Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

Když jsem na tyhle dvě akce kývla, připadalo mi to jako dobrý nápad, ale samozřejmě, že jak se ten den blíží, poněkud o tom pochybuji!

Menu jsem pečlivě vybírala, aby na něm bylo co předvádět a taky se to dalo stihnout. Hledal jsem takové recepty, které jsou použitelné i nyní a nevyžadují příliš času, nebo se dají rozfázovat. Recepty jsem i vyzkoušela. Vše doprovází série seznamů co nakoupit, připravit, co do čeho uskladnit, jak to transportovat a na čem servírovat. Plno věcí se musí promyslet a připravit předem, nakrájet, předvařit, umíchat. Hodí se i podrobný bodový scénář, podle kterého v souhře několika lidí celé menu zdárně dokončíme.

Možnost vařením propagovat e-knihovnu mi nabídl můj zaměstnavatel, MKP, a tak jsem ráda přijala: vždyť takové využití koníčka pro práci se zdaří málokdy, je to jak příklad z manažerské příručky!

Co jsou e-kuchařky? To jsou elektronické knihy, které si můžete volně stáhnout na uvedených odkazech.  Je to nejsnazší cesta k historickým kuchařkám. Postupně budou přibývat další.

online M. D. Rettigová: Domácí kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/domaci-kucharka/3369879/

online Julie Svobodová: Malá pražská kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/mala-prazska-kucharka/4032991/

online Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků
http://search.mlp.cz/cz/titul/kuchyne-a-stul-nasich-predku/4022222/

Dá se podle nich i vařit? Dnes, kdy se vracíme ke skutečnému vaření ze surovin, klasickým postupům a tradičním pokrmům, nabývají  zase na aktuálnosti. Mezi recepty použitelnými těžko jsou i takové, které znějí zcela současně až módně: omáčky s vínem, kapary, hořčicí či pomerančem, rýže na vícero způsobů, chřest, mušle a ryby, tvarohová těsta i tradiční boží milosti.

Retyška v prvním vydání uvádí, že jen sebrala a vyzkoušela recepty od své máti a babičky. Ale vařila i v panské kuchyni. V dalších vydáních byly recepty ještě pozměňovány a a doplňovány, a tak se ani dnes nemusíme bát si je trochu přizpůsobit - ale ty, které jsem si vybrala, to ani nepotřebovaly. Přijďte ochutnat. Přidám i pár historických perel z kulturně historické studie Zikmunda Wintera.

Baví-li vás i vypravování a vzpomínání, zaměřené na vaření, zastavte se u stánku iDnesu, kde budu v pravé poledne číst z Cukru na nitku. A jestli nevíte, o co jde, a uvažujete o kostce cukru, visící bůhvíproč na nějaké nitce, určitě to zjistíte.

Kdyby vás tahle nabídka nezlákala, nezapomeňte, že týž den se koná další Restaurant Day, kterého se už bohužel nezúčastním, ale vy můžete, a to nejen v Praze.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 14.5.2014 8:30 | karma článku: 7,19 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1136x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky