Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je libo půjčku s RPSN 15 000%?

Takto se Vás ale nikdo z lichvářů nezeptá. Dělají vše proto, aby člověk ve stresu, spěchu a zmatku udělal osudovou hloupost a půjčil si. To že půjčku s podobnou sazbou drtivá většina nebožáků, kteří si půjčili, nebude s to splatit, to ví. S tím dokonce přímo počítají. Pak totiž teprve nastává ten pravý business: exekuce se vším všudy. Aneb drsný business s lidským neštěstím po česku. 

To že tady jsou lidé, kteří mají žaludek na to podobné podnikání provozovat, je asi bohužel nevyhnutelné. V každé společnosti se takoví najdou. Stejně jako se najdou ti, co se nechají nachytat. Není však normální, že třetí subjekt oné hry, český stát, jehož úlohou je chránit své občany, přivírá obě očka a tiše přihlíží tomu, jak se číslo exekucí v zemi s 10 miliony obyvatel došplhalo 1 milionu.

Samozřejmě, politiků se ten problém bezprostředně netýká. S jejich platy a postavením nejsou odkázání na malé čtverečky v reklamním tisku, které lákají lidi v zoufalém postavení na rychlou půjčku. Člověk by si ale býval řekl, že politici jsou tady volení a placení za to, aby zde ty zájmy svých voličů hájili. Kdepak. Zázrak se nekonal, skutek utek a i nová Poslanecká sněmovna zjevně zamítne mojí poslaneckou novelu, založenou na dlouholeté snaze o zastropování maximální sazby RPSN.

Rozpočtový výbor Sněmovny totiž právě tento týden rozhodl, že maximální sazba RPSN, kterou v současných okolnostech navrhuji – 25% - a která se v závislosti od částky půjčky a vývoje ekonomiky může automaticky snižovat i zvyšovat – tak ta sazba je pro naše „podnikatele“ málo.

To by mě zajímalo, kolik lidí, kteří mají alespoň sebemenší ponětí o podnikání v ČR, by mohlo potvrdit, že vidina 25% marže za 1 rok je málo. Doposud jsem na takovou hlášku slyšel od lidí z poctivého podnikání jen hořký smích.  Zatímco poctiví podnikatelé a zaměstnanci se dennodenně dřou, aby v naší stagnující ekonomice alespoň něco vydělali, jsou zde i nadále ti vyvolení, kteří pro znalost skulin v zákoně a slabin důvěřivých lidí mohou rejžovat neskutečné zisky ze zcela zjevně lichvářského businessu.

A není tomu tak, že by se onen problém týkal pouze „chytráků“ lichvářů, kteří půjčují „blbečkům“ v nouzi a „prosťáků“ politiků, kteří o tom tématu mnoho mluví, ale když dojde na věc, tak nedovedou ani správně hlasovat. Ne, tento problém se týká úplně všech, protože když si Váš soused takhle půjčí, když takhle kvůli exekutorům přijde o všechno a když se z něj potom stane alkoholik nebo pobíráč sociálních dávek, tak jste to vy, kdo ho bude nepřímo prostřednictvím svých odbodů státu živit. Jste to vy, komu pak ti nejzoufalejší vykradou auto nebo vyloupí byt a jste to vy, jejichž vlastní blízcí a rodina se nemusí tomuto neštěstí vyhnout. Neštěstí zcela uměle vytvořenému a zcela jednoduše řešitelnému. Není tomu tak, že se po případném zavedení mého návrhu nenajdou podnikatelé, kteří by byli ochotni za 20 – 25% ročně lidem půjčit, takoví jsou tady i dnes. Je tomu tak, že pouze zmizí ti nejkrvelačnější grázlové, kteří staví své štěstí a svůj životní kapitál na krachu a utrpení stovek jiných. Ovšem dnes se zdá, že ti grázlové mají v mnohých „tam nahoře“ zastání. Minimálně tak si já vykládám stanovisko Rozpočtového výboru, který odmítá mou novelu schválit ale pokryteckému odhlasování toho, že lichvu odsuzuje jakožto negativní společensko-ekonomický jev, se nebrání.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Kádner | pondělí 2.6.2014 13:40 | karma článku: 24,99 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

David Kádner

Zvládneme imigranty a teroristy, nebo bude vláda jen žvanit?

Po teroristických útocích v Paříži stále častěji slýcháme, že nelze míchat současnou imigrantskou krizi s teroristy. Nikdo ale nevysvětlí, jak to ve skutečnosti je, co se dnes vlastně děje. Nedej bože, jak to celé řešit.

24.11.2015 v 15:00 | Karma: 30,06 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

David Kádner

Konec Schengenu!?

Příliv uprchlíků, migrační vlna, nekontrolovatelný pohyb statisíců obyvatel Bllízkovýchodních států. To jsou nejčastější slovní spojení objevující se ve všech českých mediích, ať už televizních nebo tištěných.

6.10.2015 v 16:00 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ostatní

David Kádner

Policie ochranu hranic nemůže stíhat. Žádám o obnovení pohraniční policie

Včera se v Poslanecké sněmovně uskutečnil kulatý stůl pod moji záštitou, na které jsem mohl přivítat nejen zástupce ministerstev ale i mnoho odborníků z oboru.

23.9.2015 v 17:58 | Karma: 22,85 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ostatní

David Kádner

Lukrativní byznys se sociálním bydlením: Miliardy ze státní pokladny v kapsách lichvářů!

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) před několika dny médiím řekla, že nastavení současného systému nahrává lidem, kteří do svých nemovitostí nastěhují sociálně slabé lidi a následně za to od státu dostávají nemalé částky. Na tento problém jsem již několikrát upozorňoval a podal jsem i novelu zákona, která tento problém měla vyřešit. Vládní strany jí ale smetly ze stolu.

15.4.2015 v 15:00 | Karma: 26,55 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Kádner

Novodobí veteráni – zapomenutí hrdinové?

Často se setkávám s lidmi, kteří následkem své velmi náročné profese přišli k nějakému úrazu, mnohdy při zachraňování životů druhých bojovali o ten svůj. Jsou to hasiči, policisté, vojáci i záchranáři. Tvrdí lidé zvyklí pracovat, spoléhat se sami na sebe a hlavně pomáhat. Ve chvíli, kdy se jim ale přihodí nějaký úraz, péče o ně končí formou finanční pomoci. A já se ptám – není to trochu málo? Nedlužíme těmto lidem přece jen o trošku víc než „jen“ peníze?

10.4.2015 v 11:00 | Karma: 8,44 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1040x
Jmenuji se David Kádner a jsem starosta obce Nová Ves v Horách. V letech 2010 - 2013 jsem byl poslancem za Věci veřejné. V předčasných parlamentních volbách v roce 2013 jsem byl zvolen jako lídr kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v Ústeckém kraji.

Můžete mne sledovat:
www.davidkadner.cz
www.facebook.com/davidkadner.cz

Seznam rubrik