Zrušte školy na venkově a pak i ten venkov

       Jak se říká, peníze jsou až na prvním místě. Ovšem snad je nám všem zde zřejmé, že vzdělání na tom prvním místě je - a ne až.

         S vědomím důležitosti vzdělání jsem se dnes ráno poděsil nad tím , jak se pohlíží na ekonomiku vzdělání z pohledu počtu žáků ve škole. Že ředitel nedostane na žáka, nebo naopak dostane. Tento pohled mohu chápat u škol vyšších, ale ne u základních.

 Myslím si, že když Marie Terezie roku 1774 zavedla po  letech diskusí nad školským řádem povinnou školní docházku, tak svým způsobem nám dala asi nejvíc co dát mohla. Na pozadí historie mne pak zaráží současný hysterický finanční pohled na základní vzdělávání, kdy děti jsou nuceny z důvodu ekonomického předpisu se neekonomicky a proti přirozenosti za psaním, počítáním a čtením trmácet , když zastávka na autobus je třeba před jejich školou. A doprava je přizpůsobena všemu, ale ne tomu aby se všechny děti dostaly do školy nejkomfortněji a nejrychleji a byly tak co nejvíce s rodiči a netrčely zbytečně ve vybydlených družinách a čekaly na „dělňák“ či „čtyřku“ jak jen je kde libo…

          V tom si současně čtu, že ministerstvo školství neví, kam nasměrovat zřejmě v nějaké kapitole přebývajících 99 milionů na právní služby. Možná mne někdo nařkne z amerikanofilství, ale myslím že žluté školní autobusy v zemi, kde o peníze jde až v první řadě zcela jistě, nejsou jen samo sebou, že by je někdo jen tak z plezíru neprovozoval. Ty autobusy jsou tam jistě i z důvodu toho, že vzdělání je bráno jako atribut dobrého vstupu do života a s tím jistě jde ruku v ruce komfort jeho dosažení, kde cesta do školy k tomu jistě patří.

          Jsem už asi opravdu starý, když si říkám, že k fungující vesnici patří hospoda, škola a kostel. Na souznění těchto tří institucí funguje venkov od nepaměti. Je nám předkládáno, jak se vesnice vylidňují, jak se mladí ženou do měst. Myslím si, že se hledají zástupné problémy, ale jedním z hlavních bude i dostupnost ZÁKLADNÍHO vzdělání.

          Kde na to vzít, každá rada drahá. Já bych zrušil krajské úřady, ty dle mého nic neřeší, jen přerozdělují peníze a jsou drahým odvolacím orgánem. Tam leží peněz a nejen na školní docházku…

          Mám oprávněnou obavu z toho, aby nějaký politik zaposloucháním se do svých ekonomických úvah nedostal až třeba k tomu, že výnosem se zruší pojem venkov, protože je to přece neekonomické dávat z daní peníze někam, kde žije už tak málo lidí.

Autor: Oto Kaděrka | úterý 17.1.2012 13:16 | karma článku: 44,18 | přečteno: 6856x