Protistresová bábovka pro masožravce
Bábovka pro masožravceJaroslava Kadlasová
Někdy propadnu úplně mánickému vaření, musím se do toho doslova vrhnout a začít vařit a péct vícero jídel najednou, navíc v co největším množství. Krájení, míchání, válení, odmývání nádobí a manažování všeho dohromady spolehlivě vymaže všechny ostatní myšlenky z hlavy a spálí negativní energii. Když nikdo další není doma, je to ideální. V tomhle rozpoložení bych s nikým mile nekomunikovala, stačí mi úkolovat sebe sama, nesnesu, když se někdo kolem motá. Na všech vodorovných plochách v dosahu něco leží, co ještě potřebuje dokončit, zatím hlídám troubu, něco v kastróle, obírám kosti... Euforie se dostaví, až když mám vše hotovo, uklizeno a přehlížím šiky hrnců a mis plných domácí stravy, které vydrží téměř na týden - jasně, jsem v tom trochu cvok. Spokojený pocit ještě umocní vědomí, že za nějaké dvě až tři hodinky jsem připravila tolik pokrmů, že pár dnů taky vůbec vařit nemusím.
Když je stres menší, spíš jen nenálada, nebo jsem jen obyčejně otrávená - je lepší si vybrat jeden recept, něčím zajímavý - použitými surovinami, neobvyklou či neznámou mi technikou, zkrátka něčím, co mě zaujme a rozptýlí, kupříkladu i ty pečené koblihy. Zvědavost na výsledek pomůže stres odplavit a ochutnávka nového jídla to samozřejmě dovrší.
K takovým antistresovým receptům patří i bábovka pro masožravce. Vypadá velmi hezky. Je to vlastně brkaše se sekanou, ale chutí je jistě o pár pater výše. Aspoň u nás se tak zdálo - mizela sama od sebe! K večeři jsme jí ujedli ve dvou slabou třetinu. Uložila jsem ji pod poklop a ráno se tam krčil jeden dílek! Neznamenalo to nic záhadného, jen jsem se mimořádně trefila do chuti svému hlavnímu strávníkovi.
Však taky jsem si dala záležet, aby bábovka vypadala lákavě. Recept od Dity P. jsem původně našla v Albert magazínu 10/09, přidala jsem jen tu slaninku navrch. Nemusí být po celé ploše, stačí v proužcích, aby udělala přitažlivou dekoraci. Formu jsem předtím trochu vymastila sádlem.
Napřed jsem ale dala vařit 1 kg brambor, které bylo třeba oloupat a rozmělnit. K tomu se hodilo výborně trdlo - dřevěná kulatá palička na míchání. Menší kousky brambor, které zůstaly, vůbec nevadily. Do nich jsem zamíchala pár lžic mouky a jedno vejce, osolila. Z těsta jsem vytvarovala v bábovce něco jako příkop:). Zapnula jsem troubu na 180 stupňů.
Půl kilogramu mletého masa (ani příliš tučné, ani příliš libové) jsem spojila s několika hrstmi strouhanky, polité mlékem (může být i namočená houska), velkou pokrájenou cibulí, stroužkem česneku, solí, pepřem, majoránkou a naplnila do formy. Navrch jsem si ještě nechala trochu bramborového těsta, ale je to zbytečné, maso se nezakryté aspoň pěkně opeče. To trvá jistě hodinu.
S vyklopením bábovky problém nebyl, ale bude-li pečená málo, nebude držet tvar. Je lepší ji dát o něco níž či péci zdola více. Ta moje byla tak tak, mohla být vypečená i víc - záleží hodně i na formě. Některé s užším komínkem pečou uprostřed málo, jednou se mi bábovka taky v půlce přetrhla - použila jsem tehdy novou formu, v které mi totéž pak udělalo i běžné lité těsto. Za týchž podmínek v staré formě s širším středem se upekla krásně. Nespolupracující nová forma šla z domu, co s ní? Nebyla jsem zrovna zvědavá na to, kdy mě zase vypeče!
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen
Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...
Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní
Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...
Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...
Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve
Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x