Vinná štola - tip na víkendové pečení

Zdá-li se vám vánočka moc pracná, ještě můžete zkusit svátky přizdobit štolou, máčenou ve víně. Potřebuje totiž akorát dva týdny na rozležení.

Recept mám už déle, myslím, že pochází z Labužníka. Připravit těsto v robotu není nic složitého, jen je třeba si nechat aspoň dvě hodiny na kynutí. Pak už se jen štola šoupne do trouby a nakonec se okoupe ve víně a obalí v cukru, to je vše.

150 g změklého másla jsem vymíchala se žloutkem a 50 g cukru, přidala 400 g hladké mouky, špetku soli, lžičku vanilkové esence, trochu citronové kůry (nemusí být), kvasnice (42 g - 1 kostka) rozmíchané ve víně a zadělala hladké těsto, které jsem nechala kynout pod utěrkou.



 
Po dvou a čtvrt hodinách jsem do něj zapracovala 200 g rozinek a brusinek namočených předem ve víně, taky 120 g nahrubo nasekaných ořechů, ale můžou být i mandle, a nechala kynout ještě asi dvacet minut. Marcipánovou "dušičku" nedávám, moc mi nechutná. Vkládá se doprostřed těsta ve formě válečku ze 120 g marcipánu a lžíce rumu. Rozinky a mandle také můžeme vložit jen do středu těsta, než štolu vytvarujeme, tedy přehneme.
 
Po vykynutí se upeče stejně jako vánočka. Ještě horkou si opatrně přendáme do šikovné nádoby a začneme ji koupat v bílém víně ze všech stran, až se nasákne. Pak přemístíme a obalíme silně v moučkovém cukru. Vychladlou štolu zabalíme do utěrky a dáme odpočívat do chladu, třeba na balkón.

Vinná štola chce dva týdny rozležet a hodí se i na Velikonoce.
 
Štola z tvarohového těsta je ještě jednodušší, ale nepovažuji ji za tak slavnostní, hodí se po celý rok.  Těsto se zpracovává snadněji a odpadá nutnost kynutí. Dávám na ni: 250 g měkkého tvarohu, 2-3 vejce, 150 g cukru, 200 g másla, 450 g hladké mouky, 1 "prdopeč", 100 g rozinek a 100 g dalšího sušeného ovoce (namočeného v rumu ap.), 70 g ořechů, 3 lžíce rumu a půl lžičky skořice. Může se nastrouhat trochu citrónové kůry, přidat vanilková esence a taky špetka soli.
 
Po upečení ji potírám aspoň 60 g rozpuštěného másla a silně sypu moučkovým cukrem a rovněž balím do utěrky. I téhle verzi štoly prospěje poležet si pár dnů v chladu.


 

  Moje letošní štola byla dopečena a dokončena po půl desáté. Začínala jsem v půl šesté za asistence máti, která přišla vypomoci a na kus řeči. Většinu práce obstaral robot, stačilo jen dávkovat suroviny, tvarovat sušenky a umýt trochu nádobí. Čas mezi kynutím jsem využila k pečení cukroví z arašidového másla. Z nashromážděných bílků jsem připravila chlebíček, který se bude ještě sušit na suchárky, a v robotu jsem si zadělala další dvě těsta - na ořechy a linecké.  Až na ně dojde o víkendu řada, budou se lépe zpracovávat. Recepty najdete zde. Byt už je krásně tím vánočním pečením provoněný a mě těší, že už mám v sekci příprav cukroví nějaký ten "počinek".

 
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | sobota 8.12.2012 7:48 | karma článku: 8,83 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62