Ženy do vedení ano, ale…

...jen kvóty nestačí. Neměly by být totiž cílem, ale cestou. Jsou úplně k ničemu, pokud se naše společnost neotevře spravedlivě všem, mužům i ženám.Nestačí  v roce 2018 ve velkém státním podniku a v roce 2020 v komerční firmě jen tak bouchnout do stolu a říct si: “Tak, ode dneška musíme mít 40% žen ve vedení, jdeme se po nějaké poohlídnout”. Měli bychom být připraveni. A měly by být připraveny ženy.

Návrh Evropské komise, mít do roku 2020 ve velkých firmách 40% žen ve vedení, je sice revoluční, nicméně aby měl úspěch a padl na úrodnou půdu, musí být na to každá země připravena. A hlavně, musí být na to připravena společnost.

Už nyní je třeba začít věnovat ženám větší pozornost v jejich osobním a pracovním rozvoji, už nyní je třeba připravovat je na vedoucí pozice. A to by navíc mělo platit pro pracovní trh obecně, nejen pro ty největší firmy a organizace. Každá žena (stejně jako každý muž) v sobě skrývá jistý potenciál a ten je třeba rozvíjet. Jde nám přece všem o jedno, ať jsou na svých postech ti nejschopnější  (a je jedno zda muži či ženy).

Je nezbytné, aby se naše instituce, státní podniky i komerční firmy zamyslely nad tím, jak současné české ženě (ne)vycházejí vstříc v jejím profesním rozvoji, jak současné české pracující matce (ne)vycházejí vstříc se zařízením pro malé děti a s flexibilními formami práce. Jak současné ambiciózní ženě (ne)vycházejí vstříc v jejím kariérním postupu na vyšší pozice. Jak současné české ženě (ne)vyplácí stejný plat jako muži.

Pokud bude naše společnost, instituce, firmy i organizace měřit všem stejně, oprostí se od předsudků a stereotypů, budou vycházet vstříc všem ženám v jejich profesním rozvoji, nabídnou firemní školky, umožní flexibilní formy práce a podpoří je v jejich kariérním růstu – nastane ideální půda pro to, aby se ženy ukázaly a předvedly, co v nich je.  Jen musí dostat šanci.

Dostat šanci na trhu práce je pro ženy více, než kvóty.

KK

 

Autor: Kateřina Kaňoková | úterý 20.11.2012 15:34 | karma článku: 8,99 | přečteno: 966x