Protistresová bábovka pro masožravce

Možná to taky znáte - když se někde jinde nahromadí stres, vrhnete se do vaření, abyste se ho zbavili? U mě to tak rozhodně funguje.

Bábovka pro masožravceJaroslava Kadlasová

Někdy propadnu úplně mánickému vaření, musím se do toho doslova vrhnout a začít vařit a péct vícero jídel najednou, navíc v co největším množství. Krájení, míchání, válení, odmývání nádobí a manažování všeho dohromady spolehlivě vymaže všechny ostatní myšlenky z hlavy a spálí negativní energii. Když nikdo další není doma, je to ideální. V tomhle rozpoložení bych s nikým mile nekomunikovala, stačí mi úkolovat sebe sama, nesnesu, když se někdo kolem motá. Na všech vodorovných plochách v dosahu něco leží, co ještě potřebuje dokončit, zatím hlídám troubu, něco v kastróle, obírám kosti... Euforie se dostaví, až když mám vše hotovo, uklizeno a přehlížím šiky hrnců a mis plných domácí stravy, které vydrží téměř na týden - jasně, jsem v tom trochu cvok. Spokojený pocit ještě umocní vědomí, že za nějaké dvě až tři hodinky jsem připravila tolik pokrmů, že pár dnů taky vůbec vařit nemusím.

Když je stres menší, spíš jen nenálada, nebo jsem jen obyčejně otrávená - je lepší si vybrat jeden recept, něčím zajímavý - použitými surovinami, neobvyklou či neznámou mi technikou, zkrátka něčím, co mě zaujme a rozptýlí, kupříkladu i ty pečené koblihy. Zvědavost na výsledek pomůže stres odplavit a ochutnávka nového jídla to samozřejmě dovrší.

K takovým antistresovým receptům patří i bábovka pro masožravce. Vypadá velmi hezky. Je to vlastně brkaše se sekanou, ale chutí je jistě o pár pater výše. Aspoň u nás se tak zdálo - mizela sama od sebe! K večeři jsme jí ujedli ve dvou slabou třetinu. Uložila jsem ji pod poklop a ráno se tam krčil jeden dílek! Neznamenalo to nic záhadného, jen jsem se mimořádně trefila do chuti svému hlavnímu strávníkovi.


Však taky jsem si dala záležet, aby bábovka vypadala lákavě. Recept od Dity P. jsem původně našla v Albert magazínu 10/09, přidala jsem jen tu slaninku navrch. Nemusí být po celé ploše, stačí v proužcích, aby udělala přitažlivou dekoraci. Formu jsem předtím trochu vymastila sádlem.
Napřed jsem ale dala vařit 1 kg brambor, které bylo třeba oloupat a rozmělnit. K tomu se hodilo výborně trdlo - dřevěná kulatá palička na míchání. Menší kousky brambor, které zůstaly, vůbec nevadily. Do nich jsem zamíchala pár lžic mouky a jedno vejce, osolila. Z těsta jsem vytvarovala v bábovce něco jako příkop:). Zapnula jsem troubu na 180 stupňů.
Půl kilogramu mletého masa (ani příliš tučné, ani příliš libové) jsem spojila s několika hrstmi strouhanky, polité mlékem (může být i namočená houska), velkou pokrájenou cibulí, stroužkem česneku, solí, pepřem, majoránkou a naplnila do formy. Navrch jsem si ještě nechala trochu bramborového těsta, ale je to zbytečné, maso se nezakryté aspoň pěkně opeče. To trvá jistě hodinu.

S vyklopením bábovky problém nebyl, ale bude-li pečená málo, nebude držet tvar. Je lepší ji dát o něco níž či péci zdola více. Ta moje byla tak tak, mohla být vypečená i víc - záleží hodně i na formě. Některé s užším komínkem pečou uprostřed málo, jednou se mi bábovka taky v půlce přetrhla - použila jsem tehdy novou formu, v které mi totéž pak udělalo i běžné lité těsto. Za týchž podmínek v staré formě s širším středem se upekla krásně. Nespolupracující nová forma šla z domu, co s ní? Nebyla jsem zrovna zvědavá na to, kdy mě zase vypeče!

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 23.2.2012 8:16 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1061x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62