Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Next - digitální zbytečnost

Copak to tu máme? No přece nový přírůstek do akčního žánru, báchorku o chlapíkovi co vidí dvě minuty do budoucnosti. Wow, hodně hustej nápad. V hlavní roli Nicholas Cage a na režisérské stoličce Lee Tamahori, proslulý svým onanováním u digitálních vlaků. Může to dopadnout dobře?

Přiznejme si to už od začátku, nemůže. Hlavním problémem je že Next neví čím chce vlastně být, protože je poznat režisérovo neustálé tápání v ději a logice. Otázka je nakolik tomu napomáhá prapodivný scénář, který je na své poměry až neuvěřitelně klišovitý. Popravdě je scénář zdaleka nejslabším článkem. Samotná premisa působí poměrně zajímavým dojmem a s troškou fantazie by se z jejího potenciálu dalo vymlátit mnohem víc. Scénář totiž hrdinovu schopnost popisuje jen povrchně a víceméně ji jen sprostě zneužívá k momentu „překvapení“ kdy se ze zastřeleného Cage vyklube jeden z jeho pohledů do budoucnosti. Zápletku bych raději ani nezmiňoval, protože na ní není vlastně vůbec nic hodné zmínky. Děj je hodně podivný a pod jednoduchým obalem přímočarosti i hodně pitomý. Ne, scénáristi se moc nesnažili a vytvořili jen nefukční sci-fi slepenec vizí do budoucnosti, hloupé zápletky a občasné zábavy.

Tuhle slátaninu pak svěřili onomu digitálnímu úchylovi, který nám v Dnes neumírej nádherně ukázal jak se dají natáčet hodně špatné triky za hodně peněz. A právě tohle individuum má z toho pochybného scénáře udělat dobrý film? Doufal jsem že se mu zadaří vytvořit alespoň zábavné dílko, ale ani to se mu nepovedlo. Jeho režie je totiž neuvěřitelně nudná a nevýrazná. Next je víceméně prost jakékoli hry na cool vizuální efekt a jakéhokoli náboje. Jednoduše je chladný a vykalkulovaný. Nejsou v něm žádné skutečné emoce nebo aspekty, které by oblažili srdce divákovo zábavnými perlami. Pravda, na několik povedených scén dojde (útěk z casina, balení Jessicy Biel, sem tam nějaký ten vtípek), ale jejich zábavnost je velmi brzy zabita totálně zbatečnými hovadinami. Často se jedná o blbosti digitálního charakteru, čímž se dostávám k Tamahorimu a jeho počítačem dělaným trademarkům.

Kdysi jsem si o režisérovi myslel, že mu akce docela jde (auto-bitka z předposlední bondovky se mi zamlouvala), ale Next můj názor diametrálně mění. Ne, ten chlap prostě neumí pod vším tím nánosem digitálního make-upu vytvořit zajímavou akční scénu. To co v traileru vypadalo poměrně dobře totiž ve výsledku vypadá naprosto otřesně. Špatné triky akci totálně zabíjejí, ať už jde o vyhýbání se rotujícím autům (vše vypadalo docela dobře dokud rotovalo skutečné auto) nebo padajícím kládám (které vypadají tak digitálně, až to bolí, navíc totálně ignorují fyzikální zákony, čímž film získává vizuál velmi laciné počítačové hry). Ani finále není ničím zajímavé a ve vší unylosti končí poměrně předvídatelně a přináší s sebou pointu, za kterou by někdo potřeboval pořádně proplesknout. Ono šokující „překvapení“ totiž totálně pohřbívá vše, co se do té doby stalo a mění Next na ultrazbytečný film s neexistujícím přesahem. Ovšem Lee Tamahori si té blbosti nevšímá a servíruje nám pointu jako by měla být nějakým zázrakem zajímavá. To ale rozhodně není, působí neuvěřitelně „z-prstu-vycucaně“ a ve své hlouposti film degraduje na totální hovadinu.

A v tom všem nám Nicholas Cage předvádí svou novou vlasovou kreaci na téma „jako Hanks ze Šifry“. Ne, do jeho vlasů nebudu rýpat protože i přes jejich podobnost se Šifrou mi překvapivě vůbec nevadily. Naštěstí Nicholasovi nebrání v jeho typickém výkonu, který sice neurazí, ale že bych mu dal zrovna Oscara, to rozhodně ne. Jessica Biel je sice sexy a nabídne jeden mužskému oku lahodný pohled, ale její výkon a její postava celkově jsou neuvěřitelně zbytečné elementy snímku. Takže je tam vlastně jen kvůli tomu jednomu záběru... Herectví Julianne Moore bych nerozebíral, protože ve snímku dostala poměrně málo místa, takže jsem její výkon prakticky nepostřehl. Stejně tak jako u dalších naprosto zbytečných vedlejších postav.

Next je docela solidní filmový průšvih. Tamahori akci neumí potřebně gradovat a utápí se v digitálních orgiích, které vypadají jak z několik let staré počítačové hry. A na tom všem je nejhorší to, že mohlo jít o velmi zábavný snímek. Potenciálu je v Nextu skryto hodně, ale zhovadilý scénář a mizerná režie film sráží do béčkových rovin nudy, ze kterých se nedostane ani pomocí poměrně zajímavé scény s dodávkou (bez digitálních hrátek vypadá velmi dobře), ani pomocí občasných vtípků. Pointa však i ten poslední záblesk zábavy smazává svou zbytečností. Přesně tím je Next, je totiž filmem, který neuvěřitelně rychle vyšumí z hlavy a jediné, co vám po něm zbyde je jen trpká příchuť nudy a vyhozených peněz. Nebrat! Ruce pryč! 3/10

Autor: David Karaffa | úterý 21.8.2007 9:48 | karma článku: 9,35 | přečteno: 966x
  • Další články autora

David Karaffa

Iron Man – netypický superhrdina

„Nikdy se nenechte střelit vlastním zbožím.“ O téhle zásadě asi Tony Stark nikdy neslyšel. A proč by měl? Je brilantní inženýr a díky své obří společnosti na výrobu zbraní má tolik peněz, až je, jak se říká, za vodou. Ale stačí udělat malou chybu, přesněji prezentovat jeden ze svých posledních smrtonosných modelů kdesi v Afghánistánu, a máte problém. Stejně jako Tony. K jeho srdci teď pomalinku, ale jistě míří střepiny ze zbraně jeho vlastní konstrukce a ti ozbrojení chlapíci, co ho drží v zajetí, také nepůsobí moc důvěryhodně. Co jen bude chudák Tony dělat? Že by zkusil utéct?

13.5.2008 v 14:15 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Superbad – komediální lahůdka pro teenagery (recenze filmu)

Amerika má nového hitmakera. Jmenuje se Judd Apatow a točí levné filmy, jež pak v kinech vydělávají velké množství peněz. Nejdříve nám ukázal své „komediální vize“ ve snímku 40 let panic a teď do kin posílá svůj film Zbouchnutá, který se chystá do kin v říjnu. Ale o tom není řeč. Mluvit budeme o filmu Superbad - ten je jeho producentským počinem. A jaké jsou mé dojmy z testovací projekce?

27.9.2007 v 16:26 | Karma: 12,07 | Přečteno: 4401x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Disturbia – Okno do dvora vrací úder (recenze filmu)

Každý vrah je něčí soused... A to brzy zjistí i mladík Kale.

19.9.2007 v 16:29 | Karma: 10,19 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Bourneovo ultimátum - skutečně ultimátní? (recenze filmu)

Jmenuje se Jason Bourne a nikdo by si s ním neměl zahrávat. Když se na plátnech objevil poprvé, mělo to říz a slušné akční scény, podruhé už přišel s pořádnou dávkou psychologie a výjimečnou automobilovou honičkou na konci. A právě teď se na plátnech kin objevuje potřetí ve filmu, který by měl být podle názvu „ultimátní“. Je tomu skutečně tak?

9.9.2007 v 12:14 | Karma: 8,33 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Divoké vlny – i tučňáci umí surfovat (recenze filmu)

Zvířecích animáků je v poslední době nějak moc a pod náporem všech těch Madagaskarů, Divočin a Happy Feetů vlastně člověk už ani nepoznává rozdíly. Všechno je stejné, tedy až na nějaké ty pokusy plout proti proudu. Nebo surfovat?

3.9.2007 v 17:55 | Karma: 10,50 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Mladý, osmnáctiletý student jednoho nejmenovaného gymnázia. Už ve velmi raném věku u mě propukla silná filmofilie, která se nakonec projevila extrémním zájmem o filmovou kritiku.

Pokud vás mé recenze zaujaly, můžete se podívat na:
Můj ČSFD profil
Nebo na můj hudební vkus

Seznam rubrik