Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus je jenom obrazem české společnosti

Každý právník potvrdí, že právo a spravedlnost jsou naprosto rozdílné záležitosti. Vždy záleží na důkazech, schopnostech právníků a v mnoha případech na politické vůli všech orgánů, které mají s případem co do činění. A spravedlnost má v mnoha případech opravdu zavázané oči.

O případu řidiče autobusu Smetany byly již popsány stohy papíru a jeho případ byl probírán ze všech stran. Uvědomím-li si fakt, že v každých volbách po listopadu 89, docházelo ke strhávání, přelepování či pomalovávání volebních plakátů naprosto beztrestně, je odsouzení řidiče Smetany naprostým výsměchem spravedlnosti.

Navíc, i u jednání soudů existuje přidělování případů jednotlivým soudcům tak, aby u nich byla naprosto vyloučena podjatost. Soudkyně Langerová podjatá byla a jak. Vždyť Smetana si dovolil, mimo jiných, udělat i z jejího manžela Marťana. A Ivanu Langerovi tehdy šlo přece o strašlivě hodně. Opět se chtěl dostat do parlamentu, k moci, penězům a vlivu především na podnikatelskou sféru.

Podle mého názoru předseda soudu pochybil, když nechal soudit člověka, který přimaloval tykadélka také Ivanu Langerovi, právě jeho manželku, tedy člověka nejbližšího a tudíž velmi, ale opravdu velmi podjatého. Ivana Langera měli lidé už plné zuby a kroužkováním ho z nejvyšší politiky vykroužkovali. A rozsudek jeho manželky nebyl ničím jiným nežli mstou.

Podlou, nízkou a nemravnou pomstou. V žádném opravdu právním státě by tato soudkyně tento případ soudit nemohla, sama by ho z etických důvodů ani vzít nesměla. V Česku to jde a výše trestu pro Smetanu je výrazem pomstění se člověku, který si dovolil projevit svůj odpor k manželu soudkyně.

Lidé, kteří s činem Smetany souhlasili, požádali prezidenta republiky Václava Klause o udělení milosti. A Václav Klaus ji neudělil. Proč asi? Ivan Langer byl přece jeho korunním princem, v době jeho vlády nad ODS. Lze důvodně předpokládat, že se stal i jeho přítelem, jak by mohl dát milost člověku, který se také přičinil o to, že Langer zvolen nebyl?

Prezident, Ivan Langer, ale i jeho žena, soudkyně,  se za Langerovo nezvolení nemohli mstít všem voličům, i když by asi všichni rádi, a tak se pomstili tomu jednomu jedinému, na kterého mohli, mstili se jednomu obyčejnému řidiči.

Nedávno Václav Klaus omilostnil ženu, která ve školství prokazatelně kradla. Byla odsouzena, byť jenom k podmínce. Jenomže to by už funkci ředitelky školy vykonávat nemohla. Navíc byla přítelkyní manželky našeho prezidenta. A dostala milost, což znamená, že se na ni již  nikdy nesmí pohlížet jako na zlodějku, i nadále může svou funkci vykonávat a nikdy již za tento čin nemůže být pohnána před soud.

Odůvodnění prezidentské milosti bylo výsměchem všem slušným lidem. Ukázalo se, že stejně jako všichni naši politici, i sám prezident, na občany tohoto státu zvysoka kašle. Vždyť je to jen lůza, póvl, který je jenom k tomu, aby platil. Že prý by se ona dáma, pokud by byla odsouzena, nemohla starat o svého nemocného manžela. Při podmínce? Prezident Klaus plivl do tváře, touto milostí, všem, kteří byli odsouzeni sice na základě práva, ale spravedlnost přitom byla někde pořádně zašitá.

Od listopadu 89 se u nás rozvíjel klientelismus až dosáhl takové míry, že mu podléhá i náš nejvyšší představitel. A jestliže se může chovat klientelisticky prezident, proč by se tak nechovali i politici, policie, soudy a veřejné instituce, ale i obecní a městské úřady?

Jak je možné, že Rath, byť nepochybuji, že čistý není, sedí ve věznici, aniž by mu sněmovna sebrala imunitu? Jak je možné, že předsedkyně sněmovny Němcová rozhořčeně do médií sdělí, že Rathovi, ač má stále platný mandát a imunitu, navíc přece ctíme presumpci neviny, nepovolí ve sněmovně hovořit?  Ale, byť zatím nepravomocně, odsouzený Bárta, klidně ve sněmovně vystupuje a předsedkyni Němcové to nevadí. Odpověď je jediná, prostě se to její straně nehodilo do krámu. Rath nakonec dnes odpoledne ve sněmovně mluvit bude, uvidíme, jestli to bude v televizi.

Ratha kvůli sedmi milionům zavřeli a jednají s ním jako s Breivikem, jak to, že v Litoměřicích už dávno nesedí bývalý ministr Řebíček, který si své vlastní firmě přihrál čtrnáct miliard? Jak to, že stejně jako u Ratha, nepostupovala policie u Drobila, tam se jednalo o miliardu. Ale na druhé straně by tam měl sedět i Gross, jak to, že policie nekonala, když celý národ ví, jak ke svým milionům přišel?

Z jednoho prostinkého důvodu, zavírají se a stíhají jenom ti politici a lidé, kteří nemají někde dobré známé nebo se stali navýsost nepohodlnými. Milosti se udělují s klidem zlodějům, ale obyčejného řidiče skřípnou tak, že nakonec u klientelistického a prohnilého soudu dostane pálku proto, že nenastoupil včas do vězení.

Václav Klaus byl jedním z prvních, kdo začal klientelismus v naší zemi prosazovat, jenom vzpomeňme na jeho památná slova: „Potřebovali bychom víc takových Kožených.“ Nebo: „Ekonomové přece musejí utéci před právníky,“ při jeho privatizaci, při které byl tento stát, a především jeho občané, okraden o více jak dva biliony korun.

Můžeme se proto divit, že usvědčené zlodějce milost udělil a Smetanovi nikoliv? Nemůžeme!

Prezident Václav Klaus je přece věrným obrazem celé naší současné společnosti.        

Autor: Vladimír Kapal | úterý 5.6.2012 12:27 | karma článku: 29,41 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21282x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5561x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4709x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky