Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrkev stokrát jinak

Po masopustu v souladu s celoročním "obřadním" cyklem přichází ta správná předjarní doba na lehčí, původně postní kuchyni. Čelné místo na jídelníčku v našich zeměpisných šířkách můžeme po zelí připsat mrkvi, která se dá konzumovat nasladko i naslano v mnoha podobách, možná ani ta stovka receptů není nereálná.

Vždyť mrkev se dává skoro do všeho, do polévek, omáček a k masu s ostatní kořenovou zeleninou. V každém druhém salátu, čalamádě, zeleninové náplni ji najdeme taky, a to včetně zavináčů a sulcu.Tyhle případy však vynechám.

Kde všude najdeme mrkev v hlavní roli?

Mrkvová polévka je považována za součást dětské stravy. Když se více ochutí nejen pepřem, ale třeba chilli nebo zázvorem, bude zajímavá i pro dospělé.

Dušená mrkev nebo mrkev na smetaně jako příkrm bývá milována i nenáviděna, ale není vůbec špatná, doplněná bramborem i kouskem masa.

Modernější úpravou jsou mrkve upečené, celé, jen s trochou oleje a okořeněné rozmarýnem. Mohou být až lehce zkaramelizované na hranách nebo glazované medem - taky dobrá příloha.  Sama jsem se ještě nikdy nepustila do přípravy mrkvového pyré, které bývá napůl z brambor, jinak se vaří stejně jako bramborová kaše. 

Hlavním chodem je třeba mrkev s nivou, kdy se dusí či peče společně i s brambory. Tohle jídlo z jednoho hrnce se dá vykouzlit i v nejjednodušších podmínkách.

Mrkvovou pomazánku jsem si velice pocvičila za poslední rok od vydání své knížky - jako typickou ukázku, jak z ničeho udělat něco, a to jednoduše, jsem s ní měla úspěch úplně všude. Nikdo nevěřil, že se do ní dává jen tak málo a tak obyčejných ingrediencí, a přesto chutná skvěle.

Nastrouhanou mrkev jen osolím a opepřím a nechám odležet přes noc nebo pár hodin, vymačkám šťávu a spojím majonézou - nejlepší je domácí. Pomazánka a la humr se ozdobí kousíčkem citrónu a zázrak je na světě. Dokonce je vynikající i několik dnů odleželá.

Samozřejmě nemůžu vynechat další klasiku, a to mrkvový salát. Verze s octovou vodou a cukrem příliš neuchvátí, lepší je přidat do mrkve jablko, citrónovou šťávu nebo džus, pomeranč i další ovoce, ořechy, kokos, rozinky. Nejradši mám grep. Milovníci muesli si přidávají i další zrniny.

Ovšem to už se nám mrkev přehoupla do kategorie moučníků, kde díky své sladkosti nahradí i část cukru. Tahle její vlastnost se uplatňuje i při zavařování marmelád odpradávna až dodnes, kdy už není cukru nedostatek a mrkev se považuje za zdravou surovinu. Míchá se třeba s rybízem, angreštem nebo jablky.

Mrkvový koláč nebo dort obsahuje mrkve různé množství - zpravidla však stejně jako mouky. Výborně ladí s tvarohovým krémem nebo s čokoládovou polevou. V kavárnách ho zdobí malými marcipánovými mrkvičkami nebo ořechy, připravuje se i s dalšími druhy obilovin, jáhlami a vločkami. Ze stejného těsta jako dort se mohou péci i mrkvové muffiny.



 
Poměr na vánoční mrkvové cukroví zní: od všeho stejně, tedy tuku, mouky a strouhané mrkve. Je to vlastně variace na křehké těsto. Tvary se obalují v cukru nebo se tvoří malé šátečky s marmeládou.
 
Na závěr ještě chuťovka - specialita pro labužníky: marinované mrkve. Recept, který jsem před asi pěti lety zkusila, byl z kuchařky receptů na párty - mrkev v plátcích se měla uležet po přelití horkým octovým nálevem, kořenilo se něčím netypickým - mátou nebo šalvějí. Výsledek byl hrozný - kdo ochutnal, byl zděšen. Příliš tvrdá mrkev, příliš kyselý nálev a koření jak z jiného filmu. Mrkve jsem zavřela do sklenic. Ještě jsem je zkoušela asi po měsíci, ale na chuti se nic nezměnilo. Když jsem je chtěla po půl roce vyhodit, přece jen jsem je znovu ochutnala - a nevěřila jsem: zajímavá a harmonická, příjemná sladkokyselá chuť, koření se rozleželo, mrkve změkly, ale nebyly blátivé, zkrátka chtělo to čas. S tím však původní recept nepočítal.

Na základních a dávno používaných surovinách mě baví, jak vynalézavě a na rozmanité způsoby se dají v kuchyni využívat, co možností přípravy se dá vymyslet, jaké všemožné technologie se na jejich zpracování mohou použít. Dnes se mrkev prodává i ve formě chipsů - za sebe musím říct, že to nepovažuju zrovna za nejlepší nápad. Chipsy ze zeleniny mívají chuť spíše odpornou a jejich "zdravost" je velmi pomyslná. Obsahují stejné množství oleje (a energie) jako bramborové lupínky a utrpěly stejný tepelný šok...v tom smysl nevidím.

A co vy, znáte nějaký neobvyklý recept z mrkve?

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 13.2.2013 7:40 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

14.5.2014 v 8:30 | Karma: 7,19 | Přečteno: 230x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky jsou před námi. Okna jsou všude umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí sluší a patří.

18.4.2014 v 8:55 | Karma: 8,16 | Přečteno: 438x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O zařizování kuchyně 1

Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...

11.4.2014 v 9:59 | Karma: 10,70 | Přečteno: 885x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Jídlo a mýty

Mýty kolem jídla se drží velice úporně, i když už pro ně nejsou žádné důvody. Proč leta věříme kdysi dávno prosazovaným poučkám, které už byly dávno vyvráceny? Taková setrvačnost je spíše výrazem naší pohodlnosti a neochoty si hledat a ověřovat nové informace. Tyto tendence zesiluje i dnešní neurotická ustrašenost a obavy snad ze všeho.

28.3.2014 v 12:50 | Karma: 18,93 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!

Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.

8.2.2014 v 9:45 | Karma: 8,78 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky