádném rozhodnutí soudů II. stupně jsem nenalezl odkaz, o který odstavec zákona svá rozhodnutí opírá (který odstavec nařizuje vrátit spor soudu I. stupně).

Soudy byly primárně zřízeny k ochraně práv občanů. Tak to platilo za Rakouska. Nyní si soudci z občanů dělají občany druhé kategorie, kteří jim do rozhodování nemají co mluvit. Otázky spravedlivých rozhodnutí vidí pokřivenou logikou soudních postupů, která byla praktikována v totalitním systému.

Termín důkaz opaku je pro soudce cizí slovo. Takhle to zdůvodnil diskutující z řad právnických odborníků (Jarda Chovanec): Důkaz opaku není připuštěn zejména z důvodu právní jistoty, stability právních vztahů či extrémní nákladnosti či nejistoty o spolehlivosti důkazu opaku. Takže občané s právnickým vzděláním pohrdají důkazy, které jsou podložené matematikou a známé jsou staletí.

Nezbývá mi nic jiného, než neustále upozorňovat na nedodržování Ústavy a Listiny práv.

Autor: Karel Januška | pondělí 16.6.2014 9:00 | karma článku: 12,66 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

KOMENTÁŘ: Macron volby nevyhraje. Nezbývá mu než doufat v menší zlo

29. června 2024

Premium Ve Francii v neděli startuje první kolo předčasných parlamentních voleb (druhé následuje 7....

KVÍZ: Sedm kulí jako v Sarajevu. Od atentátu uplynulo 110 let. Co o něm víte?

29. června 2024  11:58

Před sto deseti lety, 28. června 1914, zazněly osudné výstřely na nábřeží v centru bosenského...

Každodenní konzumace multivitaminů život neprodlouží, může to být i naopak

29. června 2024  9:02,  aktualizováno  11:50

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza 400 000 zdravých...

První kolo íránských prezidentských voleb nikdo nevyhrál, rozhodne druhé

29. června 2024  7:23,  aktualizováno  11:47

V Íránu se bude 5. července konat druhé kolo prezidentských voleb. V prvním kole tento pátek se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.