Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Iron Man – netypický superhrdina

„Nikdy se nenechte střelit vlastním zbožím.“ O téhle zásadě asi Tony Stark nikdy neslyšel. A proč by měl? Je brilantní inženýr a díky své obří společnosti na výrobu zbraní má tolik peněz, až je, jak se říká, za vodou. Ale stačí udělat malou chybu, přesněji prezentovat jeden ze svých posledních smrtonosných modelů kdesi v Afghánistánu, a máte problém. Stejně jako Tony. K jeho srdci teď pomalinku, ale jistě míří střepiny ze zbraně jeho vlastní konstrukce a ti ozbrojení chlapíci, co ho drží v zajetí, také nepůsobí moc důvěryhodně. Co jen bude chudák Tony dělat? Že by zkusil utéct?

Filmová zpracování komiksů v poslední době vládnou pokladnám kin. Ale jednotlivé populární série už působí značně vyčpělým dojmem a proto pánům z nakladatelství Marvel došlo, že musí oživit i některé z dosud nezpracovaných superhrdinů. A na řadu přišel Tony Stark (Robert Downey jr.), jeden z mála hrdinů, který nikdy nezískal žádné výjimečné schopnosti. Jen svou inteligenci, díky níž si mohl vytvořit speciální oblek, se kterým může ochraňovat svět. A patřičnou dávku cynismu, s níž vtipně komentuje své činy.

V tom je hlavní pozitivum Iron Mana. Nebere se vážně a z celého filmu přímo vyzařuje nadhled, se kterým byl točen. Narozdíl od ostatních komiksů totiž „železňák“ nespoléhá na akční momentky. Základem je charakter hlavní hrdiny, Tonyho Starka, který prochází změnou pohledu na svět. Jakmile totiž vidí (a cítí) co páchají jeho zbraně, rozhodne se změnit, skončit s vývojem zbraní a naopak se postarat o likvidaci zbraňových zásob různých teroristických buněk. I když, ta změna je jen „na oko“. Tonyho charakter totiž prochází jen velmi jednoduchými změnami. Milionářské hlášky vyplývající z jeho majetku zůstávají, objevuje se chemie mezi ním a jeho sexy asistentkou v podání Gwyneth Paltrow, která se stará o vyhazování smetí a nepohodlných milenek, a navíc je tu roztomilý robot jménem Trubka, s nímž má Stark problémy zejména během testování svých moderních technologií.

Pasáže, v nichž se hlavní hrdina potýká s nástrahami superhrdinského obleku, jsou celkově jednou z nejzábavnějších částí filmu. Uvolněná atmosféra plynoucí z těchto odlehčených sekvencí pak příjemně supluje fakt, že děj nemá pořádné grády. Příběh je velmi jednoduchý, v některých chvílích až nepříjemně předvídatelný. Režisér Jon Favreau však s jednoduchostí bojuje humorem a hlavně chytrým dávkováním vedlejších dějových zvratů, které mohou některé nepřipravené diváky zaskočit.

A přesně v těch chvílích, během nichž začne být Iron Man moc zaměřený na hlavní postavu a příběh, přijde to, na co se velká část divák může těšit nejvíc. Akce. Jon Favreau v ní dokáže příjemně překvapit. Na Iron Mana dostal velmi štědrý rozpočet, ale při jeho utrácení si dal velký pozor na to aby jeho výtvor nedopadl jako dort pejska a kočičky (v Marvelovském světě Spider-Man 3 a X-Men 3). Iron Man neobsahuje žádnou super cool akci, při které budete slintat blahem. Ne, místo toho očekávejte několik menších potyček, které sice nejsou nějak extra dynamicky natočeny, ale nabízejí nálož opravdu velmi dobrých triků, se kterými si tvůrci řádně vyhráli. Některé z nich se sice moc nevyvedly (např. momentka z bitky v jeskyni), ale co se týče „oblekových“ triků, není žádných pochyb že chlapci z trikového studia ILM opět kralují světu trikařů.

Iron man navíc působí velmi „oldschoolově“. Je totiž přesně tím druhem filmu, který vás vrátí o pár let zpět do doby, kdy kinům vévodili první X-meni se svou promakanou psychologií a kdy nám, divákům, stačil souboj při kterém došlo maximálně na likvidaci malé břízky (vzpomínáte?). Z plátna není cítit chlad a vypočítanost. Naopak, Iron man je velmi osobitým počinem, jehož režisér si sice splnil sen, ale stále nepřekročil hranici za níž se ostatní režiséři utrhnou z řetězu a svůj film pošlou se vší velkolepostí do pekel.

„Železňák“ se jednoduše povedl. Otvírá letní sezónu a je jasné, že šlo o perfektní výběr. Vidět takhle osobitý komiks v době přepálených předigitalizovaných zklamání je totiž tak příjemné... Připočtěte si opravdu skvělé herce, parádní narážky na Iron Manovo komiksové univerzum a „Transformeří“ finále a máte blockbuster, který by vám rozhodně neměl uniknout. Velké plátno mu totiž sluší. 8.5/10

Autor: David Karaffa | úterý 13.5.2008 14:15 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

David Karaffa

Superbad – komediální lahůdka pro teenagery (recenze filmu)

Amerika má nového hitmakera. Jmenuje se Judd Apatow a točí levné filmy, jež pak v kinech vydělávají velké množství peněz. Nejdříve nám ukázal své „komediální vize“ ve snímku 40 let panic a teď do kin posílá svůj film Zbouchnutá, který se chystá do kin v říjnu. Ale o tom není řeč. Mluvit budeme o filmu Superbad - ten je jeho producentským počinem. A jaké jsou mé dojmy z testovací projekce?

27.9.2007 v 16:26 | Karma: 12,07 | Přečteno: 4401x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Disturbia – Okno do dvora vrací úder (recenze filmu)

Každý vrah je něčí soused... A to brzy zjistí i mladík Kale.

19.9.2007 v 16:29 | Karma: 10,19 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Bourneovo ultimátum - skutečně ultimátní? (recenze filmu)

Jmenuje se Jason Bourne a nikdo by si s ním neměl zahrávat. Když se na plátnech objevil poprvé, mělo to říz a slušné akční scény, podruhé už přišel s pořádnou dávkou psychologie a výjimečnou automobilovou honičkou na konci. A právě teď se na plátnech kin objevuje potřetí ve filmu, který by měl být podle názvu „ultimátní“. Je tomu skutečně tak?

9.9.2007 v 12:14 | Karma: 8,33 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

Divoké vlny – i tučňáci umí surfovat (recenze filmu)

Zvířecích animáků je v poslední době nějak moc a pod náporem všech těch Madagaskarů, Divočin a Happy Feetů vlastně člověk už ani nepoznává rozdíly. Všechno je stejné, tedy až na nějaké ty pokusy plout proti proudu. Nebo surfovat?

3.9.2007 v 17:55 | Karma: 10,50 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Kultura

David Karaffa

28 týdnů poté – realistická sbírka nelogičností? (recenze filmu)

Je tomu už pár let, co Danny Boyle kdesi schrastil 8 milionů dolarů a natočil zombie horor 28 dní poté. Následovalo uvedení do kin, bipolární názory diváků (jedni film zbožňují a druzí jej považují za ultimátní nudu) a hlavně komerční úspěch, protože film vydělal celý desetinásobek svého rozpočtu. A tak si někdo řekl, že by nebylo na škodu natočit pokračování. Režie se chopil Španěl Juan Carlos Fresnadillo a natočil 28 týdnů poté...

28.8.2007 v 14:36 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Mladý, osmnáctiletý student jednoho nejmenovaného gymnázia. Už ve velmi raném věku u mě propukla silná filmofilie, která se nakonec projevila extrémním zájmem o filmovou kritiku.

Pokud vás mé recenze zaujaly, můžete se podívat na:
Můj ČSFD profil
Nebo na můj hudební vkus

Seznam rubrik