Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!

Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.

Veřejné oslavy probíhají celý únor o všech víkendech po celém Česku. Stačí najet na kalendář a vybrat si něco v okolí, uvádím na ukázku je pár možností. Kromě masopustních obchůzek s tradičními maskami vás čeká vystoupení kejklířů a muzikantů, farmářská a řemeslná tržiště, ale v hlavní roli budou masopustní speciality.

 8. února, tedy již dnes, můžete zavítat na Veselý Kopec u Hlinska nebo na zámek Sychrov.

15. února se konají masopustní zábavy v Máslovicích u Prahy, na Dlaskově statku u Turnova, v pražském Karlíně nebo v Roztokách a Úněticích.

22. února se slaví masopust ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, ale i v Lednici nebo v pražské Pařížské ulici.

Pokud jste někde ve skanzenu viděli mlýn, který staré baby přemele na mladé dívky, je to další masopustní zvyk. Zbytky starších rituálů, které měly zajistit hojnou úrodu, se uchovaly v tanci: jak vysoko se při něm skáče, tak vysoko vyroste konopí či len. O zvycích najdete více zde, nápady na masové pečínky tady a nechybí ani něco sladkých tipů. K masopustnímu pečivu patří i trdelník, který si také můžete zkusit doma - je to dobrá zábava. Běžně se vyskytující recept jsme trochu upravila, vyzkoušela a doporučuji.

 

Kdybyste pro změnu chtěli zkusit nějakou zimní lahůdku ze zeleniny, nenechte si ujít pečenou růžičkovou kapustu se slaninou - má úplně jinou chuť než vařená a snad obrázek napoví - je to rychlovka, stačí ji pár minut opékat na řezných plochách a tři minuty nechat obrácenou dojít pod pokličkou.

 Mimo hlavní proud tradičních slavností se koná v neděli 16. února Restaurant Day, Tento festival jídla se pořádá celosvětově teprve pár let právě nadšenými foodies, myšlenka vznikla ve Finsku. Ve vyhlášený den (bývají tři do roka) si může každý otevřít svou provizorní jednodenní restauraci, prodávat vlastnoručně uvařené a upečené jídlo, a to i na nejzvláštnějších či neočekávaných místech, zkrátka kdekoli a jakkoli. Taky si může pozvat sousedy z okolí přímo domů. Stačí, když se zapíše na facebookové stránce. Na mapě vyhledáte aktuální přihlášené, už se objevují po celé republice – jejich počty se jistě ještě rozšíří! A třeba se taky přidáte...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | sobota 8.2.2014 9:45 | karma článku: 8,78 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62