Kecy o pomoci uprchlíkům

Obraz dnešních dnů. Televizní noviny 15 minut o válce, 20 minut o tom jak pomáháme uprchlíkům. Kecy, kecy.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Obraz dnešních dnů. Televizní noviny 15 minut o válce, 20 minut o tom jak pomáháme uprchlíkům. Kecy, kecy.

Mám kamaráda (Čech), bydlí ode mne 6 km. Byt v osobním vlastnictví. Má přítelkyni na Ukrajině. Ta vyplašená jak raněné zvíře. Nelze se divit. Válka je hnusná, ošklivá. Nikdo neví kdy skončí, nikdo neví, kam se dostanou nepřátelské tanky. Přítel zvedl telefon a řekl: „Přijeď, tady je klid“. Nechtěla čekat dva dny na hranicích. Kdosi ji poradil, že pokud má někdo platný pas a vízum, odbavení je hladké, rychlé.

V pořádku dorazila do Čech. Chce tu být legálně, chce tu pracovat. Odvezl jsem je do 60 km vzdálené Kutné Hory, kde je středisko pro imigranty ze Středních Čech. Velká hala, překladatel ovládající ruštinu i ukrajinštinu. Žádné fronty, žádné zdržení. Jdeme hned ke stolku cizinecké policie.

„Poslyšte“, povídá příslušnice v uniformě, „Vy máte polské vízum“. „No ano, bylo to jediné, co šlo rychle sehnat“, odpovídá.

„Tak se o Vás měli postarat v Polsku, co tady s Vámi, když máte polské vízum. My ho neuznáváme, pokud chcete zůstat v České republice, tak zde nesmíte pracovat, musíte si zaplatit nemocenskou. Ostatně, jste očkovaná? Pokud ne, tak se nechat naočkovat, nebo si opatřit PCR test na covid-19“. Od nás nedostanete ani povolení k pobytu, ani povolení k práci.

(https://www.policie.cz/clanek/s-polskym-vizem-v-cr.aspx)

Debilně si myslím, že kdyby se prosáčkovala do Čech bez víza, tak by to bylo jednodušší. Jenže jednoduše to neumíme. Přitom ona nechce nic jiného než nebýt tam kde se válčí, chce pracovat a nechce žádnou podporu. Je tu ale nelegálně. Ach jo.

Autor: Otto Kamm | sobota 9.4.2022 23:03 | karma článku: 33,67 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,88

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01