Cirkus nejen na Letné, ale i v televizním studiu

Po vyřešení náročných rodinných záležitostí jsem po dlouhé době zasedl před namodralou televizní obrazovku, uvařil si šálek kávy a sledoval Partii TT na Primě.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

V první hodině Okamura jako vždy tvrdě kritizoval veškeré počínání současné vlády, poukazoval na její neschopnost a amatérismus. Rakušan, jeho oponent, jen stěží returnoval a vyvracel jeho argumenty. Nutno konstatovat, že účast Okamury v jakékoliv besedě vždy přinese tolik žádané napětí v diskuzích, které každé televizní stanici zajistí tolik žádanou sledovanost. Došlo samozřejmě i na zvyšování hlasu až do překřikování, paralelní mluvě a vzájemnému obviňování. Objevný byl Rakušanův výrok, že kvůli výrokům Okamury budou důchodci házet kulatinu na koleje. Myslím si, že je spíše v zimě použijí na zátop.

První diskuzní hodina byla dost svižná, druhá za ní nezůstala pozadu. Nemá smysl rozebírat jednotlivá témata, ani argumenty pro a proti. Na vládním křídle zasedl matador Benda (má na zádech určitě vytetováno inventární číslo DKP věcí náležících Žvanírně) a místopředsedkyně za STAN Kovářová. Ta je charakteristická tím, že čím má méně argumentů, tím vehementněji diskutuje. Nikdy, NIKDY nezapomene zmínit „neblahé“ minulé vládní období, čímž si vytváří tolik potřebný odrazový můstek k obhájení čehokoliv.

Ze všeho nejvíc byl zpochybňován konsolidační balíček. Argumenty, že je potřebný, nikdo nezpochybňuje, zpochybňován je jeho obsah. A když se začnou rozebírat jeho jednotlivé části, záměry úspor, ukazuje se, že je vše spíše tušené než vykalkulované. A tak pravděpodobně na podzim dojde nejen k dlouhým schůzím ve Žvanírně, ale i k srocování nespokojených občanů. Občanů, kteří se nenechají ukolébat tvrzením, že inflace klesá (klesá, ale je porovnávána s dost vysokou loňskou cenovou základnou). I jednociferná inflace reprezentovaná jako úspěch je stejně v konečném důsledku zdražení, a je potřeba se smířit s tím, že mnohé (všechny) ceny se už nikdy nevrátí k cenové hladině před dvěma roky. Budeme mít pořád dražší jídlo, bydlení, energie, cestování, služby. Balíček to nezachrání. Ostatně dle mého názoru, on ani k nějaké konsolidaci veřejných prostředků není určený. Má za úkol vytvořit zdání, že vláda se snaží a je akční. Jenom přesune peníze od lidí do nesmyslného zbrojení a do platů nefunkčního systému úředníků.

Autor: Otto Kamm | středa 23.8.2023 0:04 | karma článku: 35,80 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Otto Kamm

A je po žížalkách

12.6.2024 v 11:59 | Karma: 21,68

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,91

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16