Dárky pod stromeček jenom pro někoho

Tedy ne že ne, že by nebyly vůbec. Budou, ale jenom pro někoho. Ostatně tak jak je v našich končinách běžným zvykem.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Tedy ne že ne, že by nebyly vůbec. Budou, ale jenom pro někoho. Ostatně tak jak je v našich končinách běžným zvykem.

Poslanci, kteří dříve leštili lavice ve Žvanírně svým pozadím a nyní již neleští, nemusí se obávat, že by se na ně zapomnělo. No bóže, tak byli vykroužkováni, nebo jiným nepříznivým řízením osudu se nedostali na patřičně honorované posty. Hlavně že patří do pětislepence. Pod stromeček dostanou nejen slušné odstupné (nic moc, několik stovek tisíc), ale i funkce politických náměstků na ministerstvech, o kterých leckdy jenom tušili, že existují. Co na tom, že nemají patřičnou odbornost, budou přeci političtí náměstci. A u těch se odbornost nevyžaduje, že.

Jestli si někdo myslí, že jako odběratel elektrického (nyní neustále zdražovaného) proudu se dočká nějakého dárečku, třeba ve formě sníženého, nebo dokonce nulového zatížení sazbou DPH, tak je neuvěřitelným optimistou. Nic takového pod stromečkem nebude. Je to ovšem zcela pochopitelné.

Výše spotřeby elektrické energie v českých domácnostech není nijak malá. Navíc snižovat tuto spotřebu (ne každý má na vlastní malou elektrárnu) je dost obtížné.

Odpustit plošně DPH za elektřinu všem by znamenalo výpadek v příjmu DPH zhruba 15 miliard. V situaci, kdy nová vláda slíbila snížit schodek státního rozpočtu, je tento výpadek nemyslitelný. Takže se rozdá nějaký ten milionek těm nejvíce potřebným v sociálních dávkách a bude vše vyřešeno.

Problém je ovšem v tom, že se elektřina pravděpodobně (určitě) nezlevní a v průběhu let bude zapotřebí zvyšovat dávky těm potřebným, navíc ti potřební mohou i početně růst. No ale to není zas až tak důležité. Důležité je řešení okamžité, noví političtí náměstci  na příslušných ministerstvech se o to postarají.

Debilně se domnívám, že se uvidí. Nebo taky ne.

Autor: Otto Kamm | úterý 21.12.2021 10:05 | karma článku: 25,28 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,91

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01