Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úspory v resortu Ministerstva spravedlnosti.

V otevřeném dopisu upozorňuji předsedu vlády na spojitost mezi mrháním státních prostředků  s nedodržováním Zákona. 

Vážený pane předsedo vlády.

Nedodržování Zákona a základních principů právního státu vede nejen ke ztrátě morálního kreditu vlády, ale také k nemalým hospodářským ztrátám. Zákon je třeba chápat jako hierarchické uspořádání všech zákonů matematiky, všech nejnovějších poznatků přírodních a lékařských věd, Ústavy České republiky, Listiny práv a svobod a všech zákonných předpisů vydaných zákonodárným sborem (sbírku zákonů), nebo oprávněnou institucí. Česká republika má pouze jeden Zákon.

Listina práv stanovuje, že svéprávní občané jsou si ve svých právech rovni. V Občanském soudním řádu to neplatí. Občan bez „právnického vzdělání“ je nucen k některým úkonům použít služeb jiných občanů s tímto vzděláním. Ale takových služeb je nucen použít i stát, jestliže mu to tento zákonný předpis nařizuje. Třeba k podání Ústavnímu soudu musí občan použít služeb advokáta. Je-li občan nesolventní, službu advokáta zaplatí stát. Vlastní řízení zase zaplatí stát formou mzdy ústavního soudce. Mezičlánek advokáta je úplně zbytečný, přináší jen větší finanční náklady státu (nebo občana) na řešení případu. Navíc je to v rozporu s Listinou práv, protože je porušován princip rovnosti svéprávných občanů před zákonem. Podle Listiny soudci nemají právo zjišťovat vzdělání svéprávných občanů, kteří se na soud obrací. To se, bohužel, děje neustále.

Největších úspor by se dalo dosáhnout tím, kdyby vyšší soudy dodržovaly nejen literu Ústavy, ale také hlavní povinnosti soudu, tj. vyvracet nebo potvrzovat důkazy, které strany předložily. Ústava jednoznačně definuje, jak má každý soudce svou funkci vykonávat. Čl. 82. Ústavy praví: Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat. Ve svém soudcovském slibu každý soudce slíbil, že svou funkci bude vykonávat podle svého nejlepšího vědomí (znalostí) a svědomí (soudcovské zodpovědnosti). Z toho jednoznačně plyne, že každý soudce může konkrétní spor rozhodnout pouze jednou. Ani soudce odvolacího soudu nemá právo ohrožovat nezávislé rozhodnutí soudce nižšího soudu a k problému se může vyjádřit také pouze jednou. V jeho pravomoci je rozhodnutí soudce nižšího soudu  změnit. Ale v žádném případě nemá pravomoc nutit soudce nižšího soudu, aby rozhodl podle jeho „závazného právního názoru“. A protože naše soudnictví je dvoustupňové, tím u odvolacích soudů musí spor končit a nemůže trvat desetiletí. Jestliže některá strana podá dovolání (mimořádný opravný prostředek), musí spor řešit senát. V současnosti je senát ustanovován ze soudců. Protože někdy jde o problémy velmi speciální, měl by být senát ustanovován alespoň ze tří osob: soudce, odborníka z laické veřejnosti a advokáta. Takový senát by měl rozhodnout jednomyslně, protože pravdivý výrok nelze odvodit z většinového názoru. V každém případě se rozhodnutí senátu musí řídit stejnými principy jako rozhodnutí soudce. Musí potvrdit nebo vyvrátit každý předložený důkaz a uvést, podle kterého Zákona senát rozhodl.

Termín „závazný právní názor“ (podle kterého někdy vyšší soud vrací spor soudu nižšímu) nepatří do zákonných předpisů. Synonymem pro názor je teorie, domněnka. Čili skutečnost, kterou je třeba ověřit. Uvědomme si, k čemu může dojít, jestliže připustíme názor, že některá lidská rasa je nadřazená jiné rase. V totalitním systému za nesouhlas s právním názorem, že dělnická třída zvítězí na celém světě, posílali soudci občany do uranových dolů. 

Nerespektování Zákona a základních povinností soudu vede ke kuriózním situacím. Z triviální kauzy, kterou jsem soudu podal 11. července 2011 se stává neřešitelný případ. Soudkyně I. stupně rozhodla, že spor má řešit opět ČTÚ, u kterého byl spor řešen před podáním žaloby. V odvolání jsem soudkyni z dalšího jednání vyloučil tím, že jsem písemně prohlásil, že nechci, aby mne nadále soudila (protože v právním státě může činit občan vše, co mu zákon nezakazuje). Městský soud (jako soud II. stupně) se nezabýval důkazem předloženým v žalobě, ani skutečností, že jsem se právoplatně zřekl soudkyně I. stupně a  bez uvedení odstavců zákona podle kterých rozhodoval, vrátil spor téže soudkyni.  Na jednání u soudu I. stupně jsem trval na tom, aby rozhodl Městský soud. Soudkyně vrátila spor zpět Městskému soudu, ale ten v jiném složení soudců vydal identické rozhodnutí. Protože máme Nejvyšší správní soud, došel jsem k závěru, že tento úřad je určen k tomu, aby takové případy řešil. Žádný zákonný předpis mi nezakazuje obrátit se na NSS. Po tomto soudu jsem požadoval, aby přikázal Městskému soudu rozhodnout primární spor. Bohužel jsem neuspěl. Nejvyšší správní soud došel k závěru, že nemá pravomoc přezkoumávat a rušit rozhodnutí soudů ve věcech civilního soudnictví či jim cokoliv „přikazovat“. (Pochybuji, že NSS rozhoduje ve vojenském soudnictví.) Nejvyšší správní soud nepředal mé podání jinému soudu, který takovou pravomoc má. Čili mé podezření z nezákonného rozhodnutí Městského soudu nemůže vyřešit žádná soudní instituce.

Vážený pane premiére, 24. dubna 2012 jsem Vám a všem zákonodárcům poslal upozornění na nedostatky našeho právního pořádku. Na konkrétním řešení triviálního sporu (zda může platit smlouva, ve které některá ze stran poruší podmínky smlouvy) ukazuji,  jak nemožný je postup soudu. V daném případě hodlá soudkyně, která nerespektuje principy právního státu, vynést své další rozhodnutí. Protože právní vědomí poslanců lze těžko měnit, tak se domnívám, že problém občanských práv by měl vyřešit Ústav státu a práva. Již jednou jsem Vám to navrhoval, ale Vaši podřízení  mi sdělili (dopisem ze dne 12. října 2012), že nemáte pravomoc úkolovat představitele akademické obce. Podle mne to není pravda. Tato instituce by měla posoudit, zda soudci soudů II. stupně postupují zákonným způsobem, když vracejí spor nižšímu soudu. Ústav státu a práva by měl rozhodnout, zda občan má právo odmítnout další rozhodování soudce, který již jednou rozhodl. Oba ministři spravedlnosti ve vaší vládě prostřednictvím svých podřízených mé názory odmítli. Trvali na rigidních formulacích v Občanském soudním řádu. Důkazy, že mé úvahy jsou chybné, neuvedli.

Ing. Karel Januška

Roztoky  dne 25.11.2012

Uvedená problematika je zdokumentována na internetových adresách:

http://dokumentytmobil.wz.cz/  http://soudniprocesus.wz.cz/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Januška | neděle 25.11.2012 8:00 | karma článku: 7,50 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.