Tanečky kolem Dukovan, elektrické tanečky budoucí

Že Evropa úpí a vzdychá nad zeleným ekoterorismem je jasné už každému a úpění kupodivu zaslechli i naši politici. Tak sláva.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Že Evropa úpí a vzdychá nad zeleným ekoterorismem je jasné už každému a úpění kupodivu zaslechli i naši politici. Tak sláva. Možná, že dotancují svůj obkročák kolem výstavby dalšího atomového bloku v Dukovanech a začne se konečně, když ne už rovnou stavět, tak aspoň malovat na konstrukčních prknech siluety tolik potřebné, nové fabriky na elektřinu. Aby toho nebylo málo, tak v době, kdy se ještě krouží ladným tanečním krokem kolem výstavby bloku v Dukovanech, jsou tací, kdož hlasitě upozorňují na fakt, že Dukovany nebudou stačit. Své lamentace spouštějí v době, kdy se ještě na budoucím staveništi v Dukovanech ani nehráblo.

V Evropě se rozhodlo, že budeme jezdit na elektřinu. Dost bylo nafty a dost bylo benzínu pro naše miláčky. Budou jezdit na elektřinu, je to ekologické (o moc víc zatím to ekologické není, někteří, taky zelení, tvrdí, že je to vůbec úplně neekologické).

Dobrá, vyměníme naše pohybovadla za pohyblovadla na elektřinu. Budeme jí vyrábět z placek na poli, svištícího větru. U nás v jaderných elektrárnách a ještě asi dost dlouho budeme potřebovat uhlí, v horším případě (ekonomické hledisko) z plynu, který budeme dovážet.

Jeden z problémů celé Evropy je to, že placky zabírají docela dost místa a že všude nefouká, jak by foukat mělo. Navíc je bez velkého přemýšlení možno tvrdit, že se může stát, že nebude foukat a placky nebudou vyrábět elektřinu jenom proto, že bude tma. V Evropě se dostavuje tma docela pravidelně jednou za 24 hodin a to na dost dlouhou dobu. Vítr navíc fouká kdy se mu zachce, když mu zatím, zrovna tak jako dešti neumíme poručit. Elektrárny na uhlí a na jádro jsou dost fuj, aspoň pro spoustu evropských vlád.

Je pravda, že nepotřebujeme tolik elektřiny v noci, kdy neběží mnohé továrny a lidi spí, v nejhorším ponocují při tlumeném osvětlení někde v baru nebo v šantánu. Ale to se změní. Tatík přijde z pole role (ze zaměstnání) domů, a svého miláčka napojí do zásuvky na elektřinu. Začne dobíjet v době, kdy se nevyrábí v plackách elektřina. A protože v celé Evropě je tma skoro ve stejnou dobu, tak to bude pořádná zátěž na ty elektrické zásuvky. Miliony aut budou nasávat energii, tedy pokud jí bude dostatek. Když jí nebude dostatek, tak se stane vzácnou, vzácnou do té míry, že se bude zdražovat. Ostatně elektřina zdražuje už nyní a to ještě nemáme významné množství aut na elektřinu.

Debilně si myslím, že se může stát, že budeme své veterány jezdící na benzin a naftu hýčkat a opatrovat.  Možná, že nastartujeme i jejich výrobu, navzdory zelenému myšlení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otto Kamm | úterý 28.9.2021 5:13 | karma článku: 29,55 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,85

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01