Balón vládní politiky

Stoupáme ? Ne naopak! Klesáme: Je to ještě horší. Padáme! Proboha! Vyhoďte přítěž! Tak začíná román Julese Vernea „Tajuplný ostrov“.  

 

Stoupáme ?

Ne naopak! Klesáme:

Je to ještě horší. Padáme!

Proboha! Vyhoďte přítěž!

 

Tak začíná román Julese Vernea „Tajuplný ostrov“. Naše vláda je rovněž v takovém balónu, který má klesající tendenci. Na rozdíl od románových hrdinů nemá balón s vodíkem, ale horkovzdušný balón. Plynu je málo, tak balón klesá. Další možné řešení aby balón stoupal je vyhodit přítěž. Nabízí se Rakušan a Síkela. Kdo ví, zda by to stačilo.

O dnešním shromáždění na Václavském náměstí. Těžko se odhaduje počet účastníků, ale celkové záběry byly dost výmluvné. Servilní komentátoři v televizi se předháněli v tom, kdo zneváží význam a cíl tohoto shromáždění. Naštěstí nezaznělo, že to shromáždění svolalo hnutí ANO, ale prý to byli určitě prorusky smýšlející obyvatelé. Pochopil jsem to tak, že ten, který se už nemůže dívat na liknavé počínání vlády, ten, který se nechce klepat v zimě v nevytápěném bytě, ten, který musí nakupovat enormě zdražené potraviny, tak ten, že je prorusky smýšlející občan. Už chybělo jenom dodat, že ti nespokojenci jsou občané druhé kategorie a že není třeba se zamyslet nad tím, proč na ten Venclplac přišli.

Je jisté, že vláda s pohodlnou většinou ve Žvanírně si nemusí dělat těžkou hlavu s ničím. Ale mohla by pochopit, že je čas na rozhodné činy, ne na věčné slibování. Nelze se pak divit, že se zpochybňuje naše členství v EU, NATU, že lidé poukazují na to, že se podporuje Ukrajina v jejich válečném stavu, ale na naše obyvatele - že se kašle. Ukazuje se, že nízké důchody jsou k nepřežití. Že možná nebude plyn v zimě, nebo bude tak drahý, že jen málokdo s ním bude vytápět, ale že je i nedostatek palivového dříví a uhlí. Že maso zdraží tak, že se stane luxusní potravinou. Až budou stát vejce 6 korun, že lidem bude úplně jedno, zda pochází od spokojených slepic. Že nuceně klesne spotřeba domácností což zpětně bude mít velký vliv na HDP.

Neříkám, že je jednoduché období. Ale o to více by v ministerských křeslech měli sedět schopní ministři.

Zatím tam bohužel sedí jenom všehoschopní ministři. Což je trochu dost velký rozdíl.

Autor: Otto Kamm | sobota 3.9.2022 17:19 | karma článku: 38,19 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Otto Kamm

A je po žížalkách

12.6.2024 v 11:59 | Karma: 33,63

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,95

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16