Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak už prozíráte ???

No všichni ti, kteří se unášíte z naší účasti na projektu Evropské unie. Projektu, který v historii a logice nikdy neměl oporu. Je to jen snem silných a jhem slabých.

Podle čeho se v politice pozná silný a slabý. Ano jednak podle velikosti a počtu obyvatel, to jistě. Ale i podle sebedůvěry a vůle se obhájit. Velikost země a počet obyvatel jsme jak užívající jazyk český nikdy neměli a nikdy nebudeme mít možnost ovlivnit. Ovšem sebedůvěra a vůle jsou spojité nádoby, které jistě ovlivnit jde. Čím. Vzděláním a pílí.

O čem chci psát? Nyní jsme jako střední Evropa součástí války, to se snad shodneme. Jistě většina je přesvědčena, že zdražení všeho je důsledek války . Nechci zde polemizovat o tom, kdo je příčinou války, to je mi zcela jasné, pokud respektuji hranice,které jsou v usnesení Nejvyššího Sovětu (forma federálního parlamentu SSSR) z roku 1991, kdy den před tím abdikoval Michail Gorbačov jako president a tím tu dohodu umožnil.

Chci se zamyslet nad příčinou toho,že nyní ekonomicky , jak by řekl Karel Kryl – ryjem držkou v zemi. Hned v začátku chci říci, že naši účast v NATO jsem považoval a považuji za nejzásadnější krok v novodobých dějinách naší vlasti, jako záruku, že jsme na té správně straně...

Já jsem pro vstup do EU hlasoval ne a stále více a více s přibývajícím věkem sleduji, že jsem správně vyhodnotil své vnitřní přesvdědčená spojené s intuicí, že je to špatně.Tenkrát jsme jistě neznal to co znám nyní a nejen třeba o Izraeli, které počtem obyvatel je nám velice blízké a je současně ostrovem demokracie mezi zeměmi, které to mají jinak.

Ale jedno jsme věděl, že malý nikdy nebude respektovaný velkým, pokud mu poteče do bot. Věděl jsem , že košile je bližší než kabát. Nyní řešíme, že nemůžeme snížit cenu energie, protože tu co vyrobíme smluvně dáváme na burzu v Lipsku, kde následně nakupujeme pro naši potřebu. Že jsme tak podlehli přesvědčení větších, že jsme jim uvěřili, že je pro nás je dobré si od nich oklikou koupit plyn. To je co se energií týče.Vodu už dnes taky máme povětšinou od cizinců. Prostě kde to šlo, tak jsme se podřídili a kde to nešlo, tak nás velcí přitlačili a my jsme až radostně, že nás nekdo chce, radostně souhlasili. Akční a slevové akce přesvědčili naše lakomé oči, že chodíme dnes už  nakoupit v převážné většině k zahraničním řetězcům a pokud bydlíte u hranic, tak jezdíte nakupovat k větším sousedům.Mnohdy tam nakupíte to , kde základní surovina je surovinou, kterou jsme zahraničním producentům dodali my co mezi sebou mluvíme rodným českým jazykem.A i tam, kde jsme velcí jako třeba akcionáří ČEZ přemýšlíme stále očima těch malých, abychom je nepoškodili, když všude v okolí vidíme, že velcí na malé „kašlou“. ČEZ se honosí v době války nárůstem ceny akcií. Stejná firma ve Francii sdělí, že za cenu poklesu hodnoty akcií a zisku celku neporoste elektrická energie více jak o 4%. Nevím neumím francouzsky, ale jistě tam nejsou sdělovací prostředky plny negativních zpráv o možné délce konfliktu na Ukrajině, aby tak ještě více podnítili již tak špatnou náladu obyvatel a našli tak omluvu pro svou slabost věci řešit a tím ty nálady měnit.

My jsme v tom sebemrskačství až obdivuhodní, to si stále čteme, že musíme vydržet, že musíme jednat s okolními státy, že musíme respektovat závazky, že EU nám sem dala prostředky. Jo dala ale na co ? Na penziony na horách, kde nikdo není, na koupaliště, kde se ani na provoz nevybere na investice, kde se po cestě ztratí až 5% na úplatky těch, kteří si z dotací EU udělali dojnou krávu. Za pětiletou udržitelnost zde máme neudržitelnou inflaci na kterou jaksi od nikoho nic nedostaneme, protože co má nějakou cenu se stejně od nás odveze a nejsou to jen zisky bank a nadnárodních korporací. Je to obilí a zemědělské produkty, které se díky dotačním titulům u velkých oplatí těm velkým prodat.

Jo sklízíme co jsme si zaseli, respektive co nám zaseli ti, kteří si mysleli, že dohoníme Německo jak jsem teď viděl někde na stánku s časopisy ve formě dotazu. Dohonit jde cokoliv co je v čemkoliv pomalejší, ale když musíte z podstaty své velikosti a pozice v týmu ctít nějaká pravidla toho týmu, tak je jasné a v politice zvláště, že stejně jak sytý hladovému nevěří, tak velký na malého nevidí a rychlost není relativní, pokud stojíte na zemi a porovnáváte se s tím co vidíte ,aby se Einstein neobracal v hrobě :-)

Jo bude mi za chvílí šedesát a už to nějak v té EU vydržím a budu žít v tom, že mí potomci budou mít možnost prokázat svou možnou vzdělanost, odhodlanost a píli, kterou se snažím někdy – až i pro mne otravně- jim vštěpovat ,v jiné době, řekl bych svobodnější. Víte historie je dobrá v tom, že se dá přepisovat jen do určité míry. Ale to, že tu byl Egypt, Mezopotamie, Řecko, Řím a pro mladší třeba pak Rakousko Uhersko dnes je již nepřepsatelné. A jistě nikdo z nich se nepředstavoval svůj konec.

Já o konci EU přemýšlím a sním .

Prima dny                                                     Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 25.7.2022 15:53 | karma článku: 36,13 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik