Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osud jednoho koťátka

Nemohlo za to, že se narodilo. Prostě přišlo na svět a chtělo žít. Máma, kočičí máma je v mnoha případech lepší nežli lidská, koťátko pečlivě ukryla a krmila. A ono rostlo.

A pak, to když už bylo  větší, se s ním přišla pochlubit svým páníčkům. No, páníčkům. Spíše nežli páníčci to pravděpodobně byli velmi zlí a necitliví lidé, kteří měli místo srdce nejspíše jenom kus ledu. Nevím, co je vedlo k tomu, že si koťátko nechat nechtěli. Občas se to stává, zvláště, když kočka kotě přivede domů už větší. Většina lidí, pokud si kotě už nechce nechat to řeší tak, že pro něj shání nové pány, a ty jím obdaruje.

Lidé, kam se koťátko přišlo představit, situaci řešili jinak. Krutě, bezcitně a nelidsky. Zavřeli toho nevinného, roztomilého a důvěřivého tvorečka do krabice od bot, pevně ji převázali motouzem a odnesli hluboko do blízkého lesa. A tam krabici i s kotětem vyhodili. Nedali mu vůbec žádnou šanci přežít. Nerozvázali motouz, nepustili kotě z těsného vězení, mohlo by se vrátit, zřejmě si mysleli. Nechali krabici i s naříkajícím kotětem v lese a šli domů. Asi na kafíčko po dobře vykonané práci.

Nevím, jak dlouho se kotě v krabici trápilo, jak dlouho naříkalo a volalo stále tenčím hláskem o pomoc. Byl pozdní podzim, houby už nerostly a do lesa chodilo čím dál tím méně lidí. A koťátko, docela malé koťátko, sláblo a sláblo.

A pak se kočičí Bůh slitoval. Do lesa, do té nezapadlejší části lesa, přišel člověk. Člověk a pes. Ten pes, jmenoval se Athos, dělal svému jménu čest. Byla do ohromná, roční doga. Pes aristokrat. A kotě v krabici ucítil. Rozběhl se z cestičky do hustého křoví a začal štěkat a do krabice se tak vehementně dobývat, že to vzbudilo pozornost pána. Šel se podívat, našel krabici, teď už tichou a zlověstně mlčící krabici, přeřízl motouz, otevřel víko a nevěřil svým očím.

Na dně leželo bezvládné tělíčko zrzavě mourovatého kocourka ve vlastních výkalech. Ještě dýchalo, ale viditelně už mlelo z posledního. Muž, dobrého srdce, krabici odnesl domů, vpravil do kotěte něco vody, za chvíli znovu a kotě procitlo.

Co s ním? Doma si ho nechat nemohl, Athos přímo živočišně nenáviděl kočky. A tak kotě odnesl známému, o kterém věděl, že má kočky rád a má jich už několik. Koťátko získalo nový domov. Nějaký čas se drželo v blízkosti ostatních koček, zvláště si oblíbilo černého kocourka jen o měsíc staršího. Jen ke žrádlu se moc nedostalo, dospělé kočky ho k misce  nepouštěly. A tak se milý kocourek, v doprovodu svého většího a černého kamaráda, vydával stále častěji na výzvědy.

Bylo to v sobotu, pozdní odpoledne, kdy jsem na kolečku odvážel a rovnal nařezané kmeny stromů na topení v krbu. Najednou jsem v sílícím šeru zahlédl jakýsi pohyb mezi hromadou nařezaných klád. Byl to kocourek. Nechal se pohladit, uvelebil se mi na klíně a dělalo mu viditelně dobře, když se mohl ohřát. Předl tak silně, že to muselo být slyšet až u sousedů.

Mám rád zvířata, i sousedův pes, snad nejzlejší čuba ovčáka ve vsi, se stala mou kamarádkou a vždy při práci na zahradě čekala na něco dobrého a podrbání pod krkem či za ušima. Mám rád i kočky, a tak jsem milé kotě vzal do domu a ukázal ho ženě. Samozřejmě začala hned shánět něco dobrého, co by neuvěřitelně přítulnému a hodnému koťátku dala na zub. A samozřejmě něco dobrého našla.

A bylo vymalováno! Kocourek si na nás zvykl a docela normálně si nás adoptoval. Každé ráno čeká u dveří na snídaní, v poledne na oběd a nikdy nezapomene ani na večeři. A jak může, tak se uvelebí na několika jeho oblíbených místech. U krbu, na rohožce nebo pod konferenčním stolkem. Jenom na sedačku nesmí, je kožená a bílá.

Nový člen rodiny vypadá přesně jako kocour v botách ve slavném kresleném filmu Šrek. A protože filmový kocour jméno neměl, náš kocourek se jmenuje prostě Šrek a je naprosto úžasný. Málokdy se povede kocour s tak dobrou povahou, je milý, vděčný za každé pohlazení a neuvěřitelný mazel. A také rychle roste. Bodejť by ne, když dostává samé pochoutky.

Má nás všechny přímo neuvěřitelně rád, asi si stále pamatuje, že existují i jiní lidé a je rád, že si vybral ty, kteří ho milují a neubližují, a tak ho máme neustále v patách. Chodí za námi jako pejsek. Šel jsem něco vyřizovat k sousedovi, Šrek mi šel u nohy jak nejlépe vycepovaný pes. Po dobu rozmluvy mi u nohy seděl a jakmile jsem se rozešel, šel se mnou.

Svého staršího černého kamaráda, už pořádně velkého kocoura, stále má a tráví spolu dost času na kraji lesa, je asi deset metrů od domu. Dokonce ho začal vodit k nám, ale jen do doby jídla, to ho nemilosrdně vyžene a černý kocourek ví, že tady je doma právě Šrek, a tak se nepere.

 

Byla zimní neděle, svítilo sluníčko a bylo docela příjemně a my se šli projít do lesa. Chodíme tam často, je tam nádherně v každou roční dobu. A samozřejmě se na procházku do lesa vydal i Šrek. Chvíli se nám motal pod nohama, chvíli běžel před námi, co chvíli vylétl na kmen stromu. Ale nešel sám, vzal si sebou i svého černého kamaráda. A tak jsme šli pár kilometrů lesem a oba kocouři šli s námi. Však se také těch pár lidí, kteří měli stejný nápad, jak využít slunečnou neděli, usmívalo, když vidělo tu naši kavalkádu.

Tak takový byl osud jednoho, teď už našeho, kocourka. Měl zpočátku velikou smůlu, že se narodil u lidí, kteří neváhali a odsoudili ho ke strašlivé smrti, ale pak už měl jenom štěstí. Na psa, který ho ucítil, na člověka, který ho zachránil, na lidi, kteří se ho ujali, ale i na nás, kteří mu dáváme to, co potřebuje nejvíce – plnou náruč lásky. A Šrek nám ji plnými hrstmi vrací. 

Autor: Vladimír Kapal | úterý 13.12.2011 15:26 | karma článku: 42,31 | přečteno: 4172x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21282x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5561x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Pronájem bytu 2+1, 52 m2, Veselí nad Lužnicí, ul. Pod Markem
Pronájem bytu 2+1, 52 m2, Veselí nad Lužnicí, ul. Pod Markem

Pod Markem, Veselí nad Lužnicí - Veselí nad Lužnicí I, okres Tábor
17 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4709x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky