Odpor vůči válce ukončil se v válce

Sportovci vesměs vědí, že DUKLA má svůj neprodejný kalendář. My šťastnější ho občas měli a opatrovali jako relikvii. Jednak vždy má dobrý nápad a taky exklusivní náplň jak sportovní tak uměleckou.

Letos však , jak se říká „utřeme hubu“ všichni. Šťastní i nešťastní. Proč ?  Čtivý čtenář ví. No lebo tak rozhodl velitěl. Takovou "čehoslovenštinou" se  mluvilo za bolševika na všech útvarech od Aše k Čorné pri Čope – my starší si to dobře pamatujeme.

Taky pamatujeme jak jsme byli popotahováni za dlouhé vlasy , že nejsme žádní hipisáci a někteří odvážnější pak i skrývali pod svetry ve škole protiválečný symbol spojený s děním vietnamské války, který se s hnutím hippies sžil, abychom jej pak před školou hrdinně ukázali jako symbol odporu k tomu kolem . K tomu kolem co jsme si mysleli, že po roce 1989 navěky zapadne v zapomnění.

A ejhle leden 2024 a máme zde zase problém se stejným protiválečným symbolem. Kde se vzal ? No v hlavě náčelníka generálního štábu naší armády a v hlavě ministryně obrany. No kdyby se tam zrodil jen tak tak by jim to možná člověk i odpustil, kdyby tím prvotním impulsem nebyl správce s armádou nadšeného webu, který má velkou sledovanost , jak je uvedeno v řadě komentářů. Co to způsobilo ? Zasvěcení vědí. Podle správce webu znesvěcení činnosti a poslání naší armády , když sportovci armádního sportovního střediska si na své tělo nechali namalovat graficky zcela bezvýrazný tento symbol proti válce a použili jej jako jeden s pojítka celého kalendáře a tím znesvětili celou armádu jako takovou.Podotýkám na základě iniciativy adminitrátora na sociální síti. Tak jednoduché jen dnes už asi čemukoliv velet :-)

Výsledkem je až „válečný“ konflikt v nejvyšších řadách naší armády. Kdy velitel Dukly nechal celý náklad jak páter Koniáš či cenzor spálit, hlavně jistě aby měl klid. Rozumím tomu v tom smyslu, že nechtěl všem , kdo by měli snad mít v tom kalendáři fotografii a byli i jakkoliv jako členové armádního střediska , umístit na záda terč. Terč, který by jim mohl způsobit jistě značné potíže v jejich mnohdy obživě. Obživě, kterou jim zaručuje příslušnost k armádnímu sportovnímu středisku, když – co si budeme povídat – mimo resortní střediska armády a vnitra je to finančně ve sportu u nás strašná bída.

Takže toto je taková pětatřicetiletá cesta, kdy se kruh uzavírá. Na stejném symbolu se setkal odpor vrchnosti proti myšlence války  tehdy i dnes Já tomu nerozumím a možná ani nechci. V pondělí mi jeden vážený kamarád řekl nádhernou větu. „ Není potřeba hledat pravdu, ale zbavit se názoru“. V tomto případě mám však u sebe u obou části věty zcela jasno.

O svobodu se může jedinec, skupina, národ připravit jen sám.

Přemýšlejte a prima dny                                                                    Oto Kaděrka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oto Kaděrka | čtvrtek 25.1.2024 17:23 | karma článku: 22,76 | přečteno: 456x