Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Automobilové nesmysly

Dnešní moderní auta mají v sobě mnoho vymožeností, zlepšení a užitečných věcí. Tak je nám to alespoň prezentováno. Já si myslím, že jsou to často nesmysly, které mají jednoho společného jmenovatele. A tím je úředník. 

 

Pojďme se podívat na rozdíl mezi tím, co vymyslely automobilky a co úředník a jestli je přínos větší z jedné nebo druhé skupiny.

1, Bezpečnostní pásy - nechci se zde zabývat úplnou historií, ale první automobilka, která zavedla sériově bezpečnostní pásy, byla Volvo. Jsem přesvědčen, že tento bezpečnostní prvek zachránil mnoho životů. V návaznosti na něj přišly úřednické nápady ve stylu povinnost. Je povinnost být za jízdy připoután. Z mého pohledu je to v mém zájmu a nepotřebuji na to zákon, na druhé straně přesto existuje nemálo lidí, kteří bezpečnostní pásy - pro mě nepochopitelně - nepoužívají. Když nezafunguje povinnost daná zákonem, přidá se zvukové znamení, která nás nemá upozornit, ale tak dlouho otravovat, až lidé přestanou tento zvuk vnímat nebo vrazí do zapínání jinou sponu, aby měli klid. 

Moje hodnocení automobilka vs. úředník 1:0

2, airbagy - v roce 1972 se objevil první sériově vyráběný automobil s airbagy. Tyto vzduchové vaky jsou výborným bezpečnostním prvkem, který se přesunul pouze z volantu do kolenní, hlavové a jiné oblasti v automobilu. Náraz do airbagu není nic příjemného, ale rozhodně je lepší přežít s boulí než skončit s vážným zraněním. 

Moje hodnocení automobilka vs. úředník 2:0

3, ABS - systém brzd, který zamezuje zablokování kol. Automobil vybavený ABS je při prudkém brzdění lépe ovladatelný a uvádí se také kratší brzdná dráha, i když ne vždy to 100% platí. Druhým nedostatkem je lidský faktor, jelikož podle mého odhadu nejméně 50% řidičů neumí ABS používat, jinými slovy nemají odvahu sešlápnout brzdový pedál nadoraz nebo jej po vibracích ABS do pedálu opět uvolní. V roce 2006 zavedl úředník povinnost, aby veškerá nově vyrobená auta měla ABS.

Moje hodnocení automobilka vs. úředník 3:1

Ale přešli jsme do 21. století a začala se úřednická mašinérie zrychlovat. Úředník vymyslel, že emise automobilek budou nižší. Myslím, že poručíme větru dešti se přeneslo do vymyslíme na úřadě, co je technicky proveditelné a automobilka, ať to nějak udělá. Z 6 válců jsme přešli na 4 válce a ze 4 válců na 3. Začaly se testovat vozidla za podmínek, které v reálném světě nelze dosáhnout, ale na papíře čísla vypadala hezky. Úředník měl svoji výhru. A tak se namlsal a začal snižovat na papíře emise více a více. Výsledkem je systém start stop, který sice reálně spotřebu nesnižuje, ale na papíře to opět vypadá hezky. Přidala se aféra diesel gate, která jen odkryla holou pravdu. Pokud úředník vymýšlí od stolu, buď to automobilka nezvládne a bude platit pokuty nebo si najde jinou "cestu". Normální by bylo zamyslet se a říct, už jsme příliš přitáhli normy. To se nestalo a tak po světě jsou desetitisíce a možná statisíce nových vozů, které nesmí jezdit nebo je majitelé vrátili. Automobilky to finančně ustály, ale vypouští se další a další emise na převážení, předělávání nebo likvidaci těchto vozů. Ale to nikomu nevadí...  Zato úředník vymyslel další povinnost - nové vozy musí mít digitální příjem rádia. Pro automobilky to nebude problém. Připočtou digitální rádio do ceny vozu a zákazník ho zaplatí, bez ohledu na to, zda ho chce či nikoli. Mohl bych zmínit další vymoženosti, které automobilky musí dávat do svých aut a jako před rokem 1989 to dělá ouřada vyloženě pro naše dobro.  Můj pohled je jednoduchý. Automobilky se vždy snažily přijít s inovacemi, aby nabídly něco více svým zákazníkům proti konkurenci. I bez nařízení z jakéhokoli úřadu se snižovala spotřeba a s ní spojené emise. Zvyšovala se aktivní i pasivní bezpečnost vozů. Od svíček ve světlometech jsme se dostali k halogenkám, xenonům a led světlům.  Bohužel, automobilový trh je tak velký a atraktivní, že si na něm chce přihřát svoji polívčičku kdejaká propiska. Jenom nerozumím jedné věci. Pokud jsou omezení rychlosti a vymoženosti, které auta vylepšují tak atraktivní, proč úředníci nevyužívají těchto výhod jako první. Papaláši napříč Evropou nejezdí 3 válcovým jednolitrem, ale jejich V6 3.0 vypouští emisí asi o něco více. Omezení rychlosti sice platí pro všechny, ale modrý maják v limuzínách mnoho omezení anuluje a když už je za volantem nepřipoutaný a pod vlivem alkoholu jedoucí papaláš, má přece imunitu nebo vhodné konexe.  Jsem rád, že jsem se narodil v roce tisícdevětset..... Lidé mohli kouřit, jsem nekuřák, auta mohla být hezká a různorodá  a mohli jste si dát bůček nebo párek na ohni, který byl nezdravý.  

"Je skvělé", když večer usínám a ráno se probouzím s pocitem, že někdo dnem i nocí bdí nad mým životem, aby byl krásnější. 

Více na mém profilu :-)

 

 

Autor: Pavel Kamas | sobota 13.4.2019 17:47 | karma článku: 33,67 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik