Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Superbad – komediální lahůdka pro teenagery (recenze filmu)

Amerika má nového hitmakera. Jmenuje se Judd Apatow a točí levné filmy, jež pak v kinech vydělávají velké množství peněz. Nejdříve nám ukázal své „komediální vize“ ve snímku 40 let panic a teď do kin posílá svůj film Zbouchnutá, který se chystá do kin v říjnu. Ale o tom není řeč. Mluvit budeme o filmu Superbad - ten je jeho producentským počinem. A jaké jsou mé dojmy z testovací projekce?

Apatowovi filmy jdou poznat velmi snadno. Jsou sprosté, hodně sprosté. Vtipy jsou totiž odvíjeny od kouzelného slovíčka „fuck“, které je v některých chvílích až nadužíváno. A Superbad se tohoto zlatého „pravidla“ drží. Úvodní desetiminutovka tak víceméně působí jako malý test. Buďto přistoupíte na ulítlý styl humoru nebo odejdete znechuceni ze sálu. Ten kdo odejde se samozřejmě připraví o velký filmový zážitek.

Pokud tedy divák zvládne úvodní zkoušku dlouhým dialogem, který je vlastně drzým a přisprostlým výčtem „kvalit“ půlky dívek na škole ve stylu „ta by ti dala, ta má pěkný dudy“ atd. (samozřejmě s mnohem peprnějším slovníkem), může si naplno užít příběh tří loserů, kteří stráví jeden den svého života pokusem o „zasunutí“. Seth a Evan jsou kámoši už od základní školy a své „problémy“chtějí vyřešit nakoupením velkého množství alkoholu a jeho následným podáním několika dívkám, aby byly povolnější. Ale koupit alkohol v Americe není jen tak (musí vám být 21). Naštěstí je tu jejich spolužák Fogell, který si čirou náhodou sehnal falešnou občanku na jméno McLovin.

Scénáristé se asi při psaní téhle bžundy museli docela solidně bavit. Superbad totiž působí jako totální výplach s jediným cílem, zavalit diváka obří hromadou vymakaných gagů a vypečených hlášek a nenechat ho vydechnout. Ani na chvíli. Vtipy se tvůrcům daří vecpat do každého dialogu a i z jednoduchých situací je vydolováno naprosté maximum. A vůbec nevadí, že jsou hlavní hrdinové takoví „mimoňové“ a že témata jejich dialogů působí tak, že by se za ně styděla i cvičená opice. Hlavní je totiž zábava.

A ta je zaručena i absencí „populárních“ fekálních vtipů. Superbad se totiž zdařile vyhnul fujtajblovým výjevům. Sice dojde na jeden netypický „menstruační“ gag, ale místo prvoplánových nechutností přijde jeden z hrdinů s naprosto dokonale zahranou reakcí, která pořádně zvedne náladu a procvičí bránici. Do příběhu se navíc zapojí i několik skvěle vymyšlených vedlejších postav. Ty sice děj rozdělí na několik linií, ale krátkodobý odklon od honby za chlastem a sexem působí velmi svěžím dojmem. S dvojicí velmi svérázných policistů, se kterými se McLovin vydá na noční tah, totiž začíná úlet plný peprných hlášek a povedených odkazů na jiné filmy.

Několik dějových linií se však před koncem chytře propojí a přijde velké finále na jedné hodně rozjeté párty. A přesně v tom okamžiku se tvůrci vytasí s novými trumfy, s patřičně pohlednými a povolnými děvčaty a hlavně s tunou hlášek a velmi zábavných situací, které divákovu bránici totálně dodrtí na prach. Meganabušený finiš je naprostý skvost a tak štiplavě vtipné repliky tu už hodně dlouho nebyly (zdravověda a McLovin jasně vedou).

Vizuální podoba se navíc velmi povedla, režisér si čas od času hraje s nějakou tou stylovou zpomalovačkou (jednou nabídne i regulární „bullet-time“) a přidáním výtečného soundtracku vytváří velmi zábavné dílko, které vůbec nenudí. Potěší i absence otravných moralizací a netypické závěrečné vyznění, které jasně dokazuje, že Superbad je mnohem lepší než všechny ostatní teenagerovské komedie dohromady. Výběr hlavních představitelů se navíc velmi povedl a co je hlavní, jejich mimoňské hlášky jim divák věří a skvěle se u nich baví.

Superbad je prostě komediální nářez. Neuvěřitelně sprostý (ale na přijatelné míře) a nepopsatelně zábavný, pumpuje novou krev do žil značně vyčpělého žánru teenagerských komedií. A věřte mi, není nad to se zase jednou pořádně zasmát. Absolutnímu hodnocení pak brání jen malý detail, po zhlédnutí si divák horko těžko vybaví většinu zábavných situací. Ale to je jen malinká chybička na jinak vynikající dvouhodinové zábavě. Prvního listopadu do kin přijde skutečná komediální bomba. 9/10

Autor: David Karaffa | čtvrtek 27.9.2007 16:26 | karma článku: 12,07 | přečteno: 4401x
  • Další články autora

David Karaffa

Iron Man – netypický superhrdina

„Nikdy se nenechte střelit vlastním zbožím.“ O téhle zásadě asi Tony Stark nikdy neslyšel. A proč by měl? Je brilantní inženýr a díky své obří společnosti na výrobu zbraní má tolik peněz, až je, jak se říká, za vodou. Ale stačí udělat malou chybu, přesněji prezentovat jeden ze svých posledních smrtonosných modelů kdesi v Afghánistánu, a máte problém. Stejně jako Tony. K jeho srdci teď pomalinku, ale jistě míří střepiny ze zbraně jeho vlastní konstrukce a ti ozbrojení chlapíci, co ho drží v zajetí, také nepůsobí moc důvěryhodně. Co jen bude chudák Tony dělat? Že by zkusil utéct?

13.5.2008 v 14:15 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Disturbia – Okno do dvora vrací úder (recenze filmu)

Každý vrah je něčí soused... A to brzy zjistí i mladík Kale.

19.9.2007 v 16:29 | Karma: 10,19 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Bourneovo ultimátum - skutečně ultimátní? (recenze filmu)

Jmenuje se Jason Bourne a nikdo by si s ním neměl zahrávat. Když se na plátnech objevil poprvé, mělo to říz a slušné akční scény, podruhé už přišel s pořádnou dávkou psychologie a výjimečnou automobilovou honičkou na konci. A právě teď se na plátnech kin objevuje potřetí ve filmu, který by měl být podle názvu „ultimátní“. Je tomu skutečně tak?

9.9.2007 v 12:14 | Karma: 8,33 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Divoké vlny – i tučňáci umí surfovat (recenze filmu)

Zvířecích animáků je v poslední době nějak moc a pod náporem všech těch Madagaskarů, Divočin a Happy Feetů vlastně člověk už ani nepoznává rozdíly. Všechno je stejné, tedy až na nějaké ty pokusy plout proti proudu. Nebo surfovat?

3.9.2007 v 17:55 | Karma: 10,50 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

28 týdnů poté – realistická sbírka nelogičností? (recenze filmu)

Je tomu už pár let, co Danny Boyle kdesi schrastil 8 milionů dolarů a natočil zombie horor 28 dní poté. Následovalo uvedení do kin, bipolární názory diváků (jedni film zbožňují a druzí jej považují za ultimátní nudu) a hlavně komerční úspěch, protože film vydělal celý desetinásobek svého rozpočtu. A tak si někdo řekl, že by nebylo na škodu natočit pokračování. Režie se chopil Španěl Juan Carlos Fresnadillo a natočil 28 týdnů poté...

28.8.2007 v 14:36 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Mladý, osmnáctiletý student jednoho nejmenovaného gymnázia. Už ve velmi raném věku u mě propukla silná filmofilie, která se nakonec projevila extrémním zájmem o filmovou kritiku.

Pokud vás mé recenze zaujaly, můžete se podívat na:
Můj ČSFD profil
Nebo na můj hudební vkus

Seznam rubrik