Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Bitcoin bublina?

Bitcoin je poslední dobou téma skloňováno nejen ve sdělovacích prostředcích. Jedná se o zlatou žílu nebo házení peněz do kanálu? To ukáže budoucnost. Není to cesta k uložení všech peněz, ale ani není třeba se bát zaspekulovat si.

 

 Nejsem odborník na Bitcoin ani jiné tzv. kryptoměny. Jen se bavím vždy, když slyším zaručené informace, jak by lidé neměli kupovat tyto ničím nepodložené měny. Nejlepší je, když nám tyto informace servírují centrální banky nebo renomovaní ekonomové. Tytéž instituce a ti stejní lidé, kteří nám často radí, do čeho investovat nebo naopak. Kolikrát jsem slyšel doporučení, které akcie koupit, jak je správný čas na nákup zlata nebo naopak, využijte nízké úroky na hypotéku, nižší již nebudou. Jaká byla realita?

Šéf JP Morgan řekl, že Bitcoin je podvod a vyhodil by každého, kdo by s ním obchodoval. Na dotaz, jestli obchodují s Bitcoinem odpověděl, že pouze pro jejich klienty jako zprostředkovatel a banka v tom nemá investovány vlastní zdroje. Co tím chci říci? Pokud je to podle názoru odborníků dobrý byznys, přece to nebudu hlásat do světa a budu do toho investovat sám. Nebo si dokážete představit, jak zjistíte, že bude nedostatek tolik opěvovaného másla a místo  nákupu pro vlastní potřebu to napíšete na blogu a potom budete koukat do prázného regálu v samoobsluze? Jaký jsem bankéř, když je podle mě Bitcoin vyhazování peněz, ale pokud to klient chce, udělám to pro něj - samozřejmě za provizi. 

Je Bitcoin bezpečný? Rozhodně ne. Na rozdíl od vkladů v bankách, není pojištěn a veškeré ztráty jdou na vrub majitele. Stejně jako zisky. Může se stát, že mi někdo zcizí účet, udělá hackerský útok a moje investice / lépe řečeno spekulace / bude v nenávratnu? Ano, stát se to může. Stejně tak, jako když máte ve skříni zlatou cihlu a po návratu domů vidíte pouze otevřené dveře a ze skříně na vás kouká prázdno. A tak bych mohl pokračovat. Nevýhod má Bitcoin rozhodně mnoho. Má i nějaké klady? Pár určitě.

Omezené množství. Nebudu zde podrobně psát o tom, jak se Bitcoiny těží. Co je dáno, je jejich limitovaný počet. Proč zlato celá staletí roste na ceně? Protože je ho již velké množství vytěženo, nová težba neroste geometrickou řadou a zájem o něj neklesá. Když jste měli pár let zpět v polštáři sto tisíc, bankovky tam byly stále. Ale banky začaly tisknout peníze jako ubrousky a vaše polštářová banka sice měla stejnou nominální hodnotu, nikoli reálnou. 

Počet investorů / spekulantů. Pokud máte pocit, že je to letadlo, do kterého již je pozdě vstoupit, možná máte 2 x pravdu. I když podle mě to letadlo není a vstoupit před 5 lety bylo výhodnější než dnes, ale dnes je výhodnější než za 5 let. Kolik znáte lidí ve svém okolí, kteří mají bankovní účet, stavební spoření atd.? Mnoho. Kolik znáte lidí, kteří mají Bitcoiny - pokud někoho znáte. Takže investorů, spekulantů je mnoho, ale je to malý zlomek populace. A co až to budou mít všichni? Rozdíl mezi Bitcoinem a letadlem je v tom, že nepotřebujete hledat nové "duše". Buď si ho koupíte nebo ne. 

Cena. Není to tak dávno, kdy mnoho moudrých hlav tvrdošíjně a s náležitou erudicí hovořilo o tom, jak přijde propad, jelikož cena 5.000 dolarů je bublina. Ani ne měsíc zpět, odvážní tvrdili, že překročí hranici 10.000 ještě letos a ti druzí, že to půjde již jen dolů. Není konec roku a cena překročila 15.000 dolarů. Stačilo před měsícem nakoupit a dnes prodat. Máte 100% zisk. V bance, pokud máte štěstí, máte úrok 1%. Tak stačí 100 let a jste na stejném výnosu. Může se stát, že zítra bude cena 100 x nižší? Může. 

Jaký je tedy můj pohled? Přečtěte si něco o Bitcoinu a jiných virtuálních měnách. Zeptejte se přátel. Udělejte si vlastní názor. A pokud vás baví hrát si a máte průměrný plat, vezměte 1.000 korun a kupte si Bitcoiny. Pokud kupujete losy nebo sázíte sportku, také investujete / spekulujete s malou částkou a věříte, že ji znásobíte. A také počítáte s tím, že o celou investici můžete přijít. 

A proto nedejte na odborníky, kteří vám účtují za každou radu provizi. Za 100, 500 nebo 1.000 korun si můžete udělat vlastní zkušenost. A pokud o 1.000 přijdete, měli jste chvíli zábavu a nemuseli jste platit někomu za to, že utratil vaše peníze za Vás. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kamas | pátek 8.12.2017 18:15 | karma článku: 18,74 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik