Tolik traktorů v ČR není

  Jeden, druhý, třetí a třeba ještě mnoho dalších protestů, kdy do hlavního města, později i zcela určitě i do dalších měst vjedou nespokojení zemědělci.

Jeden, druhý, třetí a třeba ještě mnoho dalších protestů, kdy do hlavního města, později i zcela určitě i do dalších měst vjedou nespokojení zemědělci – to je realita těchto dní. Bohužel tolik traktorů naše země nemá, kolik by jich bylo zapotřebí, aby současná vláda pochopila, že dělá chyby. Nejen pochopila, ale i chyby napravila.

Její úsporný balíček, to zaklínadlo, kterého se drží jako veš kožichu a díky kterému se hojně a často poplácávají ministři po spokojených vládních ramenou je přitom soubor opatření k ničemu. Mnozí ekonomičtí experti se často vyjadřují, že balíček slouží pouze k zahlazení špatných kroků vlády a nic nového - ekonomicky progresivního nepřináší. Jediný viditelný důsledek balíčku je pokles životní úrovně obyvatelstva, znehodnocení jejich úspor, nejasná důchodová budoucnost, zhoršená situace ve školství, zdravotnictví, ve veřejných rozpočtech obcí a měst a samozřejmě i v zemědělství.

Nikdo netvrdí, že současná ekonomická a politická situace není složitá, ale mimo skalních příznivců pětikoalice také nikdo netvrdí, že vláda je erudovaná a akční. Protože není. Je zmítaná nejen vlastními vnitřními rozpory, častými přehmaty a ministerskými pochybeními a nekoncepčním rozhodováním. Vypadá to, že mnohem větší úsilí věnuje tomu, aby byla opět zvolena, než tomu, aby skutečně dobře ekonomicky vládla a  jednala.

Není se co divit, že zemědělci protestují. Zdražení energií, hnojiv, razantní zvýšení daně z pozemků, bezcelní dovoz značných objemů potravinářských komodit z Ukrajiny jim zhoršuje jejich podnikání v ČR i v Evropě. Argument naší vlády, že ani v ostatních zemích nemají zemědělci jednoduchou situaci je sice pravdivý, ale nic neřešící. A navíc výroky, že zemědělci se podílejí na našem HDP pouze malým procentem a že v zemědělství nepracuje významný počet lidí je z kategorie hloupých vládních vejšplechtů.

Je zřejmé, že zemědělci neprosadí všechny své požadavky a že je nakonec přestane bavit jezdit s traktory na protestní akce.

Protesty převezmou učitelé, zdravotníci a další. Ale ani těm nebude vyhověno. Ne proto, že by vláda nechtěla, ale jednoduše proto, že to neumí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otto Kamm | pátek 8.3.2024 10:14 | karma článku: 30,99 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 30,22

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01