Selský rozum a naléhavý právní zájem

Ve vydání MFD (12.10.2015)  je rozhovor redaktora Navary s novým Ústavním soudcem J. Jirsou. V rozhovoru soudce praví: „Se selským rozumem by se nám všem žilo lépe…“. 

To má soudce pravdu. Ale ten, komu selský rozum chybí a je na soudcovské stolici, by měl podobná slova vážit dvakrát. Teď mluvím o soudcích na všech stupních soudní hierarchie. Zde je plné znění paragrafu § 80 (Osř) po úpravách, které zákonodárci během čtvrt století schválili:

            Určení, zda tu právní poměr nebo právo je či není, se lze žalobou domáhat jen tehdy, je­li na tom naléhavý právní zájem.

 Selským rozumem si rozeberme, co definice, která zůstala v současném Občanském soudním řádu, říká. Každý žalobce, který se obrátil na soud, požaduje, aby soud jeho spor se žalovanou stranou rozhodl. Žádné jednání nepřesvědčilo protistranu, aby jednala podle zákona. Není jiné cesty, jak protistranu přesvědčit o svém „naléhavém právním zájmu“, než obrátit se na soud. Protistrana projevila naléhavý právní zájem v tom, že žalobci nechtěla vyhovět jeho požadavkům. Právní zájem žalobce a odpůrce jsou v přímém rozporu.

Jaký je právní zájem státu? Občané platí daně, aby stát mimo jiné řešil spory, které vznikají při běžném životě. Tyto spory musí být řešeny rychle a efektivně. Jestliže se některý soudce při řešení sporu odvolává na „naléhavý právní zájem“, pak pomíjí skutečnost, že žalobce nemá jinou možnost, jak spor řešit. Soudce nejedná nestranně, ale straní odpůrci, který nechtěl přistoupit na návrh žalobce.

Rozhodnutí soudce musí být jednoznačné (jak na Vsetíně, tak v Karlových Varech). Musí žalobu přijmout (dát za pravdu žalobci), nebo zamítnout (dát za pravdu žalované straně).

V takových případech je povinností soudce použít metodu o pravdivosti domněnky (princip opaku). Princip říká, že pravdivý výrok je pravdivým i ve svém opaku. Je to jeden ze základních zákonů matematiky, kde se nazývá důkaz sporem. Byl nedílnou součástí Zákona až do roku 1963.

Postavit rozhodnutí soudce na § 80 (Osř), je nesmysl, který selský rozum popírá.

Kroky, které by vedly ke zlepšení, jsem naznačil v blogu Zneuctěná Ústava.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Januška | úterý 13.10.2015 3:12 | karma článku: 13,98 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11