Z cukety paštiku udělat nelze, ale lze najít lidi, kteří si nejsou jistí

Někdy si myslím, že statistická šetření slouží jenom k tomu, aby bylo bičováno naše podvědomí s tím účelem, že uvažujeme nesprávným směrem.

Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Někdy si myslím, že statistická šetření slouží jenom k tomu, aby bylo bičováno naše podvědomí s tím účelem, že uvažujeme nesprávným směrem.

Takže se šetří, jaká strana má volební preference, zda se chceme naočkovat proti covidu nebo jaký máme názor na klonování nosorožce východního.

Obvykle se vybere vzorek, asi tak 1 000 lidí, pravděpodobně podle nějakého demografického klíče - a začne se šetřit. Výsledek se prodá za čerstva nejlépe do všech sdělovacích prostředků.

Dozvíme, že ten získal tyhle volební preference, ale nedozvíme se, kolika svíčkových bab se ptali ani kolik z těch dotázaných jezdí na kolečkových bruslích. Zeptáme se na názor na očkování PROTI COVIDU, ale neptáme se, kolik z těch  respondentů CO BYLO PROTI OČKOVÁNÍ  bylo V MLÁDÍ očkováno proti tubeře, nebo proti spalničkám.

Takže se nedozvíme nic, ale odpovědi máme.

Ty jsou potom publikovány, komentovány, kritizovány, žasne se nad nimi a prognostikuje se.

Při tom je to tak, že když se zeptáme 1000 lidí, zda jde udělat paštika z cukety a bude-li mezi nimi aspoň pět procent pěstitelů cuket s velkými potížemi uplatnit své výpěstky na trhu, tak dostaneme 95% odpovědí, že vyrábět paštiku z cukety je blbost. Ale pět procent odpovědí je, že neví, ale že si myslí, že by to šlo nebo by se to mělo aspoň zkusit, protože cuketa je chutná a navíc zdravá.

Navíc ten statistický šetřil prohlásí, že statistická chyba je +- 3 %, protože se neví, kolik je mezi tou tisícovkou vášnivých zahrádkářů a kuchařů amatérů.

Takže až vaše milovaná strana se octne na nevolitelném místě a navíc se nebudete chtít nechat naočkovat proti té potvoře, neuchylujte se k veselé vodě nebo houbičkám. Nebo ke konopnému cigárku. Může to být ve skutečnosti úplně jinak.

Já debil, vždy když se ocitnu v takové neřešitelné situaci, tak se pokouším vyrobit z cukety paštiku. Sekanou už jsem z cukety zvládl.

Autor: Otto Kamm | pondělí 15.3.2021 16:35 | karma článku: 20,27 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,88

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01