Výchovné metody mojí sestry

U vědomí kodexu blogera, že se zde nesmí uvádět vymyšleniny, leč jen pravda ryzí, důsledně ve svých fejetonech na rozdíl od pohádky krotím tvořivost. Někdy podám příběh malounko expresivně, ale většinou si nedovolím napsat ani syrovou pravdu. Protože s domácími zvířaty a s politiky je to těžké. Mají dar neuvěřitelného jednání. Se zvířaty je naštěstí aspoň psina. I když jde o Kocoura.

Kocour vyhlíží svou oběť.

Ten náš si třeba myslí, že je gepard. Nebo spíš puma. Od první chvíle, co si nás osvojil. Hodiny číhá ve skrytu za závěsem a skokem za krk děsí pozdní návštěvníky toalety. Mimo mé sestry Marie. Na tu si netroufne. Narazil na sobě rovného. Když na ní takto poprvé a naposledy skočil, zaječela. Kocour odlétl záchodovým okénkem a dva dny se neukázal.

Moje sestra totiž normálně nemluví. Aspoň ne na nás doma. Myslel jsem si, že je to anomálie. Průzkumem jsem zjistil, že ječí všechny mladší sestry. Potvrdil mi to každý, kdo má aspoň jednu. S ječením prý ustávají teprve tehdy, až se provdají do vzdáleného města. Pak ječí tam.

Když chodila Mary do druhé třídy, můj bratr chodil teprve do první u nás na žalovské, a krmil svou dvojitou svačinou spravedlivě všechny psy v ulici. Hlavně Bobíčka. Večer pak šťastně vyprávěl rodičům, jaký je Bobíček zlatý pejsek. Jednou ho ze školy vezla maminka. Cestou se pochopitelně museli zastavit aspoň u Bobíčka. Ríša prostrčil ruce plotem a tenkým hláskem zavolal. Přiřítil se šedesátikilový mastif a dětské ručičky zmizely v obří tlamě. Maminka omdlela. Bobíčka má brácha nejraději vlastně pořád, vlastní pes se nepočítá. O Vánocích a při mimořádných příjmech mu kupuje obří telecí kost. Bobíček se přišourá, kost opatrně uchopí do bezzubé tlamy a jde si ji uložit na pískoviště. Archeologové budou jednou žasnout nad žalovskou telecí kulturou.

Toho osudového odpoledne si Richard vykračoval jako obvykle ze školy a cestou dělil namazané rohlíky pro své miláčky. Když proti němu stanul párek velkých psů. Velkých, cizích a zlých psů. Přistěhovali se teprve nedávno, Richard se s nimi osobně neznal. Místo plotu totiž měli tabule plechu. Teď pochopil, proč. Psi vrčeli a přibližovali se. Chtěli Bobíčkův rohlík. Přinejmenším.

Moje sestra zpozorovala situaci ze vzdáleného dětského hřiště. Rozběhla se. Byla ještě dvěstě metrů daleko, když psům zbýval k Ríšovým ručkám pouhý skok. Mary zaječela. Zvuková vlna nezvyklé amplitudy udeřila do psích bubínků. Hafani sklapli čelisti a prchli. Nedlouho potom se z Roztok úplně odstěhovali.

Ale zpět ke Kocourovi. Jako převtělená puma číhá v korunách ovocných stromů. Od jara do podzimu. Jakmile spadá listí, dává přednost borovicím. Obětí moc nemá, po prvotním šoku si všichni dávají pozor. Proto si Kocour našel novou zábavu. Auta. Když někdo zajížděl zaparkovat na zahradu, skočil z jabloně ještě za jízdy na střechu auta a sjel po předním skle na kapotu. Marně jsme se mu to snažili rozmluvit. Že je to nebezpečné. Pro něj i pro řidiče, který může dostat infarkt. Kocour si nedal říct. Až narazil.

V rámci řidičského výcviku zajížděla nedávno do zahrady s autem moje sestra. Kocour skočil a sjížděl po skle. Mary nezaječela. Chtěla zatroubit, ale zmáčkla stěrače s ostřikováním. Zaječel Kocour. Ještě teď si vylízává z kožichu letní směs. Na auta už neskáče.

Autor: František Kalenda | úterý 12.6.2012 9:33 | karma článku: 39,27 | přečteno: 4094x
  • Další články autora

František Kalenda

Smrtonosné cestování

Cestování nepřináší jen krásné fotky, odpočinek a radostné zážitky. Vzhledem k událostem na mé poslední výpravě jsem se rozhodl, že sestavím malou sbírku toho, co se může stát i vám. Nebo spíš nemusí. Na základě vlastních zkušeností.

17.3.2013 v 21:49 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

(A)historičtí vikingové

Několik hodin před uvedením druhé epizody jsem se rozhodl s vámi podělit o dojmy z pilotního dílu nového seriálu ze středověku VIKINGS.

10.3.2013 v 20:42 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Když Turci šířili v Evropě mír

Recenze nejdražšího tureckého filmu v historii,Fetih 1453, z roku 2012. Jak se turečtí filmaři zhostili období dobytí Konstantinopole? A proč film odhaluje tureckou společnost a politiku jinak, než by si asi sám přál?

10.3.2013 v 11:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Porto očima spisovatele: Fotoreport

Sérii článků o Portugalsku začínám vlastními fotoreporty z míst, které mě nejvíce inspirovaly. Další fotografie najdete na mé oficiální facebookové stránce. Brzy čekejte podrobnější články k jednotlivým místům.

3.3.2013 v 21:44 | Karma: 10,47 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Mlčenlivé věže: Smrt po íránsku

Stejně jako zná málo lidí staré perské náboženství, zoroastrismus, málo z nich zná i specifický způsob pohřbů jejich fascinující starodávnou komunitou: na vrchol věží. Rozhodl jsem se ho tedy představit blíž.

24.1.2013 v 8:00 | Karma: 12,77 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).